Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

KROJE SE PLANOVI ZA IZBORE

Vuk i Rasim na Vučićevoj listi

Autor: M. Dakić - I. Kljajić | 17.01.2014 - 20:00:00h | Komentara: 10

Nebojša Stefanović, predsednik Skupštine Srbije, raspisaće danas izbore za grad Beograd, a napeti odnosi na domaćoj političkoj sceni sve jasnije signaliziraju da nas 16. marta očekuju objedinjeni vanredni beogradski i parlamentarni izbori.

Vuk Drašković

Vuk Drašković | Foto: Zoran Ilić

 

Stranke se uveliko prestrojavaju za nastup na njima, a kako „Alo!“ saznaje, najveći front pravi Srpska napredna stranka, koja će svoju listu proširiti za još najmanje dve stranke.

Pratićemo stanje na  tržištu: Rasim Ljajić

Rasim Ljajić | Foto: Dalibor Danilović

 

Tesni rokovi

U javnosti se uveliko spekuliše o tome da bi predsednik Srbije Tomislav Nikolić 29. januara mogao da raspiše vanredne parlamentarne izbore, što je i poslednji rok da bi bili održani zajedno sa beogradskim, koje će danas predsednik skupštine Nebojša Stefanović raspisati za 16. mart. Čeka se zvanično izjašnjavanje naprednjaka, koji bi za vikend trebalo da imaju sednicu Predsedništva, ali će svoju odluku saopštiti između 21. januara, za kada je zakazana prva međuvladina konferencija Srbije i EU, i 25. januara, kada će se održati izborna skupština SNS-a.

Naš izvor otkriva da je već postignut načelan dogovor Aleksandra Vučića sa Vukom Draškovićem i Rasimom Ljajićem da SPO i SDPS pojačaju predizbornu koaliciju sa kojom su naprednjaci dobili prošle izbore. Sve oči uprte su u SNS, od kojeg se očekuje da u narednim danima reši hoće li cela Srbija ići na birališta.


- I Vuk i Rasim su svesni da sami nikako ne mogu da pređu cenzus i izguraju kampanju na celoj teritoriji Srbije. Naprednjaci im se, u vreme kada je DS konfuzan i raspolućen, nameću kao prirodni saveznik sa kojim će najmanje rizikovati. Međutim, ako se budu birali samo odbornici za beogradsku skupštinu, Ljajić, nakon uspeha na Voždovcu, razmišlja da ide sam na te izbore. Evidentno je da Ljajić i Vučić dobro funkcionišu u Vladi, a da Drašković bez zadrške hvali i podržava vicepremijera.

Spremni smo da se uhvatimo u koštac s velikim, važnim slučajevima koji su imali i nemale političke konotacije: Vučić

Vučić kroji plan za vanredne izbore | Foto: Nenad Đorđević

 

Uostalom, glasanje u Skupštini to najbolje potvrđuje - objašnjava naš sagovornik iz vladajuće koalicije.


Prilično su odmakli i razgovori između URS-a i LDP-a da kao zajedničkog kandidata za gradonačelnika istaknu Suzanu Grubješić, koja bi zbog svoje umerenosti, iako je funkcioner stranke Mlađana Dinkića, bila jednako prihvatljiva i biračima Čedomira Jovanovića. Istovremeno, razmatra se da ovaj savez bude opcija i na republičkim izborima, ukoliko do njih dođe.

Najizvesnija koalicija je SPS-PUPS-JS, koja se neće menjati ni na ovim izborima, a najveća nepoznanica je DS, koji će u subotu na sednici Glavnog odbora rešavati da li nastavlja pod liderstvom Dragana Đilasa ili Borisa Tadića. Upravo taj rasplet čeka i Dušan Petrović, čija će nova stranka Zajedno za Srbiju rado praviti savez sa Tadićem ukoliko se on vrati na kormilo demokrata.


Ministar privrede Saša Radulović izjavio je juče da bi održavanje parlamentarnih izbora zaustavilo donošenje pojedinih ključnih zakona, a njihovo neusvajanje bila bi „poruka da Vlada nije na kursu reforme“. On je istakao da se na tome da li će izmene Zakona o radu, kao i drugi ključni zakoni, kao što su zakoni o privatizaciji i stečaju, ući u skupštinsku proceduru, testira reformski kapacitet ove vlade.

„Ovi zakoni daju osnov da uđemo u dalje reforme i da završimo sa većinom u 2014. kako bismo već od 2015. osetili veći privredni rast i rast životnog standarda“, istakao je on.

Nemci protiv izbora!
Posle ambasadora Nemačke u Beogradu Hajnca Vilhelma, koji je nedavno poručio da vanredni izbori u Srbiji „ne bi bili blagonaklono prihvaćeni u Nemačkoj“, i direktor Fondacije „Konrad Adenauer“ Henri Bone poslao je sličnu poruku - da bi izbori zaustavili reforme i usporili proces evropskih integracija. S druge strane, sve partije osim SPS-a javno priželjkuju izbore, a LDP je i juče zagovarao takav scenario.

Poslednji komentari
  • vera Vreme: 17.01.2014 20:31h

    Ako Vuk bude nalisti SNS-a moj glas nikada vise njima. Dosta je nama bilo Vuka i Danice i njihove pohlepe a pogotovu njene.

  • Ana Vreme: 17.01.2014 20:35h

    ko sa SPO ide u koaliciju, nece dobro proci

  • tomislav Vreme: 17.01.2014 23:11h

    Da se SPO ne slepuje uz veliku stranku , nestao bi sa politicke scene .

  • bosanac Vreme: 18.01.2014 08:11h

    Vucicu ,mislim da si pametan covjek i da su ti dovoljna ova 3 komentara.Okani se Vuka i Kostunice kostace te mnogo glasova a i mog naravno...

  • Lider Vreme: 18.01.2014 08:28h

    Pa Vuk je stari preletac,Aco ne stavljaj ga na listu sutra ce i tebe izdati,njega i zenu interesuju samo mesta u upravnim odborima .U protivnom mog malog glasica nema za nas tj.vas!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP