Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

TUŽILAC ZA RATNE ZLOČINE POSETIO NIRNBERG

Vukčević: Beogradom slobodno šeta 300 mogućih ratnih zločinaca!

Autor: Tanjug | 08.11.2013 - 16:37:00h | Komentara: 1

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je danas u Nirnbergu da je u Beogradu slobodno još najmanje 300 ljudi, koji bi mogli biti osumnjičena za ratne zločine i založio se za još intenzivniji rad na procesuiranju ratnih zločina.

Vladimir Vukčević

Vladimir Vukčević | Foto: AFP

Govoreći na dvodnevnoj konferenciji u Palati pravde u Nirnbergu na panelu Novi sudovi, nove tekovine: iskustva i očekivanja u vezi sa medjunarodnim i domaćim sudovima nadležnim za medjunarodne zločine, Vukčević je istakao da je po povratku sa suđenja Šandoru Kepiru u Budimpešti učvrstio svoje uverenje da je svima potreban brži, energičniji, beskompromisni rad na procesuiranju ratnih zločina.


- Prema mojim saznanjima, samo u Beogradu na slobodi ima još najmanje 300 lica koja bi mogla biti osumnjičena za ratne zločine - napomenuo je tužilac.


Pored ostalog, Vukčević je rekao da za njega predstavlja veliku čast što je prvi tužilac iz Srbije koji se našao na mestu "koje je simbol pravde za žrtve nacizma, najmračnijeg perioda u istoriji Evrope", saopšteno je iz Tužilaštva za ratne zločine.


Svoj govor Vukčević je održao u sudnici broj 600 nirnberške Palate pravde u kojoj se svojevremeno vodio proces protiv Hermana Geringa, Hitlerovog komandanta vazdužnih snaga, koji je 1. oktobra 1946. godine osudjen na smrtnu kaznu, zajedno sa 11 drugih nacističkih zvaničnika.


U radu konferencije učestvovali su tužilac Medjunarodnog krivičnog tribunala za Ruandu Hasan Bubakar Dželou i od 1. jula 2013. tužilac Rezidualnog mehanizma za medđunarodne krivične sudove, zatim bivši tužilac Specijalnog suda za Siera Leone Dejvid M. Krejn, glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, zamenik tužioca Specijalnih veća Suda u Kambodži Viljem Smit.

Iz regiona se učesnicima konferencije obratio i glavni tužilac Tužilaštva BiH, Goran Salihović.

Poslednji komentari
  • mirjana Vreme: 09.11.2013 10:14h

    Doticnom gospodinu vise nisu vazni pravi pljudi koji su okrvavili svoje ruke zlocinima jer se nadam da su svi privedeni i da za to treba da odgovaraju, iako niko u okruzenju za tu vrstu prestupa nikog ne okrivljuju, a kamoli da procesuiraju i optuze. A kod nas sve moce. Da bi Vukcevic i dalje primao platu i to dobru on sada mora da trazi POTENCIJALNE KOJI MOGU BITI OSUMLJICENI ZA RATNE ZLOCINE. Po ovome se vidi da smo mi banana drzava i da svako radi sta hoce zarad svojih interesa.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP