Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ODLUČAN

Vulin: Nećemo Ahtisarijev plan, ničega lepog za nas tu nema!

Autor: Tanjug | 25.03.2013 - 09:10:00h | Komentara: 3

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je sinoć da je pregovaračkom timu Beograda u dijalogu sa Prištinom predočen "non-pejper", odnosno pismo o namerama, koje je bilo neprihvatljivo.

Vulin je, u emisiji "Utisak nedelje" na B92, objasnio da se ne radi o zvaničnom dokumentu, već o pismu o namerama, koje je slično onome što je objavila "Politika".

Jedva se izvukao sa Kosova - Aleksandar Vulin

Aleksandar Vulin | Foto: FoNet

"Ništa se lepo nije desilo sa tim namerama. To je nešto što nezavisna zemlja ne može da prihvati", kazao je Vulin, navodeći da se ništa što je ponuđeno, ne može prihvatiti, jer je ideja da se sprovode kosovski zakoni, a da Srbi ne odlučuju niočemu, ali da će ipak imati pravo reprezentativnosti kod predsednika Kosova u jednom savetodavnom telu.
Vulin je rekao da ne postoji nikakav tajni plan, i da ono što je ponudjeno nisu uslovi, već predlog, o kojem, međutim, ne može da se razgovara jer ne sadrži stvari koje traži Beograd.
"Nećemo rešavati po Ahtisarijevom planu, već mora da postoji posebnost, što će proizići iz našeg ustavnog zakona o suštinskoj autonomiji", kazao je Vulin.
"Ne možemo da idemo ispod kontrole nad policijom, pravosuđem, direktnog finansiranja od strane Srbije i prostornog planiranja. Prostorno planiranje je jedini način da sprečimo da se etnička struktura menja", kazao je on, dodajući da ako Beograd više ne bude izdavao dozvole, onda će nastati sukobi, na primer, u naselju Brdjani, gde ih već sada imamo.
Vulin je potvrdio da je dijalog trebalo da bude prekinut u potpunosti, i da bi to značilo da bi Srbija bila označena kao neko ko namerno, sistematski i planski urušava ideju dijaloga.
"To bi za nas bilo loše. Premijer (Ivica Dačić) je uspeo to da spreči na bazi nade da ćemo dobiti neki bolji papir, nešto o čemu ćemo moći da makar razgovaramo", istakao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
Vulin je naglasio da su razgovori teški ako ne postoji ravnopravna pozicija, a pregovora se o sudbini stotina hiljada ljudi.
"Kada pregovaramo, mi pregovaramo na osnovu rezolucije Narodne Skupštine Srbije i krećemo se u tim okvirima", ukazao je on, naglašavajući da je nemoguće potpisati sporazum o dobrosusedskim odnosima sa nekim koga ne priznajete.

 
Poslednji komentari
  • visar Vreme: 25.03.2013 10:29h

    Ko tebe pita???

  • visar Vreme: 25.03.2013 10:30h

    Ko tebe pita

  • stevan Vreme: 25.03.2013 12:37h

    vuline, tebi verujem, napred!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP