Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

SA MARGINA SASTANKA JOSIPOVIĆ NIKOLIĆ

Za sada bez povlačenja tužbi

Autor: Agencije / B92 | 16.10.2013 - 16:29:00h | Komentara: 0

Predsednici Tomislav Nikolić i Ivo Josipović sastali se u Beogradu. Josipović: Još bez odluke o povlačenju tužbe. Nikolić: Povući tužbe zarad mira.

Ivo Josipoviću poseti Beogradu / Oliver Bunić

Ivo Josipoviću i Tomislav Nikolić / Foto: Oliver Bunić

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas da hrvatska vlada još nije donela definitivnu odluku o tome da neće povući tužbu za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, dok je predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio da bi povlačenje tužbi uspostavilo potpuni mir između dve države.

"S hrvatske strane se očekuju još neke stvari pre konačne odluke", rekao je Josipović, odgovarajući na pitanja novinara na zajedničkoj konferenciji posle sastanka s Nikolićem.

Nikolić je prethodno u obraćanju novinarima tokom konferencije u jednom trenutku rekao da je Hrvatska odustala od tužbe za genocid.

"Ako tužba opstane, moramo reći da smo imali i težih događaja među našim državama i narodima i moramo s time živeti", rekao je Josipović, priznajući da tužbe za genocid mogu opterećivati odnose dve zemlje, ali je napomenuo i da će pred sudom biti izneto mnogo istorijskih fakata koje "neće biti dobro čuti".

Hrvatski predsednik je takođe ocenio da bi eventualni sudski postupci mogli pokazati odnos obe strane prema žrtvama rata i dodao: "Ostavimo vremena vladama da možda ipak nađu kompromis oko tog pitanja".

Predsednik Nikolić je izjavio da se on zalaže za povlačenje tužbi, jer gleda u budućnost i smatra da je važno da Srbija i Hrvatska uspostave mir po mogućstvu za sva vremena. "I predsednik Josipović i ja i vlade i građani, svi žele da žive mirno i bolje", rekao je Nikolić. On je podsetio da, kada se u Srbiji komšije posvađaju oko međe, često prestaju da govore, ali da dobri prijatelji ne idu pred sud, već rešavaju sporove bez suda.

Povlačenje tužbi, prema njegovim rečima, ustanovilo bi potpuni mir između dve džave, a u suprotnom, ako tužbe dospeju pred sud, kakva god bila presuda, uveren je da neko time neće biti zadovoljan. "Srbija želi mir i prijateljstvo sa svim državama u svetu, a posebno sa prvim komšijama", poručio je Nikolić i dodao da treba zatvoriti gvozdena vrata prošlosti i izvući ono dobro što je zajedničko, poput zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

 

Pakova: Poseta veoma značajna
 

Ovo je prvi zvanični bilateralni susret dvojice predsednika od kada je Nikolić izabran na funkciju u maju prošle godine.

"Poseta hrvatskog predsednika je veoma značajna za unapređenje regionalne saradnje i predstavlja jasan signal da u regionu vlada politička stabilnost. Za Srbiju je to posebno značajno u daljem toku evropskih integracija, jer kao važna zemlja regiona Srbija šalje jasnu poruku da se svi problemi mogu rešiti kroz otvoreni i konstruktivni dijalog", kazala je savetnica predsednika Nikolića radiju "Slobodna Evropa".

Prema njenim rečima, veoma je važno, pre svega zbog srpske manjine u Hrvatskoj, da dođe do potpunog otopljavanja odnosa dveju zemalja, a prvi zvanični susret predsednika biće veoma važna poruka međunarodnoj zajednici.

"Budućnost dobre međusobne saradnje će sasvim sigurno imati svoju operacionalizaciju već danas"“, kazala je Stanislava Pak Stanković.
 

Ona je dodala da je poruka iz Hrvatske da Zagreb u ovom trenutku ne namerava da povuče tužbu protiv Srbije za genocid bila iznenađenje za Beograd.

"Mi smo zaista očekivali da će biti povučena hrvatska tužba i bili smo spremni, ako do toga dođe, da i mi povučemo svoju tužbu. Međutim, kako proces ide dalje, naši stručnjaci, pravni eksperti će raditi na tom slučaju. Mi sada idemo kako je druga strana odlučila", objasnila je savetnica predsednika Srbije.

Povodom problema sa upotrebom ćiriličnih natpisa u Vukovaru i drugim mestima, Srbija, prema njenim rečima, ne želi da diže nikakve tenzije.

"Zakon o manjinama se mora primenjivati i mi cenimo izjave koje su sa hrvatske strane bile ohrabrujuće da se table moraju ostaviti na tim mestima, da se ne smeju skidati. Mi smo uvereni da će se to na kraju i primeniti", objasnila je savetnica predsednika Srbije.

Povodom pitanja nestalih, Pak Stankovićeva je rekla da srpska strana shvata značaj rešavanja problema nestalih, ali da se to mora činiti obostrano, odnosno da je to stvar reciprociteta.

Sa Ivom Josipovićem razgovaraće i ostali visoki zvaničnici Srbije. Nakon razgovora sa Nikolićem, predsednicima će se pridružiti državne delegacije, a potom će, u prisustvu predsednika, uslediti potpisivanje Sporazuma o saradnji Fakulteta političkih nauka u Beogradu i Fakulteta političkih znanosti u Zagreb

Ivo Josipoviću poseti Beogradu / Oliver Bunić

Ivo Josipoviću i Ivica Dačić / Oliver Bunić

Sa gostom iz Zagreba razgovaraće i premijer Ivica Dačić, predsednik parlamenta Nebojša Stefanović, a planirano je da se on obrati i poslanicima Skupštine Srbije.
 

U delegaciji Srbije su, pored predsednika Nikolića, i ministar pravde Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević i savetnici predsednika: Marko Đurić, Oliver Antić, Predrag Mikić i Stanislava Pak Stanković.

U delegaciji Hrvatske će, pored Josipovića, biti ministar branitelja Predrag Matić, zamenik ministra spoljnih i evropskih poslova Joško Klisović, ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Markotić i savetnici: za spoljne poslove Romana Vlahutin, za evropske poslove Mirjana Mladineo, za unutrašnju politiku Siniša Tatalović, za privredu Tamara Obradović Mazal.

Predsednik Hrvatske prisustvovao je sinoć srpskoj premijeri opere akademika Isidore Žebeljan "Dve glave i devojka" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u okviru 45. Bemusa.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP