Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PENZIONERI POSLANICI UŽIVAJU

Za samo dva meseca legne im prosečna godišnja penzija!

Autor: Bojana Rajić | 18.08.2014 - 19:30:00h | Komentara: 22

Pojedini penzioneri, koji su u isto vreme i poslanici u Skupštini Srbije, za dva meseca zarade više 500.000 dinara, što je više od godišnjeg primanja običnog penzionera, koji dobija samo prosečnu penziju od oko 24.000 dinara. Penzionisani parlamentarci primaju poslaničku platu, plus obavezan paušal, naplaćuju i do 100 hiljada dinara mesečno na ime troškova prevoza, a na sve to, na račun im svakog meseca legne i penzija, koja po pravilu debelo premašuje republički prosek.

Njihove mlađe kolege, ukoliko imaju dve funkcije, jedne plaćene fotelje moraju da se odreknu, ali penzionisani predstavnici građana nemaju taj problem, jer zakon dozvoljava da im, osim penzije, na račun legne i poslanička plata.

Tako ćemo  dok se ne  promeni  zakon:  Čolaković  (PUPS)

Tako ćemo dok se ne promeni zakon: Čolaković (PUPS) | Foto: Đorđe Kojadinović

 Prema podacima iz skupštinske evidencije i sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije, građani iz svog džepa najviše novca izdvajaju za poslanike Srpske napredne stranke (SNS) Momira Stojanovića i Jezdimira Vučetića, a slede predstavnici Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Momo Čolaković i Milorad Stošić (vidi tabelu).

Naprednjak Stojanović je tokom maja i juna zaradio 407.634 dinara po osnovu plate i penzije, a nije zaobišao ni skupštinsku blagajnu, na kojoj je za dvomesečne „troškove vožnje“ podigao 180.441 dinar. 

Rekorder:  Naprednjak Momir  Stojanović za dva  meseca inkasirao  skoro 600.000 dinara

Rekorder: Naprednjak Momir Stojanović za dva meseca inkasirao skoro 600.000 dinara | Foto: Dejan Živančević

 - Penzija je stečeno pravo. Moj dodatni angažman u parlamentu je plaćen. Tako je po zakonu - pravda se Stojanović za „Alo!“.

Pupsovac Čolaković je u maju i junu zaradio čak 531.564 dinara. On u Skupštini prima platu od oko 120.000 dinara, poštar mu na vrata donese penziju od 85.000 dinara, a za ova dva meseca sa skupštinske blagajne podigao je još 121.564 dinara na ime korišćenja sopstvenog vozila. Čolaković za „Alo!“ kaže da je sve to „normalno i po zakonu“.

- Svi penzioneri u Skupštini to rade, primaju platu i penziju. Tako ćemo dok se ne promeni zakon - jasan je Čolaković.
Socijalista Milutin Mrkonjić prima platu u Skupštini od 99.534 dinara, paušal od 30.354 dinara, a ujedno i penziju od 109.398 dinara.

a - Ma, sve je po zakonu, dušo! Dok sam bio ministar u Vladi, nisam primao platu. Pitao sam više puta da li je u redu da primam platu i penziju, rekli su da jeste. Prvi sam se odrekao tri plate kada je trebalo pomoći ugroženima u Obrenovcu. Na odmor ne idem već 40 godina, od rada ne bežim, i moj odbor je održao najviše sednica u parlamentu - objašnjava za „Alo!“ Mrkonjić.

Mićun za sat zaradi skoro 40.000!

Bez obzira na to što retko ulazi u parlament, poslanik Demokratske stranke Dragoljub Mićunović nije se odrekao plate (poslanička plata 91.974, paušal 30.354), a osim zarade u Skupštini, redovno prima i penziju od 80.000 dinara. Tokom maja i juna Mićunović je od svih penzionera-poslanika najmanje vremena proveo u poslaničkoj klupi - svega 6 sati, 12 minuta i 27 sekundi, i za to vreme samo u parlamentu zaradio 244.656 dinara. To znači da su građani ovog iskusnog demokratu plaćali čak 39.460 dinara na sat! Osim što izbegava parlament, Mićunović retko odgovara i na pozive novinara, pa smo ostali uskraćeni za komentar.
Poslednji komentari
  • marsovac Vreme: 18.08.2014 19:38h

    Meni a dve godine to sto je njima za dva meseca, i to jos ne rada. SRAM IH BILO PO STO PUTA!

  • Ljiljana Vreme: 18.08.2014 19:40h

    Bravoooo....a sirotinji koja prima 20.000 dinara hoce da skinu 20 %....sve lepse od lepseg....a ovamo se prica o postenju nove vlade.

  • penzioner Vreme: 18.08.2014 19:47h

    Kakva sramota!Pa kako se ne stide velikog broja siromasnih penzionera!Kazu kako je to po zakonu!Pa sto nisu predlozili izmenu Zakona,kako bi im san bio mirniji!

  • KIKI11 Vreme: 18.08.2014 19:50h

    DALI BIVSI POSLANICI IMAJU GRIZU SAVESTI KADA VIDE OVU SKUPOCU I OVAJ NAROD KOJI JE DOSPEO DA GLADUJE PENZIJE KOJE CE BITI SMANJENE PENZIONERI KOJUI SU ZARADILI DA IM SE UMANJE ZA 10 % PENZIONERI UJEDINITE SE I TUZITE DRZAVU SRBIJU U STRAZBURU JER SMANJENJE PENZIJA NEMA NIGDE U SVETU.SAMO U SRBJI MORAJU DA SE ISPLACUJU PENZIJE DA BI SE FINANSIRALE PENZIJA LJUDIMA KOJI SU CEO ZIVOT IMALI DOBRE PLATE KAO I SADA PENZIJE.OVA VLADA I VUCIS JE CISTA PROPAST ZA NAROD A POGOTOVO ZA PRNZIONERE. NIKADA DA NAPUNE TAJ PROKLETI BUDZEU KAO DA SRBIJA IMA 60 MILIONA STANOVNIKA.NEMACKI BUDZET NIJE TOLIKI,VUCIC OBMANJUJE FRADJANE SRBIJE SAMO SE PITAM DOKLE VEROVATNO DOK SE NAROD NE PODIGNE ALI VERUJTE NIJE NI TO DALEKO.

  • JA Vreme: 18.08.2014 19:55h

    I šta sada znači ovo o penzionerima SNS i PUPsa da se radujemo sto ce nama smanjit za 20%. Prekinite da pišete kada se ništa nemenja samo iritirate narod koji jedva preživljava.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP