Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

KAKVA JE SUDBINA SAVEZA DS-A I LDP-A

Zajedno su jači, problem je lider

Autor: I. Kljajić | 25.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 2

Umesto opozicione pasivnosti Demokratske stranke i grčevite borbe za cenzus Liberalno-demokratske partije, politička scena bi na narednim izborima mogla da dobije savez ove dve stranke, a njegova snaga će, prema prvim procenama, prevazići puko sabiranje njihovih glasova.

Povratak  korenima: Jovanović stiže u zgradu DS-a

Povratak korenima: Jovanović stiže u zgradu DS-a | Foto: Emil Čonkić

Ovo partnerstvo u nastajanju biće sasvim sigurno i temelj za dalje ukrupnjavanje i jačanje opozicionih snaga naspram sve snažnije Srpske napredne stranke.


Nacionalistima se nudi jedino Šešelj


Cvijetin Milivojević napominje da čak i ujedinjena opozicija ne može srušiti ovu vlast jer ne privlači nacionalno orijentisane birače.
- Građani koji razmišljaju nacionalno nemaju za koga da glasaju, a DSS je protraćio neke šanse koje su se pružale. Deo biračkog tela radikala već je pretio SNS-u na prethodnim izborima, a ako se do proleća Šešelj vrati u Srbiju, može doći do ozbiljnog takmičenja između te dve stranke - smatra Milivojević.

Marko Blagojević iz CeSID-a smatra da savezništvo DS-a i LDP-a ima i te kako smisla u ovom momentu i predstavlja dobitak i za jedne i za druge.

- Kod koalicija jedan plus jedan nisu uvek dva, ali kod ove smem da tvrdim da bi dobili više od dva. Taj savez je ćar za oslabljeni DS, koji bi se makar i kroz to partnerstvo ojačao i trgao iz pasivnosti, ali je pre svega ćar za LDP, koji više ne bi brinuo o cenzusu.
Prostor za saradnju ove dve stranke se sasvim otvorio, naročito posle pasiviziranja mnogih bivših demokrata, za koje je LDP smatrao da čine konzervativnu snagu unutar DS-a. Vuk Jeremić je, naravno, bio oličenje te struje - objasnio je Blagojević za „Alo!”.

Prema oceni analitičara Cvijetina Milivojevića, opozicija protiv naprednjačke vlade imala bi ozbiljnije šanse ukoliko bi, osim koalicije DS-LDP, na promeni vlasti združeno delovale i manje stranke poput Zajedno za Srbiju, Nove stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine, a možda i Ujedinjenih regiona Srbije. On upozorava da bi i tako udružena opozicija imala probleme pošto mnoge od tih stranaka imaju isti zavičaj - Demokratsku stranku, a to može dovesti do nesuglasica u vezi s izborom lidera ujedinjenih opozicionih snaga.

Analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je da je manevarski prostor opozicije sužen nakon promene u politici SNS-a i socijalista prema EU i Kosovu.
- Dogovor između DS-a LDP-a predstavlja taktičku političku nameru i ima za cilj da približi ove dve stranke i spreči rasipanje glasova - objasnio je Stanković.
Poslednji komentari
  • Rasa Vreme: 25.09.2013 11:38h

    Ako budu zajedno, jedina dobra stvar sto ce jednim udarcem biti ubijene obe muve, i DS, i LDP...

  • milutin Vreme: 25.09.2013 12:16h

    Svima je jasno da je jedini spas za Srbiju prava patrio stranka DSS.Samo narod tesko kapira ali sam veliki optimista,.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP