Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

SKUPŠTINA SRBIJE

Zakon o notarima usvojen u pet do 12

Autor: B. Rajić | 01.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 2

U pet do 12 u Skupštini su juče usvojeni zakoni koji omogućavaju da notari od danas počnu da rade, bez obzira na praksu da se zakoni primenjuju tek što prođe minimum osam dana od njihovog objavljivanja u Službenom glasniku.

Skupština Srbije

Skupština Srbije | Foto: FoNet - Božidar Petrović

Tokom rasprave poslanici opozicije su se uglavnom protivili kampanjskom usvajanju zakona, upozoravali da su notari stranački birani, i tvrdili da će ovaj zakon iznova građane „lupiti po džepu“.


Zoran Živković, poslanik Nove stranke smatra da je izbor beležnika napravljen po političkoj liniji:
- Notar koji je uspeo da dobije posao šurak je ministra. Igrom slučaja neko drugi je sin predsednika suda. Bivši zamenik direktora Agencije za licenciranje se odjednom opredelio da bude notar.

Slične zamerke imao je i poslanik Demokratske stranke Borislav Stefanović.
- Javni beležnici su birani po političkoj liniji, a vi me, ministre, demantujte ako nije tako - kazao je on. Kada ga je predsedavajući tokom sednice opomenuo da ne skreće sa teme i da se vrati na raspravu o zakonima, Stefanović je kazao da vladajuća većina želi da ga „ućutka kako javnost ne bi saznala za te stvari“. On je takođe dodao da se parlament pretvorio u „protočni bojler“ i da je posao poslanika „samo da se pojavi i glasa“.
Ministar pravde Nikola Selaković je pak novinarima u Skupštini kazao: „Ja nemam pojma da li je nečiji sin polagao ispit. To nije bila odlučujuća okolnost kod izbora“. Poslanik Nove demokratske stranke Slobodan Homen je kazao da je „skandalozno što se zakoni usvajaju dan pre nego što treba da stupe na snagu, i pitao zašto se raspravlja navrat-nanos“.
Inače, poslanici su raspravljali o Predlogu zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa, zatim o Predlogu zakona o prometu nepokretnosti i o Predlogu dopuna Zakona o sudskim taksama, kojima se određuju takse za javnobeležničke poslove – od 9.000 do 600.000 dinara.
Poslednji komentari
  • Драгомир Vreme: 02.09.2014 05:47h

    Боље да се не изражавам ша мислим о ,,нотарима,,!Да би ти написао ноте и тамо неку музику?ТО ЈЕ НОТАР?ЗАПИСНИЧАР!Који,бре,нотар!На телевизији рече овако ... Напише ти уговор о купопродаји за пет минута и наплати ТРИДЕСЕТ ШЕСТ ХИЉАДАРКИ!И још,бато,опали ти печат!Море,бре,тридесет шест вам ... Добро,да се не изражавам!А ми сељаци умемо баш да опсујемо када тако нешто сазнамо да се дебело наплати?ПЕТ ХИЉАДАРКИ ДА СЕ НАПЛАТИ ПА БИ БИЛО МНОГО?

  • Miroslav Bogosavljev Vreme: 14.09.2014 14:11h

    Imali smo iznenadjujuće dobre poteze Vlade. Imali smo i promašaje (što ljudski). Imamo i nadu da će biti bolje. Imamo i pravni sistem sa znacima pitanja u mnogim delovima. Ali, ovakav promašaj sa Zakonom o notarima - sramota. "Beda zanata" ! Nepoznavanje elementarnih postulata javnog beležništva! Nadajmo se da će advokati ovog puta uspeti da se izbore sa stupidnostima zakonodovca!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP