Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

Leskovački socijalisti neće u koaliciju sa naprednjacima

Žarko pegla Žiku Žmigavca

Autor: I. Kljajić, B. Majdarević | 28.08.2012 - 21:15:00h | Komentara: 0

Poslednje dane raspusta ministar prosvete Žarko Obradović iskoristio je da skokne na leskovačku pljeskavicu! On je najavljen kao specijalni gost „Roštiljijade“ u tom gradu, ali, kako saznajemo, pravi razlog njegove posete srpskom Mančesteru trebalo je da bude ubeđivanje lokalnog lidera Živojina Stefanovića alijas Žika Žmigavac da odustane od dila sa demokratama i napravi vlast sa naprednjacima.

Roštilj

Roštilj | Foto: S. Đorđević

Specijalni zadatak dopao je Obradoviću kao direktna posledica jasnog ultimatuma lidera SNS-a Aleksandra Vučića da se prekomponuje vlast u Leskovcu, Novom Sadu i Zaječaru ili će biti novih izbora. Ovu informaciju hteli smo da proverimo direktno od socijaliste, ali se nije javljao ni na jedan od poznatih brojeva. U koliko tešku misiju se upustio zamenik lidera SPS-a, svedoči tvrd stav Žike Žmigavca da se neće po svaku cenu držati uputstava i okrenuti leđa dosadašnjim partnerima iz DS-a.


- Vučićev ultimatum je legitiman, ali ja nemam obavezu da ga ispunim. To će zavisiti od stava gradskog odbora. Mi imamo većinu, a ako se ta većina naruši, gradski odbor može i da se raspusti, ja mogu da podnesem ostavku... Partija može da odluči ovako ili onako, ali mandati odbornika su slobodni - jasan je predsednik Skupštine opštine Leskovac.

Na pitanje da li su se dolazak ministra prosvete i visokog funkcionera SPS-a u Leskovac na gradski vašar i Vučićev zahtev za promenu vlasti slučajno poklopili, Stefanović kaže:

- Pozvao sam premijera Dačića da otvori „Roštiljijadu“, ali on nije tu, pa me je pitao da li može da dođe neko od ministara. Rekao sam: „Neka dođe Žarko“. Čak i ako ne dođe, sam ću je otvoriti. „Roštiljijada“ je jedina prava privredna manifestacija. Kakva Guča, kakav „Egzil“?! - poručio je Žika Žmigavac.

Inače, jučerašnja sednica Skupštine Leskovca pretvorila se u pravi cirkus jer je opozicija koju čine SNS, URS, NS i JS blokirala govornicu, tvrdeći da DS i SPS nemaju većinu. Vladajuća koalicija pak uzvraća da većinu ima, pošto su u njihove redove prešla tri odbornika URS-a i jedan iz DSS-a.

Posle Vučićeve pretnje novim izborima, zakuvalo se i u Zaječaru, u kojem SNS i URS moraju da namire dva lokalna lidera koji su u ličnom ratu. Prema našim saznanjima, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, inače jedan od osnivača URS-a, neće biti žrtvovan.

- Ničić nema ništa protiv koalicije sa SNS-om, ali učešće u vlasti sa šefom odborničke grupe SNS-a Sašom Mirkovićem ne dolazi u obzir. Prekomponovanje će tako zavisiti od toga da li je Vučić spreman da se odrekne Mirkovića zarad vlasti u tom gradu. Dinkić neće pristati da pusti niz vodu Ničića, koji mu je na svoje ime doneo vlast u Zaječaru - kaže upućeni izvor „Alo!“. S druge strane, Mirković je uveren da za inicijativu da se smeni Ničić ima podršku i Glavnog odbora SNS-a.

Žikina dinastija!
Žika Žmigavac nije jedini Žika u politici sa nesvakidašnjim nadimkom. Iz Miloševićevog doba javnost pamti Živadina Mihailovića, alijas Žika Muštikla, inače vlasnika kompanije „Stankom“. U Beogradu je zbog dugogodišnjeg rukovođenja „Parking servisom“ Živorad Anđelković zaradio nadimak Žika Pauk. Kada u Žagubici tražite Žiku Bombu, svi će vas nepogrešivo uputiti na lokalnog političara Jedinstvene Srbije Živojina Trifunovića.

Igor Pavličić

Igor Pavličić | Foto: A. Kamasi

Novi Sad: Socijalisti još razmišljaju!

Veliki rasplet čeka i Novi Sad, u kome danas SNS kreće u smenjivanje demokrate Igora Pavličića sa mesta gradonačelnika. Pored 15 odbornika naprednjaka, zahtev za njegovu smenu će predati i devet odbornika odborničke grupe „Svi za Novi Sad“, koju čini šest odbornika Romske demokratske stranke i tri odbornika SPO. Njima će se priključiti i DSS, „Novi Sad - odmah“, Dveri i NOPO, što ukupno čini nedovoljnih 35 odbornika. Za formiranje većine potrebno je bar 40 od 78 odbornika, koliko ima gradski parlament. SNS je u više navrata pozvao SPS da napusti gradsku vlast, preteći i raskidanjem koalicije na republičkom nivou. Sa sedam odbornika SPS-a, SNS bi mogao formirati većinu.
Iz SPS-a je juče bilo nemoguće dobiti zvaničan komentar na Vučićev ultimatum, ali nam je rečeno da će već danas biti odlučeno o tome.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP