Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PRIŠTINA ZABRINUTA

Zbog iseljavanja ugrožena vizna liberalizacija

Autor: Tanjug | 15.02.2015 - 18:12:00h | Komentara: 2

Nezakonita migracija kosovskih stanovnika u zapadne zemlje strahovito ugrožava napredak ka procesu vizne liberalizacije za kosovske stanovnike, ocenili poznavaoci evropskih integracija.

Albanci i dalje u potrazi za boljim životom

Albanci i dalje u potrazi za boljim životom

Po njima, kako prenose kosovski mediji, aktuelna vlada Kosova je u situaciji da veoma teško može amortizovati nezadovoljstvo građana, od kojih je deo već otišao nezakonitim putem po evropskim zemljama.

Premijer vlade Kosova Isa Mustafa na sastanku Komiteta za liberalizaciju viza održanog 13. februara je rekao da je vlada Kosova inicirala da preduzme konkretne mere sa ciljem poboljsanja kvaliteta života građana pružajući ekonomsku perspektivu, ali i perspektivu u drugim sferama što bi sprečilo migraciju kosovskih stanovnika.

Međutim poznavaoci evropskih integracija smatraju da je nemoguće da vlada Kosova ima bilo koji plan koji će na ažuran način prekinuti nelegalnu migraciju stanovnika Kosova u pravcu zapadnih zemalja.

Profesor Evropskog Prava Emrus Ujkani je za Radio Slobodna Evropa rekao da je nemoguće da kosovske institucije u stanju u kojem se nalaze ažurno prekinu migraciju.

''To se može uraditi samo u zemalja u kojima stanovnici Kosova imaju cilj da idu te da te zemlje preko njihovih mehanizma onemoguće odlazak u te zemlje Evrope. U protivnom ne verujem da naše institucije imaju bilo koju snagu da mogu automatski da prekinu odlazak sa Kosova ljudi koji idu", rekao je Ujkani.

S druge strane i profesor doktor Evropskog Prava Avni Mazreku smatra da su nemoguće u bilo kom ekonomskom sistemu ažurne mere koje donose ekonomski razvoj jedne zemlje u stvaranju masovnoih radnih mesta.

Mazreku je rekao da je veoma skeptičan da će Kosovo dobiti ove godine liberalizaciju viza i dodao da je agenda Evropske unije predvidela da u januaru ove godine na Kosovu dođe misija koja će skupljati dokaze o ispunjenim kriterijumima.

On smatra da će posle ovog "masovnog egzodusa" kosovskih stanovnika biti veoma tesko da Kosovo dobije liberalizaciju viza." ''Skeptičan sam da će upustva evropske komisije biti pozitvne za sastanak Saveta EU koji ce biti održan juna meseca ove godine i skeptičan sam da će odluka Saveta Evrope biti pozitivna" , rekao Mazreku.

Identično misli i profesor Emrus Ujkani koji smatra da je tako reći nemoguće ili da ne veruje uopšte da liberalizacija viza može da se desi ove godine.
Poslednji komentari
  • Cokić Vreme: 16.02.2015 10:08h

    Stric Njegoš, strina Snežana i brat Danilo... :(

  • pavle Vreme: 16.02.2015 11:19h

    Treba redovno da pisete o tome a ne jednom godisnje!Kao da se cuje glas Kandicke velike HUMANITARKE,koja uziva blagodeti nase Srbije.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP