Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

OŠTRO PO KOALICIONIM PARTNERIMA

Zorana Mihajlović: Dačić je svoju šansu prokockao!

Autor: Ivana Kljajić | 27.02.2014 - 10:23:00h | Komentara: 62

Zorana Mihajlović, potpredsednica Srpske napredne stranke, u intervjuu za „Alo!“ kaže da su Ivica Dačić, tokom vladavine prethodnih vlasti, i Mlađan Dinkić, u brojnim resorima koje je vodio, imali priliku da rešavaju sporna pitanja, ali su obojica prokockali šanse.

Zorana Mihajlović

Zorana Mihajlović | Foto: O. Bunić

 - SPS sa Dačićem na čelu bio je deo vlasti mnogo godina pre aktuelne vlade. Imao je Dačić dovoljno vremena i da rešava pitanje Kosova i da se bori protiv korupcije i kriminala, ali za sve to vreme su ti problemi gurani pod tepih. Slučaj „Šarić“ desio se mnogo pre nego što je SNS postao deo vlasti i zaista je vrlo čudno što se do sada ćutalo ko je sve iz policije i tadašnje vlasti pomagao tom narko-klanu. Ovaj slučaj trebalo bi da se do kraja rasvetli i da svako ko se ogrešio o zakon odgovara, na kojoj god funkciji da se nalazio ili se još uvek nalazi. Kao i vi, čula sam iz medija da je Lazarević pominjao Dačića na saslušanju prošle nedelje i očekujem da premijer ove optužbe demantuje ukoliko nisu tačne.

Može li Dačić ponovo biti partner SNS-u kada se ovoliko raspetljala afera „Banana“?
- Sigurno da nije najbolji publicitet za bilo kog političara kada visoki funkcioner policije u televizijskoj emisiji kaže da je bio u prijateljskim odnosima sa osobama optuženim za šverc kokaina. O tome ko bi mogao biti partner SNS-a u budućoj vladi razgovaraćemo tek nakon izbora.
Ako poverujemo SNS-u da građani biraju između vlasti naroda i vlasti tajkuna, recite konkretno koji tajkuni učestvuju na izborima?
- I na ovim izborima učestvuju tajkuni, kao što su učestvovali i na svim prethodnim. Ne samo da su učestvovali, nego su iz senke bili čak i kreatori vlada i zakona koji su odgovarali njihovim poslovnim interesima. Sve u državi, pa čak i kurs dinara, štimovano je po njihovoj volji i interesima. Dolaskom Aleksandra Vučića i SNS-a na vlast s tim je prekinuto i bilo je potpuno očekivano da će udružiti sve svoje snage kako bi na ovim izborima pokušali da povrate izgubljene pozicije. Što se konkretnih imena tiče, svi znaju kakvu bi korist imao jedan Mišković ako SNS više ne bi bio deo vlasti. Ista stvar je i sa Draganom Đilasom, koji je dok je bio na vlasti u Beogradu uvećao svoje bogatstvo, dok je grad siromašio i zaduživao se.
Da li je glas za Dačića ili Tadića zapravo glas za nekog tajkuna, ili glas za URS, Palmu, LDP?
- Glas za SNS i Aleksandra Vučića je glas za modernu, razvijenu i uređenu Srbiju, u kojoj će se poslovati transparentno i po zakonu i gde nijedan pojedinac, ma kako moćan i bogat bio, neće biti iznad države i njenih zakona. Da nije bilo SNS-a, ne bi bilo ni završetka istraga o 24 sporne privatizacije niti bi se saznalo za razmere pljačke u „Galenici“. I drugi su pre nas imali priliku da istraže brojne slučajeve kriminala o kojima se govorilo u javnosti, ali to nisu učinili. SNS jeste.
Može li se u snažne reforme sa Tadićem i Jovanovićem?
- Ako su cilj pitanja postizborne koalicije, moj odgovor je poznat. O tome ćemo govoriti tek pošto građani na izborima daju svoju reč. Sve drugo bi bile neozbiljne kalkulacije. SNS je dovoljno snažan da na svojim plećima iznese glavni teret reformi, a oni koji u tom poslu žele da nam se pridruže moraće da prihvate vremenski precizno definisane rokove za svaku reformu koju hoćemo da sprovedemo.

"Galenikom" ne provociramo SPS

„Delta“ se pobunila zbog toga što je upotrebljena u vašem predizbornom spotu. Da li se neko iz SPS-a pobunio zbog „Galenike“ u istom spotu? Da li to SNS provocira SPS, čiji ljudi godinama vode tu firmu?
- „Galenika“ je uništavana godinama i od jedne od najboljih srpskih fabrika stvoren je pacijent na izdisaju. Prema informacijama koje su iznete u javnosti, iz „Galenike“ je izvučeno oko 100 miliona evra, što je ravno iznosu koji se očekuje na godišnjem nivou od solidarnog poreza. Zaista ne znam zašto bi bila provokacija to što je ovaj slučaj uvršćen među najdrastičnije primere sistemske pljačke države.

Dinkić nema rezultate!

Osećate li se prozvanima kada Dinkić kaže mu je dosta da ćuti i da ne treba više tolerisati one koji su nesposobni da zaposle?
- Ako je neko proteklih godina imao priliku da se dokaže, to je Mlađan Dinkić. Menjao je vlade, resore i forme političkog delovanja, ali posle toliko godina bi se očekivalo da uslede i neki rezultati. Ja te rezultate ne vidim. Danas, jedino što od njega možemo da čujemo je da je protiv solidarnog poreza. Dok je sedeo u Vladi Srbije, nije bio tako glasan u primedbama, a sada kao opozicioni političar koristi tešku finansijsku situaciju u državi da bi kritikovao Vladu radi sticanja političkih poena.
Poslednji komentari
  • Solidarni porez jeste stezanje kaiša Vreme: 27.02.2014 10:49h

    A ko je uveo subvencionisane stambene kredite, ko je doveo FIAT i uveo staro vozilo za novo, ko je obezbedio iole pristojan život intelektualnoj eliti....? Dinkić, ako ste zaboravili

  • Bocko Vreme: 27.02.2014 10:50h

    Dacic (koji je najpametniji u vladi i zato smeta apsolutisti) je crvenkapa za lik i delo Vucica!

  • Joker Vreme: 27.02.2014 10:55h

    Reče Zorana Mihajlović, pametnome dosta! Šta ćemo mi sa Malim što je šurovao sa Šarićem?? Ćutimo a?

  • StopGMO Vreme: 27.02.2014 11:02h

    Ko visoko leti, nisko pada. Nece vam biti teško da se setite afere sa racunima za struju, sve ce vam biti jasno.

  • mister Vreme: 27.02.2014 11:04h

    Je l' gospodjo sta to Vas cini tako izuzetnom da "sudite" drugima? Poentirate na gladnom narodu, hranite ga svojim lazima o nekim tamo investicijama iz UAE.. Do juce ste mahali parolama SLOBODA SESELJU, nogama vrata otvarali, a danas ste najveci evropejci.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP