Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ALO! NA PROSLAVI POLA VEKA MATURE

„A gde je mala Milena?!”

Autor: Biljana Nenković | 18.05.2013 - 23:55:00h | Komentara: 3

Učenici tehničke škole iz Kragujevca proslavili su juče pola veka od kako su položili ispit zrelosti, davne 1963. godine. Od tri odeljenja u generaciji, nekadašnje IV/2 mašinske struke bilo je najbolje u nekadašnjoj Jugoslaviji. Tada su dobili nezvanični nadimak „sveznalice” s kojim su završavali fakultete i gradili svoje karijere širom sveta.

Sad

Sad

Skoro, pa sedamdesetogodišnjaci okupili su ispred škole, nepogrešivo prepoznajući jedni druge. Poljupci, zagrljaji i smeh s razlogom, jer su posle toliko godina ponovo okupu.


- Bilans je sledeći! Od 97 maturanata, prisutno je 36 učenika. Dvadesetak naših drugova više nije među živima - raportira na prozivci Branislav Pavlović iz Kragujevca, nekadašnji učenik IV/2.

Maturanti IV/2 tehničke škole u Kragujevcu

Nekad - Maturanti IV/2 tehničke škole u Kragujevcu

Safet Šečić drži dnevnik i proziva IV/1. Ljuti se na one koji su mogli, a nisu došli. Radomir Pantić iz Mladenovca objašnjava za „Alo!” da je škola nekada nosila naziv „Srednja tehnička škola vojne industrije” i bila je internatskog tipa.


Generacijski susret...

Generacijski susret...

- Dolazili su iz svih krajeva tadašnje Jugoslavije, da bi se upisali u ovu školu. Safet je došao iz Goražda i ostao u Kragujevcu do danas. Od profesora i vaspitača više niko nije živ, pa ni direktor Velimir Milivojević. Mi smo ostali upisani u istoriji kao pobednici tadašnjeg takmičenja „Tražimo sveznalicu” u SFRJ. Pobedili smo u konkurenciji 350 škola i odneli nagradu od sto hiljada dinara - kaže Pantić.


... izazvao i pokoju suzu

... izazvao i pokoju suzu | Foto: B. Nenković

Velimir Ružić je iz Bosne. Došao je iz Viteza, rezervisao hotel u Kragujevcu na tri dana da još jednom prođe „stazama mladosti”. Gleda u dnevnik i priseća se da mu nemački jezik i nije najbolje išao. On prvi moli Safeta da ne čita ocene iz dnevnika naglas.


Radomir Pantić

Radomir Pantić

- Disciplina je bila na sve strane. Nismo smeli niz hodnik da trčimo... Obišao sam u Kragujevcu sva mesta gde sam četiri godine učio. Idem ulicama, pa se prisećam - priča Velimir.


Drugovi iz klupe ponovo zajedno

Drugovi iz klupe ponovo zajedno

Aplauz dobija i Dragan Lulić, mašinski inženjer u penziji iz Zagreba, koji je svoju karijeru posle nekadašnje Jugoslavije nastavio i završio u Africi.


Petica za drugarstvo: Stari dnevnik

Petica za drugarstvo: Stari dnevnik

- Doputovao sam iz Hrvatske. Poslednji put sam ih video 1983. godine - kaže Dragan i plače od sreće što je opet sa drugovima iz školskih klupa.


Olgica i Ljiljana očekivale drugarice

Olgica i Ljiljana očekivale drugarice

Drugovi koji sede preko puta njega raspituju se gde je mala Milena, u koju je Robi bio zaljubljen i raspravljaju ko je kome pozajmljivao pare za cigarete uz kamatu. Stare fotografije niko i ne gleda, samo pogledom traže jedni druge u zbornici.


- Jedino nam je drago što u ratu devedesetih godina niko od nas nije stradao - kaže jedan od maturanata.

O njima pisale i novine


U tadašnjim novinama objavljen je i članak o najboljem jugoslovenskom odeljenju. Novinar je između ostalog zapisao da „za poslednje tri godine niko od njih nije kažnjen, pa čak ni opomenut zbog nediscipline”. Zanimljivo je da su posle takmičenja svih otišli da daju krv za bolesnog druga iz odeljenja. Novac od nagrade potrošili su za ekskurziju u Sloveniju. Direktor škole je za njih izjavio da se radi o „retko zrelim mladićima koji svojom marljivošću vuku jedan drugog”.

Tri dame na prozivci


U Mašinskom odeljenju sve su bili muškarci. U celoj generaciji, i to u odeljenju za hemijskog tehničara, bilo je svega deset devojaka. Juče su se pojavile tri.
Olgica Poledica iz Čačka i Ljiljana Gavrilović iz Kragujevca su s nestrpljenjem očekivale još neku drugaricu. Ali pojavila se samo Nada.

Poslednji komentari
  • n2 Vreme: 19.05.2013 13:39h

    Omaldina u tom socijalizmu znalose sta je skola sta je disciplina nije bilo skolskog policajca nije bilo droge nije bilo lopova i tajkuna sve je imalo svoj red i svrhu u donosu na danas kada je sve katastrofalno. Pitajte svoje profesore kolika je prosecna plata tada bila kolika je bila stopa nezaposljenosti i kakose je zivelo i onda donosite sud o vremenu tada i sada. Sada samo politicari itajkuni vezani sa politicarima imaju svi ostali nemaju a zapamtite da se politikom bave samo neostrareni ljudi u svojoj profesiji i oni nam kroje sudbinu a nisu znali ni svoju da skroje.

  • Lavica Vreme: 19.05.2013 13:41h

    Divna prica...

  • Emigrant Vreme: 09.04.2015 15:14h

    Moj otac je bio u ovom odeljenju I pricao mi je o tom takmicenju I o tome kako su pomogli tom drugu. Moj otac vise nije ziv ali taj drug koji je bio bolestan to nikada nije zaboravio sta su oni ucinili za njega. Njegov sin I ja smo sada drugari u NY.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP