Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

„ALO!” VODIČ ZA URANAK

A sad... Svi u prirodu!

Autor: R. Ćoralić | 27.04.2013 - 22:39:00h | Komentara: 4

Dok je Savez sindikata grčkih radnika u privatnom sektoru za 1.maj najavio generalni štrajk, većina naših radnika će ovaj praznik proslaviti uz roštilj, pivo i muziku.

Uranak

Uranak | Foto: R. Gatel

Okupljanja na izletištima, zbog velikih gužvi svake godine, uglavnom počinju prethodne noći, kako bi se zauzela što bolja mesta. Nadležni upozoravaju građane da vode računa o prirodi, pažljivo rukuju roštiljom, ugase vatru i na kraju boravka pokupe smeće. Ako još niste odlučili gde ćete uživati za 1. maj “Alo!” je napravio top 10 izletišta koja su tradicionalno najposećenija:


PALIĆ
Palić je jedna od najlepših turističkih destinacija Vojvodine. Park prirode prostire se na površini od 713 hektara, a karakterišu ga očuvane ozelenjene površine (park - šuma) i specifična arhitektura iz doba secesije. Tu je i sedam kilometara dugačko jezero i zoo-vrt koji ima više od 800 životinja. Prvi maj na Paliću je prvorazredna turistička manifestacija kojom se zvanično otvara letnja turistička sezona. Tada Palić postaje veliki luna park, restoran i bazar rukotvorina.

Jedno od najlepših izletišta Vojvodine: Palić

Jedno od najlepših izletišta Vojvodine: Palić | Foto: B. Vučković

FRUŠKA GORA
Najveći broj Novosađana 1. maj tradicionalno obeležava na Fruškoj gori i na njenim obroncima. Ono što je odvaja od ostalih planina iz okruženja je postojanje brojnih ugroženih, retkih i zaštićenih životinjskih i biljnih vrsta. Izuzetan spomenik kulture predstavlja 16 manastira, a tu su i ruševine nekoliko utvrđenja. Najatraktivnija fruškogorska izletišta su Stražilovo, Iriški venac, Zmajevac, Čortanovci...
AVALA
Najveći broj Beograđana Praznik rada provodi roštiljajući na Avali, ali da bi našli slobodno mesto moraju i te kako da porane. Zbog svoje blizine glavnom gradu i prirodnih lepota, smatra se jednim od najpopularnijih izletišta ne samo Beograđana, već i mnogobrojnih turista. Planina Avala, visoka svega 511 metara, udaljena je od centra Beograda 18 kilometara. Avalom dominira TV toranj visok 205 metara, sa restoranom na visini od 120 metara. Osim Avale, omiljeno mesto žitelja srpske prestonice je i park - šuma Košutnjak, dok je Ada Ciganlija jedno od najpopularnijih mesta među mladima.

KAMENIČKI VIS
Kamenički vis je omiljeno jednodnevno izletište Nišlija tokom cele godine. Smešten je na ograncima Svrljiških planina, iznad sela Kamenica po kome je i dobilo ime, na nadmorskoj visini od 750-800 m. Na severnoj strani postoji Studeni kladenac - jedini izvor u njenom užem području. Omiljena izletišta Nišlija i žitelja tog dela Srbije su još i Čegar, Gradac i Oblačinsko jezero.

Temperatura oko 30 stepeni


Metereolozi za 1. maj najavljuju lepo vreme sa dosta sunčanih intervala, mada je po podne moguća i retka pojava lokalnih pljuskova. Jutarnja temperatura, kako je najavaljeno, biće od 8 do 18 stepeni, a najviša dnevna oko 30 stepeni Celzijusa.

JEZERO U ŠUMARICAMA
Šumaričko jezero nalazi se u okviru spomen-parka Šumarice i jedno je od najpopularnijih mesta za odmor i opuštanje. Ušuškano je u šumi, a duž celog jezera nalazi se trim staza. Jezero, koje domaćini nazivaju kragujevačkim morem, dugo je oko 1.500 metara, a široko oko 175 metara. Veoma je atraktivno za mnogobrojne zaljubljenike u ribolov, a zbog kompletno uređene plaže, šetališta, klupa, stolova za stoni tenis, terena za odbojku i mali fudbal pravi je magnet za sve posetioce.

ZLATIBOR
Zbog svoje lepote i bogate turističke ponude Zlatibor svake godine samo za Praznik rada privuče na desetine hiljada posetilaca. Prostrani proplanci, bujni pašnjaci, planinski potoci i prijatna klima, ubrajaju ovu planinu među najlepše u Evropi. U blizini Zlatibora su i brojna druga turistički mesta Drvengrad, Mokra gora, Potpećka pećina, Sirogojno, Stopića pećina, vodopad Gostilje.

DIVČIBARE
Valjevci i žitelji okolnih mesta tradicionalno na uranak izlaze na Divčibare. Nalazi se u zapadnom delu Srbije, na planini Maljen, oko 38 kilometara od Valjeva. Divčibare je i vazdušna banja. Da je ovo mesto pravi raj za posetioce dokazuje i činjenica da ga je Miloš Obrenović izabrao za svoj letnji odmor. Branje planinskog cveća i šumskog voća predstavlja čak jednu od glavnih aktivnosti. Popularne, lepe i zdrave atrakcije su i četiri zaštićene šume, kanjon Crne reke, a posebno je interesantan vodopad Skakalo na reci Manastirica, koji je drugi po veličini u Srbiji (20 metara).

Pravi raj nadomak Sokobanje

Pravi raj nadomak Sokobanje | Foto: Beta

JASTREBAC
Na Ravništu, izletištu na planini Jastrebac, izletnici se okupljaju već od ranih jutarnjih sati. Ovo izletište je omiljeno mesto stanovnika Kruševca. Jastrebac je najviša planina u blizini Kruševca i predstavlja poseban turistički potecijal. Prostrana visoravan sa veštačkim jezerom leži na oko 650 metara nadmorske visine. To je ujedno i najšumovitija planina ovog dela Balkana.


PARK PRIRODE „VILOVI”
Park prirode “Vilovi” se nalazi u istoimenom selu pet kilometara od Nove Varoši, u okviru specijalnog rezervata prirode „Uvac“. U ovom parku prirode može se razapeti šator na površini za kampovanje od čak dva hektara. Tu je i desetak bungalova i brvnara za smeštaj gostiju. Posebnu atrakciju predstavlja vožnja čamcem po Uvačkom i Zlatarskom jezeru. U blizini se nalazi i fantastični vidikovac i hranilište beloglavih supova, Ušačka pećina, etno selo Štitkovo, manastir Mileševa....

OZREN
Ova planina nalazi se na samo pet kilometra od centra Sokobanje. Na samom Ozrenu se nalazi izletište „Očno“, a u neposrednoj blizini je i izletište „Kalinovica“. U blizini su i lokaliteti poznati kao Magična šuma i Oštra čuka. Nezaobilazno mesto za obilazak je i poznati vodovod Ripaljka.

Oko 30 odsto krpelja prenosi Lajmsku bolest

Oko 30 odsto krpelja prenosi Lajmsku bolest | Foto: Shutterstock

Sačuvajte se od krpelja
Svaki odlazak u prirodu predstavlja i opasnost zbog krpelja. Nada Macura iz beogradske Hitne pomoći ističe da je oko 30 odsto krpelja zaraženo bakterijom koja izaziva lajmsku bolest. Ona je dala nekoliko saveta kako da se zaštitite tokom boravka u prirodi i na šta bi sve trebalo da obratite pažnju.
- Izbegavajte visoku travu i žbunje (posebno deca)
- Nosite dugačke nogavice i rukave
- Po povratku iz prirode dobro protresti odeću
- Odmah po dolasku kući pregledati telo (posebno kosmatski deo)
- Presvucite se i istuširajte čim dođete kući
Takođe, Macura preporučuje izletnicima da ne preteruju sa sunčanjem, da ne piju vodu sa neproverenih izvora i da se nipošto ne kupaju u rekama, jer je voda još hladna.

Poslednji komentari
  • uki bc Vreme: 28.04.2013 00:15h

    A Bela Crkva ? ima 7 jezera , reku Neru , kanal DTD , Staru Palanku , ...

  • MIlos Vreme: 28.04.2013 00:27h

    Hvala na izvestaju i upozorenju :)

  • dejan Vreme: 28.04.2013 11:16h

    Pristrasni autor teksta je namerno ili slucajno zaboravio nasu najlepsu i najposeceniju planinu...

  • RADNIK Vreme: 28.04.2013 12:53h

    SRBI- NIT VECIH NE RADNIKA NIT VECIH SLAVLJENIKA. STA SLAVITE LJUDI? I KO SLAVI? NAJVECI NERADNICI I BALAVURDIJA. NAPIJU SE PA UVEK SE DOGODI NEKA TRAGEDIJA. SEDITE KUCI I CUTITE JER UGLAVNOM VECINA NEMA NI ZA HLEB ALI ZA 1 MAJ MORA DA SE ISPRSI PA MAKAR SE NAREDNIH MESEC DANA JEO BUDJAV LEBAC

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP