Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

SVETI SAVA ŠKOLSKA SLAVA

Ako danas grmi, biće svašta!

Autor: Snežana Ivaneža | 27.01.2015 - 07:00:00h | Komentara: 2

Danas se proslavlja Sveti Sava, školska slava, u čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja. To je dan kada đaci širom Srbije prisustvuju ili učestvuju u priredbama, sečenju slavskog kolača i zajedno sa svojim nastavnicima odlaze u crkvu. U Srbiji se dan njegove smrti proslavlja kao Dan prosvete. Svakom Srbinu poznat je kao Rastko Nemanjić, jedan od najcenjenijih ljudi koji su oplemenili srpsku istoriju.

Đaci širom Srbije  slave jednog od naših  najvećih svetaca

Đaci širom Srbije slave jednog od naših najvećih svetaca | Foto: Jelena Vučetić

Princ Rastko, čije je monaško ime Sava bio je najmlađi sin srpskog župana Stefana Nemanje. Ono što malo ko zna o njemu je da je u Hilandaru 1198. godine osnovao prvu bolnicu. Poput Svetog Mrate i Svetog Aranđela, sveti Sava se smatra vučjim pastirom. Mnogi srpski narodni običaji oko Svetog Save vezani su za stoku i za strah od vukova. Ovih dana se ništa nije smelo raditi sa sečivom.

Sveti  Sava

Sveti Sava

Britve nisu otvarane da bi vucima čeljusti ostale sklopljene. A žene nisu smele ništa bojiti u crveno da vuci ne bi klali stoku. Da bi umolili sveca da vukove okrene od njihovog stada, u mnogim krajevima se ovaj praznik proslavlja vrlo svečano i pre njega se posti sedam dana. Postoji mnogo srpskih narodnih verovanja vezanih za Savindan, među kojima i to da će se u zemlji, ako na Svetog Savu grmi, desiti važni događaji.

Sveti Sava je preminuo u nekadašnjoj bugarskoj prestonici Trnovu 1236. godine, na povratku iz hodočašća u Jerusalim. Njegove mošti su iz Trnova prenete u manastir Mileševa 6. maja 1237. godine. Mošti je spalio Sinan-paša 1594. godine na Vračaru, pa se na tom mestu nalazi spomen hram posvećen ovom svecu.

Nikolić sa učenicima


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovaće danas proslavi praznika Svetog Save na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Svečana slavska akademija biće održana u 12. Povodom dana Svetog Save Nikolić će razgovarati sa grupom učenika osnovnih i srednjih škola koji su postigli istaknute rezultate na međunarodnim takmičenjima, braneći boje Srbije.

Sveti Sava čuva Srbe!


Ime Svetog Save nose mnoga mesta na svim prostorima gde žive Srbi, a naročito u Srbiji i Crnoj Gori. Poznato je da uspomenu na prvog srpskog arhiepiskopa u Crnoj Gori, čuvaju ovi toponimi: Savina, Savinica, Savina voda, Savina greda, Savina stopa, Savin izvor, Savin potok, Savina strana, Savin kuk, Savino počivalo. Sasvim je izvesno da ovim nije iscrpljen spisak naziva svih mesta koja nose ime našeg prosvetitelja, jer se veruje u to da štiti Srbe na svim prostorima na kojima se nalaze.

Poslednji komentari
  • promilko Vreme: 27.01.2015 09:17h

    Nema potrebe da grmi.

  • marija maja stekić Vreme: 27.01.2015 13:43h

    u mačvanskoj mitrovici grmi i seva

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP