Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

KULTNI STRIP IMA 46 GODINA

Alan Forde, srećan rođendan!

Autor: Radio 021 | 31.05.2015 - 20:37:00h | Komentara: 1

Strip "Alan Ford", čiji je prvi broj u Italiji izašao u maju pre 46 godina, odavno je na ovim prostorima stekao kultni status i verne obožavatelje.

Grupa TNT

Grupa TNT | Foto: Alan Ford

Kao i nekad, njegova se britka satira i dalje redovno citira, čak i među onima koji ne znaju ko je Grunf, ali ne mogu a da se ne slože s njegovim glupavim, a istovremeno logičnim krilaticama, poput one da je "bolje ispasti budala nego iz voza".
Izjave tog bivšeg pilota i beznadežnog pronalazača legendarne su među ljubiteljima stripa, štampaju se na majice sa likom Grunfa, razmenjuju u razgovorima, pa se, kao i dijalozi među likovima, pamte, prepričavaju i, iako smo ih puno puta čuli, ne gube na duhovitosti.
"Ko leti vredi, ko vredi leti, ko ne leti, ne vredi", "Bolje nešto od nečega nego ništa od ničega", "Bolje izdati knjigu nego prijatelja", "Ako kaniš pobediti, ne smeš izgubiti", "Bolji je nečastan beg nego častan poraz" i "Bolje živeti sto godina kao milioner, nego sedam dana u bedi", samo su neke od izjava tajnih agenata Grupe TNT koje su se, poput njihovih imena, ukorenile u našem svakodnevnom govoru.
U 'politički nekorektnom' stilu stripa tako se ponekad neko malog rasta i velikog nosa naziva Bobom Rokom, mnogi će u svom radnom okruženju prepoznati ponekog Debelog Šefa ili Broja 1, koji uz pomoć 'male crne knjižice' vuče sve konce, a nedvosmisleno je i o kakvom je poslovnom dogovoru reč kada se spomenu one Ser Oliverove "Halo Bing, kako brat?" i "Cena? Prava sitnica".
Generacija koja je odrasla uz strip danas verovatno sve bolje razume Jeremijinu jadikovku "boli me sve i još mnogo toga", zna se da kada se za nekog kaže da ima 'Superhikov dah' ne znači da miriše kao ljubičica, a jasno je i zašto korumpirani političari podsećaju na svinjolike gradske većnike iz stripa, piše portal 021.rs

Tagovi:

Poslednji komentari
  • doberman Vreme: 31.05.2015 21:38h

    Najbolji crtani roman svih vremena, uvek aktuelan...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP