Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

SAGA O ČUVENOJ ALASKOJ PORODICI BOGDANOVIĆ IZ BEOGRADA PRETOČENA U IZLOŽBU

Alasi sa Dorćola kojih više nema!

Autor: Milan S. Prelić | 02.02.2014 - 09:02:00h | Komentara: 0

Na Dunav se nikada nije izlazilo „tek onako“. Ova reka, koja je u svoj svojoj lepoti i veoma opasna, često je uzimala danak od onih koji je nisu poštovali, ali je i davala, i to bogato. Čak toliko da su nekadašnji alasi sa Dorćola, koji su živeli od dunavskih plodova, bili izuzetno cenjeni građani. Kako je to nekada izgledalo možete videti u Istorijskom muzeju Srbije, gde će od 4. februara do 15. marta biti otvorena izložba „Dunavski alasi“.

Dragan Ambrozić, potomak čuvenih  dunavskih alasa

Dragan Ambrozić, potomak čuvenih dunavskih alasa | Foto: Z. Ilić

Dragan Ambrozić, umetnički direktor Doma omladine Beograda, unuk čuvenog dunavskog alasa Ivana Ambrozića, inače naslednika još čuvenijeg Dragoljuba Bogdanovića, koji je bio jedan od poslednjih pravih ribara sa Dorćola, podelio je s nama uspomene na ta vremena, koje su pretočene u monografiju „Dunavski ribari sa Dorćola i porodica Bogdanović“ i izložbu „Dunavski alasi“.


Članska karta  ribarske zadruge

Članska karta ribarske zadruge | Foto: Z. Ilić

Bogdanovići su nekada bili porodica sa društvene margine, ali ih je ribarstvo izdiglo. Slobodno bi se moglo reći da ih je Dunav izbacio na površinu. Čak toliko da je Draganov pradeda Dragoljub tridesetih godina 20. veka bio savetnik u Ministarstvu poljoprivrede. Tadašnje ribarske zadruge bile su jake zahvaljujući njima, pa su postali jedna od najčuvenijih alaskih porodica u Beogradu.


Mika Alas (treći  sleva) sa alasima

Mika Alas (treći sleva) sa alasima | Foto: Z. Ilić

- Nekada su na Dorćolu postojale ribarnice i druge ribarske prodavnice. Naša porodica je, pored slave Svetog Jovana, slavila i alasku - Svete apostole Petra i Pavla. Otac Đorđe je sa dedom izlazio na vodu. Bio je to krvav rad, a jedini način za opstanak bila je saradnja alasa. I Dunav je bio drugačiji, ali se promenio posle izgradnje Hidroelektrane „Đerdap“. Bilo je čak i jesetre i morune. Sećam se da je jednom uhvaćena moruna od čak 120 kilograma. Reka je tada bila mnogo bogatija - priseća se Dragan priča svog oca.


Som od 130 kilograma

Som od 130 kilograma | Foto: Z. Ilić

Ribarske zadruge su između dva svetska rata, kako kaže, bile izuzetno organizovane. Tim poslom nije mogao da se bavi bilo ko, već je bilo neophodno položiti izuzetno zahtevan ispit. Princ Đorđe Karađorđević je obožavao alase i često se s njima družio i pomagao im. Ali, nakon Drugog svetskog rat,a sve je nacionalizovano, pa su se posle 1950. raspale i ribarske zadruge, a alasi su polako počeli da odlaze u istoriju.

Postavila  fantastičnu  izložbu: Dr  Dušica Bojić

Postavila fantastičnu izložbu: Dr Dušica Bojić | Foto: Z. Ilić

Dokumentacija je mahom uništena, ali su ostale porodične uspomene, poput onih koje je sačuvao Draganov otac Đorđe. Iako im je kuća izgorela u šestoaprilskom bombardovanju 1941, uspeli su da sačuvaju neke stvari, poput poslednjeg pazara od 5. aprila, bakine torbice sa šminkom i drugih sitnica.


Draganov pradeda Ivan Ambrozić

Draganov pradeda Ivan Ambrozić | Foto: Z. Ilić

Kako kaže naš sagovornik, njegova porodica je godinama pokušavala da učini nešto po pitanju očuvanja sećanja na stare alase, a onda su sreli dr Dušicu Bojić, savetnicu u Istorijskom muzeju Srbije. Nakon dve i po godine rada, Dušica, Dragan i njegov brat uspeli su da naprave monografiju i izložbu.


Poslednji pazar, zarađen dan pred bombardovanje

Poslednji pazar, zarađen dan pred bombardovanje | Foto: Z. Ilić

Ona im je pokazala i predivne artefakte iz tih vremena, od prepariranih riba, među kojima je i som od čak 130 kilograma, preko starog alaskog pribora i alata, čamaca, čuvarki i mreža, do predivnih fotografija.


- Ribarski alat se tada kupovao u inostranstvu, ali i kovao u Srbiji. Imamo i katalog iz Pariza iz 1926. godine, sa opremom koja bi i danas bila napredna - kaže Bojićeva.

„Nemoj da te izdevetam!“


Alasi su nekada bili veoma sujeverni. Kako kaže dr Dušica Bojić, postojali su dani kada se nipošto nije izlazilo na vodu zbog verovanja da će se čamac prevrnuti i potopiti. Iz tih vremena potiče i izraz „izdevetati“, koji se često pominje u izrazu „nemoj da te izdevetam“.
- Alasi su znali kako treba da plove iza brodova. Naročito je bio opasan deveti talas, takozvani devetak, koji bi mogao da pljusne i prevrne čamac, odnosno da ga izdeveta. Od te reči nastao je ovaj izraz - objašnjava naša sagovornica.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP