Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

SRBIJA NE MARI ZA RESELJENE

Albanci mu preoteli
dom, a Srbi posao!

Autor: Olivera Dašić | 31.03.2013 - 14:26:00h | Komentara: 10

Šta na delu znači pravo jačeg dobro oseća Miodrag Dragojevića iz Kragujevca, čija se petočlana porodica smestila u iznajmljeni stančić, dok mu je na Kosovu i Metohiji imovinu uzurpirao Albanac. I po onoj staroj da „nesreća nikad ne dolazi sama“, Miodrag je ostao bez posla!

„Tamo otimajku kuće, ovde radna mesta, a država ćuti“: Miodrag

„Tamo otimajku kuće, ovde radna mesta, a država ćuti“: Miodrag

Miodragu Dragojeviću Albanac uzurpirao kuću u Peći, a njegov posao u matičnoj službi tog grada, koja je premeštena u Kragujevac, dodeljena drugom

Plac u Peći koji pripada Dobrojevićima je Albanac iz tog grada falsifikovanjem dokumenata upisao na svoje ime. Kuće je porušio i sagradio parking, koji iznajmljuje. Istovremeno, Miodrag je, kako kaže, doživeo da mu i radno mesto bude uzurpirano jer iako je njegova služba izmeštena u Kragujevac, njegov posao su dobili drugi, a on sa porodicom živi od 8.500 dinara.


- Već skoro 14 godina moju kuću koriste uzurpatori kojima je ta njihova kvazidržava omogućila da se pomoću falsifikata upišu u katastar kao vlasnici nečega što je stotinu godina pripadalo mojoj porodici. Uzurpatori i njihovi pomagači su sačinili dva ovlašćenja sa lažnim potpisom mog pokojnog oca, a umesto njegove lične karte upisali su broj moje lične karte, koji im je dostavio neko od pomagača Srba - priča on.

Na Kosovu vlada anarhija: Peć

Na Kosovu vlada anarhija: Peć

To je bilo dovoljno da se sačini lažni kupoprodajni ugovor i tada nastaje hod po mukama ove porodice. Miodrag počinje sa molbama i prepiskom sa nadležnim organima. Ili je bar mislio da su nadležni.


Otac umro posle prebijanja

U kući u Peći smo živeli do juna 1999, kada sam sa ženom i jednogodišnjim detetom morao da odem. U kući je ostao otac, koji je od tog čoveka koji nam je i oteo kuću doživeo najstrašniju torturu i prebijanje. Umro je dve godine kasnije.

- Obratili smo se sudu iz Peći, izmeštenom u Leskovac, a Policijskoj upravi Peć, sada u Kragujevacu, podneli smo krivične prijave protiv Burima Zekaja - priča Miodrag i dodaje da mu je nezvaničnio potvrđeno da su u sve umešane i osobe srpske nacionalnosti, koje su imale pristup podacima.

- Sudski postupak za dokazivanje vlasništva nad imovinom vodio se pred sudom u Peći od 2006. do 2010, kada je Euleksov sud presudio u našu korist. Uzurpator je izbačen, ali se posle dva dana vratio na moju imovinu i nastavio po starom - priča Miodrag.

On kaže da ga bezakonje na Kosmetu nije iznenadilo, a do ivice očajanja dovela ga je situacija u kojoj organi naše zemlje sporo ili skoro i ne reaguju.

- Ni od koga nema nikakve pomoći. Postoje neke organizacije koje pružaju pravnu pomoć, ali oni ništa konkretno ne preduzimaju - kaže Miodrag, koji nema novca za advokata, jer osim što je ostao bez kuće, izgubio je i posao.

Raseljeni

Raseljeni

- Bio sam radnik matične službe SO Peć, koja se sada nalazi u Kragujevcu, ali su na naša radna mesta zaposlili druge. U službi koja služi za izdavanje ličnih dokumenata ljudima iz Peći rade oni koji su taj grad videli samo na slici, dok mi životarimo na ivici egzistencije. Odgovorno tvrdim da se naša država za nas raseljene, osim onih privilegovanih, nije pobrinula. Da su desetine hiljada pasa otišle iz nekog mesta, našao bi se neko da pita šta se desilo s njima, a za nas nikoga nije briga, tamo otimaju kuće, ovamo radna mesta, a država u koju smo verovali ćuti - rezignirano priča Miodrag.

Nas su oterali da bi pozapošljavali svoje
Kada je matična služba iz Peći, u kojoj je bio zaposlen, prebačena u Kragujevac, Dragojevića su iz gradske uprave obavestili da „uz sve razumevanje situacije sa žaljenjem moraju da ga obavese da u ovom trenutku nisu u mogućnosti da mu omoguće zasnivanje radnog odnosa“. Kako objašnjava, donošenjem Zakona o dopunama Zakona o matičnim knjigama, vođenje matičnih knjiga za opštine Peć, Istok i Klina obezbeđuju organi uprave grada Kragujevca, a ovim zakonom nije utvrđena obaveza preuzimanja zaposlenih u matičnim službama pomenutih opstina.
- Taj zakon je omogućio da pojedinci otmu pećku matičnu službu i da gradski čelnici pozapošljavaju svoje - priča Dragojević.

Poslednji komentari
  • Vlajko Vreme: 31.03.2013 16:33h

    E, braćo moja...udario brat na brata.

  • JA Vreme: 31.03.2013 18:24h

    Gospodo, najbolje mi Kragujevcani stari znamo kako nam je od kada ste dosli i doneli sve najgore sa vama odozdo, kako se ponasate i sta radite, da ste nam sva mesta u gradu uzurpirali, pa i mi nemamo posao, sada se zalite, idite kod onih koji su vas raselili odozdo, a sada i hoce da predaju KOSOVO za rad neke EU...nemojte da se zalite previse, vec malo pokazite od cega ste ...ne da kukate...i da drugi za vas ratuju stalno.

  • Сале Vreme: 31.03.2013 20:17h

    Зар је могуће да немамо саосећања за те људе! Сви они који критикују људе који долазе са Космета нека се упитају шта би они урадили на њиховом месту! Ако су толико храбри, што не оду на Космет па траже правду!

  • Dejan Ajdanic Vreme: 31.03.2013 22:21h

    JA>>Nije valjda da su i tebi Srbi krivi sto si u losem stanju.Prvo su nam bili krivi Krajisnici 91 pa sad Srbi sa Kosmeta,lezilebovicima nikad ugoditi.Miodrag je radio taj posao i u Peci i samo je nastavio isto da radi i u KG.Nicije mesto nije zauzeo,citaj text.Lako ti je da pljunes na tudju sudbinu,srami se srbendo!!!

  • sa Vreme: 31.03.2013 23:01h

    Pa od cega smo?od cega si ti da li ti znas svoje poreklo a to sto smo zauzeli sva mesta je samo zato sto smo pismeniji od tebe izvinjavam se pojedincima a ljudi nisu ratovali za neki tudj narod nego za svoj za svoju drzavu a takvi kao ti ko zna odakle su i dal uopste znaju i imaju svoje porekla

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP