Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ZABORAVLJENI SREDNJOVEKOVNI RUDNIK

Alo! u potrazi za skrivenim blagom!

Autor: Biljana Nenković | 14.09.2014 - 10:45:00h | Komentara: 0

Geolog Branislav Pašajlić iz Stragara kod Kragujevca otkrio je srednjovekovni rudnik u ovom selu za koji se pretpostavlja da potiče iz doba Nemanjića i da je iz njega kopano srebro još pre 800 godina.

Rudnik

Rudnik | Foto: B. Nenković

U zaboravljeni rudnik koji je najverovatnije doživeo svoj procvat za vreme vladavine despota Stefana Lazarevića, vekovima niko nije ulazio. Uski prokopi u podzemnom lavirintu ispod planine Rudnik bili su doskoro zatrpani. „Alo!” je imao priliku da uđe u okno i u jedan od mnogobrojnih uskih hodnika, iz koga su nekadašnji rudari dletom i čekićem vadili dragoceni metal od koga je kovan novac.


Do ulaza u okno se stiže kroz šumu i skoro neprohodnim putem, kilometrima daleko od naseljenog mesta.

Hodnik u rudniku

Hodnik u rudniku | Foto: B. Nenković

- O rudniku postoje spisi iz 11. i 12. veka, iz vremena kada se susedni Ljubičevac zvao Bušinci, jer je zemlja ispod čitavog srednjovekovnog naselja bila izbušena zbog potrage za plemenitim metalima. Tada je i najviše manastira izgrađeno u kraju. Zna se da je srebro najviše kopano u doba despota Stefana Lazarevića, koji je siromašnu vazalnu kneževinu pretvorio u bogatu despotiju, zahvaljujući rudarstvu, pre svega proizvodnji srebra. Međutim, postoje indicije da je ovaj rudnik i pre njega bio eksploatisan - kaže geolog Branislav Pašajlić.


Pored Stragara protiče reka Srebrenica, koja je najverovatnije i dobila ime po nalazištima srebra. Prema predanju, nekada se zvala i Zlatnica. Pašajlić kaže da je u reci pronađena srednjovekovna šljaka, odnosno otpaci topljene rude koji dokazuju da je to mesto nekada bilo bogato srebrom.

Rudnik

Rudnik | Foto: B. Nenković

U oknu, na desnoj strani iz glavnog hodnika, u pravilnim razmacima, na svakih 25 metara postoje novi, poprečni hodnici. Zbog skučenog prostora gde može da se uđe samo na kolenima, Pašajlić još nije uspeo da otkrije koliko su hodnici dugački i koliko ih uopšte ima.


- Uski hodnici su odlika srednjovekovnih rudnika, jer se oni mnogo ređe obrušavaju. Analizirajući uzorke stena na osnovu dozvole za istraživačko pravo koju sam uredno platio, količine plemenitog metala bi mogle i dalje da budu impozantne - kaže Pašajlić za „Alo!”.

Branislav Pašajlić

Branislav Pašajlić | Foto: B. Nenković

Branislav Pašajlić je kao geolog godinama radio u Francuskoj i Africi. Kaže da su mnoge zemlje rudarska okna iz prošlosti pretvorile u turističke atrakcije od kojih čitave regije prihoduju. Međutim, kaže on, niko nije zainteresovan da ovaj kraj Šumadije promoviše na taj način. Zbog toga je odlučio da 21. septembra u svom dvorištu napravi izložbu minerala i kristala kako bi privukao turiste, đake i studente da dođu. To bi bila i prilika da ih odvede u rudnik srednjovekovne Srbije.
 

Srednjovekovni rudnik pronašao srednjovekovnom metodom!

- Rudnik sam pronašao zahvaljujući jednom od četvorice rudara, koji su poslednji ulazili u rudnik. Bila je to 1945. godina kada su ih tadašnje vlasti poslale da istražuju uranijum. Jedan od njih mi je pokazao gde se otprilike nalazi. Ali, okno je bilo zatrpano. Pomoću rašlji sam pronašao ulaz u jamu i posle skoro 70 godina bio sam prvi koji je ponovo ušao u rudnik. Pre rudara, skoro osam vekova ljudska noga nije kročila u njega. Novinari, sasvim sigurno sada ulaze prvi put - kaže Pašajlić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP