Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

MISTERIJA TAJNOG SKROVIŠTA

„Alo!” u potrazi za Titovim bunkerom

Autor: Biljana Nenković | 26.02.2013 - 08:02:00h | Komentara: 2

Vlasti u Topoli traže od državnog vrha da se otvori tajni bunker iz Drugog svetskog rata napravljen da bi tadašnje rukovodstvo koje je Staljinu reklo čuveno „ne“ u slučaju napada SSSR-a spaslo žive glave. Titov bunker nalazi se ispod vila vladarske dinastije i prema kazivanju svedoka tog vremena, sa tunelima koje su još Karađorđevići pravili, predstavlja pravi podzemni lavirint.

Tito

Tito

Predsednik opštine Topola, Dragan Jovanović, kaže da jedan od svedoka tvrdi da su na Oplencu u to vreme izgrađena tri tajna vojna skloništa. Dva su delimično poznata javnosti, ali treći koji je bio namenjen Titu, ostao je misterija do danas. Lokalne vlasti uputile su zahtev Generalštabu Vojske republike Srbije da se konačno razotkrije tajna bunkera i da on bude otvoren za turiste, kojih je oko 150.000 godišnje na Oplencu.

Drvo ispod  kog se nalazi  bunker

Drvo ispod kog se nalazi bunker

I Krcun na Oplencu


U prelepoj vili koju je prvo koristio kralj Petar Prvi, a potom i Aleksandar, osim Tita gostovali su i njegovi najbliži saradnici. Savremenici kažu da su na terasi vile, sa koje se pruža pogled na vinograde, degustirali vino i donosili odluke Aleksandar Ranković i Slobodan Penezić-Krcun.
 

- Sklonište se krije iza teških metalnih vrata koja su kasnije zalivena zidom. Nalazi se na prostoru glavne vile kraljeva Petra Prvog i Aleksandra Karađorđevića i vile koju je koristila kraljica Marija. U središtu kružne staze posađeno je drvo koje kamuflira ventilacionu cev bunkera - kaže Jovanović.
Malobrojni svedoci koji još ne žele javno da pričaju o kakvim objektima je reč, navode da su u pitanju „skloništa koja mogu da izdrže i atomski udar“ i da su ukopavana deset metara ispod zemlje.


- Bunker su gradili nemački zarobljenici, Tito je izabrao baš Oplenac i Topolu zbog geografskog položaja, jer se nalazi u središtu države, daleko od susednih zemalja. Sve je pravljeno u strahu od Staljinove odmazde - dodaje Jovanović.
Upućeni tvrde da je Tito redovno boravio u vili Aleksandra Karađorđevića od 1946. do 1953.godine dok nije izgradio rezidenciju na Brionima. Postoji verovatnoća da je baš na ovom mestu odlučio da Rusima 1948. kaže istorijsko „ne“.

Misterija ispod  vile Karađorđevića

Misterija ispod vile Karađorđevića


- Maršal je bio faciniran ličnošću kralja Aleksandra. Uživao je u njegovoj vili, koristio njegovo posuđe, nameštaj, ali se i častio najboljim vinima iz kraljevih podruma. Išao je i u crkvu Svetog Đorđa na Oplencu i na ikoni uvek ostavljao najveću novčanicu - priča nam predsednik opštine Topola.

Neistražen i lavirint Karađorđevića!


Na Oplencu su skloništa gradili i vladari iz dinastije Karađorđevića. Prema rečima Dragan Reljića, upravnika zadužbine, ona su zatvorena sa nekoliko sefovkskih vrata zbog bezbednosti, ali tek treba da se istraži koliko su dugačka i da li u njima ima bilo kakavih dokumenata iz tog vremena.

Poslednji komentari
  • Deky Vreme: 26.02.2013 09:14h

    Tito isao u crkvu i na ikone stavljao najvecu novcanicu...

  • Marko Vreme: 28.02.2013 00:41h

    Gde je logika i poznavanje istorije? Kažete bunker građen za vreme Drugog svetskog rata,gradili ga nemački zarobljenici da bi se Tito sklonio od Staljinovih pretnji. Stvarno priča za malu decu.Za vreme drugog svetskog rata,a Nemci zarobljenici Verovatno su znali da će tri godine posle rata doći do sukoba Tita sa Staljinom pa sami sebe zarobili i gradili Titu sklonište. Ako je bunker građen kad je došlo do sukoba Tita i Staljina,bunker nisu mogli graditi Nemci-zarobljenici jer, ih tada već nije bilo u Jugoslaviji.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP