Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

IMAO JE DVE SAHRANE

Anglikanski sveštenik pred smrt prišao srpskoj crkvi!

Autor: R. A. | 28.12.2012 - 08:02:00h | Komentara: 0

Australijski protojerej Amvrosije Trevor Džekson imao je dve sahrane. Jednu u Adelejdu, a drugu u ruralnoj Vikotoriji, kojima je prisustvovalo sveštenstvo srpske, grčke, ruske, antiohijske i rumunske pravoslavne crkve, kao i koptske, anglikanske i katoličke crkve.

Amvrosije Trevor Džekson

Amvrosije Trevor Džekson

Različite kongregacije pokazale su vezu koju je otac Amvrosije stvorio na svom neobičnom životnom putu. Počeo je kao anglikanski sveštenik, a pred sam kraj svog života pridružio se Srpskoj pravoslavnoj crkvi.


„Istinski duhovni dom“


U poslednjim nedeljama pred smrt, otac Amvrosije je pripremao izveštaj o svom životu, koji je završio rečima: „To je bilo moje fizičko putovanje. Što se tiče pravoslavlja, moram da kažem da nikada nisam bio srećniji u životu. Drago mi je da me je Bog uveo u život pravoslavne crkve“. Potom je dodao da su on i njegova porodica stigli u „istinski duhovni dom“.

Amvrosije je karijeru počeo kao nastavnik istorije, engleskog i povremeno muzike. Pravoslavlje je otkrio u Ruskoj pravoslavnoj crkvi u Londonu. „Nikada nisam doživeo tako lepu službu“, rekao je prijatelju koji ga je odveo tamo, a onda, pored anglikanske, svake subote odlazio je i na pravoslavnu misu.

Po povratku u Australiju, službovao je kao sveštenik u nekoliko parohija, ali je uvek održavao vezu s pravoslavnom crkvom. „Moje privatne molitve su uvek pravoslavne“, rekao je jednom prilikom.


Konačno, 2008. primljen je u Rusku pravoslavnu crkvu, iako nije bilo indicija da će ga prihvatiti kao sveštenika. Ipak, samo godinu i po kasnije, vladika Irinej Dobrijević, episkop Srpske mitropolije australijsko-novozelandske, pozvao ga je da služi u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, tako da je Amvrosije postao treći anglikanski sveštenik koji je prešao u pravoslavlje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP