Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ODSEČENI OD PLATNOG PROMETA SRBIJE

Babušnica ostala bez banke!

Autor: Beta | 11.12.2013 - 10:40:00h | Komentara: 4

U Babušnici je zatvorena i poslednja ekspozitura banke, te je ta nerazvijena opština sada odsečena od platnog prometa Srbije.

Babušinac

Oko 200 preduzetnika je sada prinudjeno da dnevni pazar svakog jutra nosi u neku od banaka u Pirotu, udaljenom od Babušnice 30 kilometara.
I građani Babušnice će sada morati u Pirot za najosnovnije bankarske usluge.
Predsednik Opštine Saša Stamenković je gašenje poslednje banke u Babušnici nazvao "pravom katastrofom", ali ne i poslednjom koja je zadesila tu varošicu.
"U Babušnici je ranije ugašena sudska jedinica, a sada nemamo ni jednu banku.
Svi su izloženi velikim troškovima, ugroženo je i funkcionisanje lokalne uprave. Uzalud se lokalna uprava trudi da dovede investitore, razvije privredu kada nemamo ni jednu banku, tako da o investicijama u takvu sredinu jednostavno ne može ni da se razgovara", kazao je Stamenković.
Vlasnik jedne prodavnice u Babušnici, Marjan Mitić je rekao da svi vlasnici radnji imaju velike troškove jer moraju da svakoga jutra putuju u Pirot da uplate pazar.
"Ovo je stvarno nečuveno! Ne mogu da verujem da se ni jednoj banci ne isplati da posluje ovde. Moramo da posao ostavimo po strani i da svakoga jutra putujemo u Pirot da bismo uplatili pazar", kazao je Mitić.
Predsednik Opštine Stamenković je potvrdio da opštinska uprava uveliko traži banku zainteresovanu da otvori ispostavu u Babušnici.
"Imamo jako veliki broj preduzetnika, privrednika, tu su dnevni pazari i cirkulacija gotovog novca i kreditnih linija. Bez povezanosti s platnim prometom, otežano funkcioniše i lokalna samouprava i sama Babušnica.
Problema ima i u selima čiji stanovnici takodje imaju potrebe za uslugama banaka", kazao je Stamenković.
Poslednji komentari
  • otud... Vreme: 11.12.2013 18:50h

    Ne brinite se vi za platni promet, ionako svaki trgovac od njih zna da se pazar moze uplacivati jednom u 7 dana, nego njih drugo muci, tu su odobravana sredstva van propisa, mimo zakona, pa ce sada biti tesko dobijati laku lovu za nerazvijeno podrucje...

  • otud... Vreme: 11.12.2013 19:27h

    Zasto mi nije odobren komentar?

  • Inkognito Vreme: 11.12.2013 20:18h

    Pa naravno da nema banke kada su svi novci zbrnuti kod politicku svitu koja je celokupnu familiju zaposlila u drzavnim preduzecima i opstini. U jednu kancelariju sa dve stolice i jednim stolom rade 8. zaposlenih. Sta ce banka kad radi slamarica! Babusnicki politicari su prirodni fenomeni, sa zavrsenom gimnazijom se moze biti predsednik skupstine opstine Babusnica, sa srednjom gradjevinskom se moze raditi u ispostavi ministarstva poljoprivrede, sve lepse od lepseg. A oni koji zavrse neki fakultet mogu da idu i obradjuju zemlju u svom selu. Ironija sudbine. Nama ne treba banka nego jedna motka.

  • m.m Vreme: 12.12.2013 14:00h

    a katanac na opstinu

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP