Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

DINASTIJA RAKIĆ NA ČELU VATROGASNE SLUŽBE U BAJINOJ BAŠTI VEĆ 44 GODINE

Baci crevo, ljubi te deda, da nam svane!

Autor: Gane Đorđević | 03.08.2014 - 09:02:00h | Komentara: 0

„Vilijem Hil“, najpoznatija kladionica na svetu, nedavno je, posredstvom „Alo!“, Novaku Đokoviću uputila veoma primamljiv predlog, ponudivši mu na svaku uloženu funtu čak 250 više, ako njegov naslednik do 25. rođendana osvoji Vimbldon!

Mali Pavle za sada ima  druge planove...

Mali Pavle za sada ima druge planove...

Pitanje je da li bi ovaj kockarski trust imao dovoljno hrabrosti da istu opkladu ponudi i roditeljima trogodišnjeg Pavla Rakića? Da li bi smeli da se klade da će ovaj mališan do 25. godine postati komandir vatrogasne jedinice u Bajinoj Bašti!?


- Sigurno se ne bi kladili, jer Rakići tamo vedre i oblače odvajkada - odgovorila bi većina meštana ove male varoši na obali Drine.

Da li će se predomisliti kad poraste i  ipak zameniti oca na vatrogasnom prestolu?

Da li će se predomisliti kad poraste i ipak zameniti oca na vatrogasnom prestolu?

Uistinu, dinastija Rakić vlada jedinicom protekle 44 godine, od kako je na čelo bajinobaštanskih vatrogasaca izabran pokojni Petar Prvi Rakić. Njega je na tom važnom mestu 1979. zamenio sin Nedeljko, a pre sedam godina na vatrogasni presto došao je Petrov unuk koji nosi dedino ime.


Ponosni deda Nedeljko

Ponosni deda Nedeljko

- Ko zna, možda i moj unuk krene porodičnim stopama. Ipak, još je rano da o tome razmišljamo, ali ukoliko ovi iz Londona ponude koju funtu, Rakići su spremni da rizikuju - kroz šalu kaže 60-godišnji Nedeljko, koji je već počeo da primamljivim poklonima indoktrinira unuka, pa mu je pre nekoliko meseci kupio kompletnu opremu i repliku vozila za gašenje požara.


Kakav deda, takav unuk: Petar I i Petar II

Kakav deda, takav unuk: Petar I i Petar II

Međutim, prava panika zavladala je Bajinom Baštom kada je trogodišnji Pavle nedavno, i to pred više svedoka, izjavio da u ovom trenutku ne razmišlja o vatrogasnoj uniformi i da želi da prekine porodičnu tradiciju. Kada su ga upitali šta će da bude kad poraste, nesuđeni mali vatrogasac odgovorio je kao iz topa: „Pop!“


Prema izjavama svedoka koji su prisustvovali ovom, za Bajinu Baštu istorijskom događaju, deda Neđa nije pokazao nikakve znakove zabrinutosti dok je njegov unuk izgovario istorijsko „ne“. Naprotiv, samo ga je pomilovao i sa nekom vrstom čudnog olakšanja, a pojedini svedoci se kunu, čak i velike sreće, jednostavno zaključio: „Tako je mali, ljubi te deda, da i nama Rakićima jednom svane!“.

Svetislav Basara

Svetislav Basara | Foto: M. Šurjanac

Kume Basara, izgore ti ćebe!


Nisu Rakići od požara spasavali samo prirodna nacionalna dobra, jer da nije bilo Neđe i srpska kultura bi pre 20 godina pretrpela neprocenjivu štetu. Ovaj hrabri vatrogasac u poslednjem je trenutku od požara spasao svog rođenog kuma, pisca Svetislava Basaru. Sve se dogodilo u vikendici na planini Tari gde su se jedne noći kumovi provodili u društvu prijatelja. Vođen nepogrešivim instiktom, Neđa je u gluvo doba noći sišao u prizmlje vikendice, gde je već počela da se odigrava prava drama kada je planuo ćebe kojim je bio pokriven pisac. Iskusni vatrogasac je sa usnulog kuma vešto strgnuo plamteći prektrivač, tako da se ovaj čestito nije ni probudio. 

Vatrogasni dvor

Vatrogasni dvor

Ovaj posao mora da se voli


Vatrogasna jedinica u Bajinoj Bašti, koja je osnovana još 1933. godine, ima veoma važnu ulogu u životu ovog živopisnog gradića u podnožju planine Tare. Sem što dan i noć bdiju nad 13.000 hektara šume, oni su i prva linija odbrane kad negde u planini bukne požar. Njihova obaveza je i dostava lekova i hrane, evakuacija povređenih, spasavanje ljudi i životinja... Sadašnji vatrogasni vladar Bajine Bašte i okolnih brda, Petar Drugi Rakić (34), koji je, kako kaže, odrastao s crevom u rukama, objašnjava da ovaj posao mora da se voli i da on više vremena provede u vatrogasnom domu nego kod kuće.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP