Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

POSLE 40 GODINA PAUZE

Baka u šestom
razredu!

Autor: Ljubiša Mitić | 08.02.2013 - 21:51:00h | Komentara: 3

Zorka Biočanin (50) iz Kuršumlije 1974. godine završila je četvorogodišnju osnovnu školu. Sada, zajedno sa vršnjacima svojih unuka, nastoji da završi osmogodišnje osnovno obrazovanje. Sa četiri godine mlađom drugaricom iz školske klupe, Radmilom Milosavljević iz sela Đake u opštini Kuršumlija, ovih dana u Školi za obrazovanje odraslih u Prokuplju polaže razredni ispit za šesti razred. Zorka i Radmila su školu konsultativne nastave upisale prošle godine i uspešno su savladale gradivo iz petog, a smatraju da imaju znanje da polože i šesti razred.

- Sve zavisi od pitanja profesora na ispitu i hoćemo li imati sreće, ali smo spremne za ovaj ispitni rok. Do sada smo položile četiri od sedam predmeta za šesti razred i, ukoliko položimo, nastavićemo školovanje kako bismo završili sedmi i osmi razred - priča Zorka.

Zorka Biočanin ponovo u klupi...

Zorka Biočanin ponovo u klupi... | Foto: Goran Srdanov

Ona kaže da joj nije teško da se obrazuje u 50. godini života iako ima unučiće koji su u trećem razredu osnovne škole.
- Ponekad me sin zadirkuje, ali mi to ne smeta. Osim što sam shvatila da je obrazovanje neophodno, bila sam i primorana na doškolovavanje, jer mi je to uslov da zadržim posao - ističe Zorka, inače stalno zaposlena kao pomoćni radnik u Osnovnoj školi “Drinka Pavlović” u Kuršumliji.

Zorka Biočanin i Radmila Milosavljević

Par iz klupe: Zorka Biočanin i Radmila Milosavljević | Foto: Goran Srdanov

I drugarica iz školske klupe Radmila Milosavljević poručuje svima da obrazovanje ne poznaje starosne granice. Na doškolovavanje se odlučila pre svega kako bi zadržala posao. Radmila kaže da nije imala uslova da nastavi školovanje dalje od četvrtog razreda jer je živela u velikoj i siromašnoj porodici sa šestoro dece.
- Osim toga, roditelji su uglavnom tada školovali mušku decu, a žensku su uglavnom udavali i smatrali su da nam za kuhinju i rad u kući nije potrebna škola. Malo je mojih vršnjakinja iz tog kraja završilo osnovnu školu u to vreme. Uglavnom je bilo dovoljno da naučimo da pišemo i čitamo, ostalo nije bilo važno - tvrdi Radmila.

Povratak u učionicu...

Povratak u učionicu... | Foto: Goran Srdanov

Od predmeta im za sada najteže ide strani jezik. Uglavnom se opredeljuju za ruski, jer je najsličniji našem. Inače, Škola za obrazovanje odraslih ove godine ima 120 učenika, od toga polovina je redovnih, a polovina pohađa konsultativnu nastavu.
Direktorka škole Radmila Dimić naglašava da se ove godine škola ne može pohvaliti uspehom učenika jer je gotovo polovina neocenjena zbog neredovnog pohađanja nastave.
Poslednji komentari
  • Mira Karanovic Kovacev Vreme: 09.02.2013 08:05h

    Gospodja Biocanin, je dala lep primer svojim unucima i zbog toga ne treba da se stidi. Takodje je dobar primer mladjim ljudima koji nisu zavrsili osmogodisnju skolu iz raznih razloga. Drago mi je da su uspesne i nadam se da ce zavrsiti svoje skolovanje. Srdacno ih sve pozdravljam.

  • dragana Vreme: 09.02.2013 13:29h

    Lepo kazu ne bi videle skolu ni sad da im nije bitna da ostanu na poslu.Vise preteruju sa tom drugom sansom,a javasluk je u redovnom skolstvu.Neko je pokupio silne pare iz projekta Druga sansa.Ali kod nas se sve protura sto ne uspe u drugim zemljama,pa hajd kod nas da isprobamo.

  • sanjica Vreme: 11.02.2013 09:59h

    Zahvaljujem se gospodji Miri na lepim recima i podrsci, posebno sto je na pravi nacin razumela sve ovo, Ovde se ne radi samo o poslu, i mi nemamo nikakve veze sa parama iz projekta, samo nam je sad pruzena sansa i to je to.Da sam ranije imala prilike i mogucnosti, zavrsila bih solu ranije... Zorka Biocanin

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP