Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

RUŽNA STATISTIKA

Balkan: Na ulicama živi 2.000 dece!

Autor: Tanjug | 17.04.2015 - 13:11:00h | Komentara: 3

Više od 2.000 dece je u protekloj godini živelo i radilo na ulicama širom regiona, ukazuju danas banjalučke "Nezavisne novine", pozivajući se na podatke relevantnih organizacija.

Deca ulice

Ilustracija| Foto: Profimedia

Regionalna mreža za decu koja žive i(li) rade na ulici, koju čini 15 organizacija iz Albanije, Makedonije, Srbije i Bosne Hercegovine i koje vode 14 dnevnih centara, navode da se svakodnevno mogu videti "deca ulice".

Deca su obično izvan sistema socijalne i zdravstvene zaštite, prosjače, nisu uključena u obrazovni sistem, često su i pravno nevidljiva, a njihova svakodnevica se prvenstveno svodi na borbu za goli život.

"Nažalost, 'deca ulice' nisu prepoznata kao posebna kategorija ni u jednoj medjunarodnoj konvenciji, kao ni zakonodavstvu BiH, pa samim tim ne uživaju ni posebnu zaštitu. Ne postoje mehanizmi zaštite dece od prosjačenja ili eksploatacije kroz rad", objašnjava Almija Kapidžić iz organizacije "Save the children".

Kako dodaje, zakoni koji se bave ovim fenomenom najčešće tretiraju decu koja se bave prosačenjem kao počinioce krivičnog dela.

Usled boravka i rada na ulici izlaženi su brojnim opasnostima i rizicima, a i životi su im često ugroženi, navodi Kapidžićeva i pojašnjava da se intenzivno radi da vlasti na svim nivoima prepoznaju važnost odgovarajuće zakonske regulative i prednosti načina rada u prihvatnim centrima i unaprede sisteme socijalne zaštite.
Kroz prihvatnu stanicu "Nova generacija" iz Banjaluke, jedne od organizacija u skopu Regionalne mreže, u toku prošle godine prošlo je 69 maloletnika, od čega 35 mališana koja su na ulicu obično "gurnuta" iz ekonomskih razloga, ili su tamo dospela pokušavajući da pobegnu od svakodnevnih problema u porodici.
Inače, povodom 12. aprila, Medjunarodnog dana "dece ulice", Regionalna mreža okupila je u Sarajevu na konferenciji o dnevnim centrima više od 100 učesnika - stručnjaka iz regiona koji se bave pitanjima zaštite dece, ali i aktivista i predstavnika nevladinih organizacija.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • bonne Vreme: 17.04.2015 20:38h

    Niiiiiiiiiiiiiiii misa li bese?

  • bonne Vreme: 17.04.2015 20:43h

    Niiiiiiiiiiiiiiii misa li bese?

  • Nisko Vreme: 17.04.2015 21:02h

    Kako da dodem do kontakta sa ovom zenom.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP