Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

PRVI ČOVEK U SFRJ ZAČET VTO POSTAO OTAC

Beba iz epruvete sad ima sina!

Autor: Radoman Irić | 26.04.2015 - 13:16:00h | Komentara: 1

Miloševa supruga Marina (25), studentkinja Učiteljskog fakulteta, porodila se pre pet dana u Vranju i rodila sina Đorđa

Trajkovići

Miloš Trajkovići sa tek rođenim sinom | Foto: R. Irić

Miloš Trajković (28) iz Vranja je prva jugoslovenska beba iz epruvete. Majka Slavica donela ga je na svet vantelesnom oplodnjom 27. juna 1987, posle 14 godina lečenja od steriliteta. Beba koju je čekala ona cela Jugoslavija, rođena je u Beogradu, u klinici "Narodni front".

Pre pet dana, Miloševa supruga Marina (25), studentkinja Učiteljskog fakulteta, porodila se bez ikakvih problema u Vranju i rodila sina Đorđa. Za osmočlanu porodicu Trajković nije bilo kraja sreći i zadovoljstvu.

Trajkovići

Juna 1987. Miloš je bio glavna vest u SFRJ | Foto: R. Irić


- Imajući u vidu kako i kojim putevima sam ja došao na svet, moram priznati da sam pomalo bio u strahu hoće li sve biti u redu sa suprugom i detetom. Bogu hvala, sve je u najboljem redu - uz radostan i širok osmeh priča Miloš.

Đorđe je sa majkom još u vranjskoj bolnici, a njegovima - ocu Milošu, babi Slavici, dedi Velimiru, stricu Marku i strini Jovani, čestitke stižu sa svih strana. Baba Slavica ima mnogo razloga da se priseti događaja iz daleke 1987.

- Komšije i rodbina su me sažaljevali, a kada sam rešila da rodim dete na način koji je za sve dotad bio bauk, ljudi su se krstili. Otišla sam u Beograd i devet i po meseci ležala u sobi - priseća se s Slavica.

Trajkovići

Slavica Trajkovići rodila prvu bbebu iz epruvete - Miloša| Foto: R. Irić


O njoj i još četiri buduće majke koje su prihvatile tako da rode, brinuo je poseban tim koji su činili profesor Željko Živanović, profesor Spaso Anđelić (obojica nisu živi) i dr Milenko Proročić, koji se godinu dana pre toga vratio sa Kembridža, gde je specijalizirao vantelesnu oplodnju. On joj je jednog dana saopštio vest o kojoj je godinama sanjala - da je zatrudnela i da će roditi bebu.

Trajkovići

Porodica Trajković na okupu, u iškevianju Đorđa i njegove mame | Foto: R. Irić

- Nisam verovala u čuda, dok jedne subote nisam ugledala svoju bebu. Tu sliku ću celog života nositi pred očima - i sada uzbuđeno priča Slavica, dok je suprug Velimir, penzionisani železničar, podseća kako je iščekivao da iz Beograda stigne vest.

Slavica je posle 13 meseci potpuno normalno dobila i drugo dete - sina Marka, koji je završio Višu železničku. On zasad ima jedno dete, sina Dimitrija, kome je godinu dana, a na putu je i drugo.

LUIZA PRVA NA SVETU
Luiza Džon Baun (1978) iz Bristola u Velikoj Britaniji prvo je dete na svetu koje je začeto vantelesnom oplodnjom (u epruveti). Njena majka Lesli rodila ju je u Londonu 25. jula 1978. godine. Danas Luiza sa mužem Vilijamsom ima sina Kamerona (9).
Dr Robert Edvards, koji je uz dr Patrika Steptoua izumitelj ove metode (in vitro), kasnije je dobio Nobelovu nagradu za medicinu. Od tada do danas na ovaj način u svetu je rođeno oko tri miliona beba, procenjuju stručnjaci.
 

Poslednji komentari
  • 2KD Vreme: 26.04.2015 19:44h

    Cestitke rositeljima i puno srece i zdravalja i narvno prinova

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP