Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

REPORTER ALO! USRED KALIFORNIJE NAIŠAO NA „VIKINGE“

Beograd znaju po provodu i dobrim ljudima!

Autor: Gane Đorđević | 24.10.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Solving je gradić u kome su kuće okrečene duginim bojama, brojne pekare krcate najukusnijim danskim pecivom, gradić u kom se turisti voze srednjovekovnim tramvajem koji lagano vuku konji, sa restoranima u kojima se toči original „kalsberg” i jedu čokoladne kuglice sa ukusom kardama, a centar krase kopija statue male sirene i spomenik velikom piscu bajki Hansu Kristijanu Andersonu. Ko bi rekao da se nalazite usred Kalifornije, na svega stotinak kilometara od neobuzdanog „grada anđela”?!

Vezuje ih srpska  prestonica: Novinar „Alo!“  i Hans Larsen

Vezuje ih srpska prestonica: Novinar „Alo!“ i Hans Larsen

Kao da je nekom tajanstvenom rukom upravo prenet iz okoline Kopenhagena, ova varoš na dohvat Pacifika glavna je turistička atrakacija Kalifornije. U Solvingu živi svega 5.000 stanovnika, ali ga godišnje poseti preko milion turista iz celog sveta, koji ovde obično navrate da poslednji put predahnu pre nego što će se u velikom zanosu prepustiti čarima grešnog Los Anđelesa.

Beograd mi je ostao u sećanju, ali ne zbog lepote, koliko po opuštenom provodu i ljubaznosti ljudi

Beograd mi je ostao u sećanju, ali ne zbog lepote, koliko po opuštenom provodu i ljubaznosti ljudi


Grad su na početku prošlog veka osnovala trojica danske braće koji su ovde izgradili prvu kuću u tradicionalnom stilu svojih predaka iz postojbine, odakle su se otisnuli preko okeana tragajući za zlatom i boljim životom. Bežeći od hladnog srednjeg zapada, braći su se ubrzo pridružile i porodice drugih danskih kolonista kojima se svidela ideja njihovih zemljaka, pa je tako Solving postao prava varoš, ali usred Kalifornije.

Kao da je  rukom prenet  iz okoline  Kopenhagena:  Solving

Kao da je rukom prenet iz okoline Kopenhagena: Solving


U Solvingu, čije ime u prevodu sa danskog znači „sunčana polja”, danas živi najviše Danaca, mada su sredinom prošlog veka grad počeli da naseljavaju i pripadnici drugih naroda. Ova mala zajednica opstaje isključivo zahvaljujući turizmu.

I naravno  vetrenajače: Hamletov  skver

I naravno vetrenajače: Hamletov skver


Hans Larsen (60) živi od prodaje tradicionalnih danskih goblena koje uvozi iz zemlje svojih roditelja s kojima se u Ameriku doselio pre punih 50 godina. Njegovi sin i ćerka, koji su rođeni u Americi i ovde zavaršili univerzitete, odlučili su, ipak, da zauvek napuste ovu malu dansku zajenicu i presale se u okolinu San Franciska.

- Teško je živeti samo od prodaje suvenira, pa zato mladi Danci sve češće odlaze iz Solvinga - objašnjava simpatični Larsen, koji se odmah pohvalio da je pre dvadesetak godina posetio Beograd, koji mu je ostao u sećanju, ali ne zbog svojih građevina i lepog izgleda, koliko po opuštenom provodu i ljubaznosti ljudi koji u njemu žive.

Žive od turizma:  Parada vikinga

Žive od turizma: Parada vikinga


Na ulazu u grad sačekaće vas velika vetrenjača, a u centru spomenik velikom piscu Andersonu, kopija male sirene i replika velike okrugle kule čiji original krasi centar Kopenhagena. Ipak, ukoliko ne želite da sami istražujete šetajući ulicama ovog neobičnog grada u čijim se poludrvenim skandinavskim kućama prodaju suveniri i danske poslastice, onda je najbolje da skoknete do informativnog centra koji se nalazi na početku glavne gradske ulice. Tamo će vas dočekati uvek nasmejani Din Sorensen, još jedna atrakcija ovog mesta, koji već 47 godina radi kao gradski turistički vodič.

- Pored svih atrakcija koje nudi naše živopisno mesto većina pita kako da pronađe restoran „Zelena kuća”. Znate zašto? Zato što se tamo služi najhladniji originalni danski „kalzberg” - kroz smeh kaže Din.

„Mala sirena“

„Mala sirena“

Andersenova Mala sirena najveća atrakcija

„Mala sirena“ poznata je priča Hansa Kristijana Andersona i jedna od najlepših dečjih bajki. Nadahnuti tom pričom u gradskoj luci u Kopenhagenu Danci su postavili bronzanu statuu Male sirene. Kip je vremenom postao simbol ne samo Kopenhagena, već i čitave Danske. Njena replika nalazi se u samom centru Solvinga i pored Andersonovog spomenika i kopije okrugle kule najveća je atrakcija ovog neobičnog kalifornijskog gradića.


 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP