Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

SRBIN KORISTI GLASINE ZA BORBU PROTIV ZARAZNIH BOLESTI

Beograđanin širi tračeve u naučne svrhe!

Autor: Ekipa Alo! | 05.01.2013 - 07:12:00h | Komentara: 0

U svetu „fejsbuka” i „tvitera” glasine i tračevi se brzo šire. Načini na koje se to dešava primenljivi su i na druge sfere života, čak i na sprečavanje širenja zaraznih bolesti. Do ovog otkrića su došli Geri Gordon, profesor i asistent na katedri za matematiku Univerziteta Lafajet u SAD, i njegov student - Beograđanin Đorđe Rakić!

Na „fejsbuku“ i  „tviteru“ vesti se šire munjevitom brzinom

Na „fejsbuku“ i „tviteru“ vesti se šire munjevitom brzinom

Gordon i Rakić proučavaju društvene mreže kako bi otkrili kako glasine utiču na ljude i njihovo ponašanje. Kako je objasnio Gordon, ponašanje grupe prijatelja na „fejsu” i njihovo reagovanje na glasine pokazali su se kao izuzetno interesantan model.


- Ako određena uticajna grupa preferira neki proizvod, na primer „koka-kolu” ili „pepsi”, može li da utiče na ponašanje veće grupe „prijatelja”? Ovo je vrsta problema koji sagledavamo, a imamo nekoliko različitih modela po kojima se uticaj širi mrežama - objašnjava profesor Gordon, koji sa Rakićem razvija model koji lako može da se primeni i u stvarnom svetu.

- Ovo istraživanje je presek primenjene matematike i kompjuterskih nauka. Važno je ljudima iz marketinga, ali ima uticaj i na druge sfere života, kao što je širenje zaraznih bolesti. Na primer, tokom poslednje epidemije gripa bilo je moguće upotrebiti ovu teoriju da se pronađe grupa studenata koji pokazuju simptome pre ostatka populacije.

Rakić (levo) sa profesorom  Gordonom

Rakić (levo) sa profesorom Gordonom

Rano identifikovanje ove grupe ima ozbiljne prednosti prilikom lečenja i predviđanja koliko brzo će se zaraza širiti - objašnjava Gordon, koji je sa ovim projektom počeo kada mu je Rakić izložio svoju ideju. Gordonovo prethodno istraživanje bilo je vezano za teorije mreža, ali je s ovim projektom otišao u sasvim drugom pravcu, koji je predložio naš zemljak.

- Ideja mi je bila da posmatram ljude koji su povezani na velike mreže kao što je na primer „fejsbuk” i da pokušam da raširim neku glasinu, ideju, tako nešto - kaže Rakić, koji ima diplome iz matematike i kompjuterskih nauka.
- Profesor Gordon je bio veoma zainteresovan za ovaj projekat, pa smo zajedno razvili različite modele za širenje i napravili nekoliko simulacija koje smo vremenom otkrili - objašnjava Rakić, koji je oduševljen time što će mu ovo otkriće omogućiti dalji naučni napredak.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP