Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

SVE VIŠE POLAZNICA KURSA SAMOODBRANE

Bež’te, siledžije, stižu kung fu dame!

Autor: Nikola N. Travica | 17.06.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Da mnogi više na žene ne gledaju kao na lepši, nežniji i slabiji pol, svedoči podatak o sve većem broju nasilja nad damama. Učestali fizički nasrtaji, razbojništva, krađe... sve to je nateralo devojke da preuzmu stvar u svoje ruke i urade nešto na sopstvenoj spremnosti. Efikasan udarac u genitalije, vrat, prst u oko - samo su neki od poteza koje preporučuju instruktori, a koji mogu da onesposobe napadača i spasu žrtvu.

Najslabije muške  tačke su vrat,  genitalije i pleksus

Najslabije muške tačke su vrat, genitalije i pleksus

Porast nasilja nad ženama naveo je Radoslava Ćurčića (31), majstora kung fua, da pokrene kurs „Samoodbrane za žene“ i poduči Novosađanke kako da se ponašaju u kritičnim sitaucijama. Od 2012. do danas ovaj kurs prošlo više desetina pripadnica nežnijeg pola. Među njima je i Novosađanka Maja Šabanović (24).


- Ovakav kurs svaka devojka treba da prođe. Imala sam nekoliko neprijatnosti dok sam bila mlađa i na sreću iz svih sam se izvukla, jer sam uvek bila borbena devojka. To me je i navelo da pođem na kurs samoodbrane, i to mi je ulilo samopouzdanje, koje je preko potrebno, pošto na ulicama danas ima svega i svačega - kaže Maja.

Novosađanke odlučile  da preuzmu stvar u svoje ruke

Novosađanke odlučile da preuzmu stvar u svoje ruke

 
Instruktor kursa Radoslav Ćurčić potvrđuje da su se mnoge pripadnice nežnijeg pola odlučile da upišu kurs tek kada su doživele nasilje i da je većina njih došla sa već nekom posledicom.

- Najveći broj žena se najčešće „zamrzne“ kad doživi napad, a najdelotvornije je da u tom trenutku napadača šutnu u genitalije ili mu gurnu prst u oko. To može trenutno da onesposobi napadača, što bi žrtva trebalo da iskoristi za beg – kaže Ćurčić, glavni instruktor samoodbrane, i dodaje da polaznice kursa uče tehnike koje potiču iz borilačke veštine ving čun kung fu, koju je i stvorila žena.

„Štikle, ključevi i šnale  uvek mogu pomoći,  a najdelotvornije je  napadača šutnuti  u genitalije ili mu  gurnuti prst u oko“,

„Štikle, ključevi i šnale uvek mogu pomoći, a najdelotvornije je napadača šutnuti u genitalije ili mu gurnuti prst u oko“


- U slučaju napada, štikle, ključevi i šnale uvek mogu da budu od pomoći. Grebanje mora da se isključi, jer šamarčina napadača je neizostavna. Davljenje nasilnika nije efikasno, jer su dame obično slabije od muškaraca. Devojke moraju da shvate da nema vremena za razmišljanje i da moraju brzo i efikasno da reaguju kako bi se spasle. A najslabije muške tačke su vrat, genitalije i pleksus - savetuje naš sagovornik pripadnice nežnijeg pola, napominjući da je najveći uspeh trenera ovog kursa kada shvate, kako kažu, „da su polaznice dobile srce“.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP