Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

USVAJANJE

Bolesni dečak našao ljubav u Americi!

Autor: Ekipa Alo! | 20.10.2012 - 00:02:00h | Komentara: 11

Aleksandar (4) rođen je sa Daunovim sindromom. Njegovi stari roditelji dali su ga u sirotište. I sve je išlo ka klasičnoj priči o životu, tokom kojeg ne bi izbivao iz ustanova za brigu o osobama koje boluju od ovog sindroma da se jednog dana u Aleksandrovom životu nije pojavilo dvoje Amerikanaca - Nejtan i Megan Filips iz Sijuks Sitija u Južnoj Dakoti.

Srećna porodica: Malakaj, Nejtan, Megan i Zadok

Srećna porodica: Malakaj, Nejtan, Megan i Zadok

Prvih šest godina braka Nejtan i Megan nisu mogli da dobiju bebu. Ali, za samo dva meseca porodica se proširila - Megan je rodila jedno dete, a drugo su usvojili kada je bila u 34. nedelji trudnoće. Taj dečak je Aleksandar, kojem su u međuvremenu promenili ime u Malakaj, što u prevodu sa hebrejskog znači „božji glasnik“. Ime koje je dobio po rođenju postalo mu je srednje.


Malakajev život, kako su ispričali Filipsovi za lokalne medije, pre usvajanja bio je pakao. Njegovi stari i visoko obrazovani roditelji dali su ga po rođenju u sirotište, čim je utvrđeno da je ima Daunov sindrom. Za prve dve godine života samo dva puta je izašao napolje - jednom kada su ga vodili u sirotište i drugi put kada su ga volonteri koji tamo rade izveli u šetnju.

Sve je počelo 2008. godine, kada su odlučili da usvoje dete.

- Očekivali smo da će procedura trajati između šest i devet meseci, ali se rastegla na celih 15. Negde na pola tog vremena, dok smo čekali da se završi procedura za usvajanje, saznali smo da je Megan trudna. Malakaja smo preuzeli dva dana pre njegovog drugog rođendana, 20. oktobra 2010, a Zadok je rođen 14. decembra iste godine - objasnio je Nejtan.

Obožava kupanje: U bazenu sa bratom i tatom

Obožava kupanje: U bazenu sa bratom i tatom

Iako su im lekari rekli da će promene u dečakovom ponašanju biti nikakve ili minimalne, Malakaj je vremenom počeo da plače kada je tužan, ali i da se smeje. Ide na redovne terapije, pliva, igra se i - gleda svoje nove roditelje direktno u oči kada mu pričaju i ima s njima odnos pun poverenja.


- Malakaj ranije nije pokazivao emocije. Sada zna da zaplače kada je nesrećan ili se povredi. Za nekoliko godina ćemo proširiti porodicu i usvojiti još dece sa posebnim potrebama. Malakaj nam je bio blagoslov - zaključio je Nejtan.

Potrebna doživotna podrška porodice
Daunov sindrom je poremećaj koji se manifestuje mentalnom retardacijom i karakterističnom fizionomijom. Pojedine osobe sa Daunovim sindromom su u stanju da se zaposle i vode relativno nezavistan život, međutim, većini ovih ljudi je potrebna pomoć i podrška na duge staze. Generalno, maksimalni mogući mentalni razvoj dostiže nivo deteta od osam godina.

Poslednji komentari
  • olga-bg Vreme: 20.10.2012 07:50h

    svaka cast ovim ljudima.najezila sam se

  • gabriel Vreme: 20.10.2012 08:34h

    Svaka cast ovim Amerima. Ucinili su veliku i humanu stvar. Ovi stari roditelji bi trebalo da se stide sto su ostavili dete u sirotiste. Sumnjam da su finansije bile problem jer su visokobrazovani vec cinjenica da je dete bolesno. Strasno. Sramota.

  • Darko Vreme: 20.10.2012 09:43h

    Zivim u USA i mozda bi trebalo da napomenem da se ovde dobijaju ogroman novac, ako sa vama zivi dete koje je hendikep. Toliko. (cisto da se zna)...

  • Majka Vreme: 20.10.2012 10:45h

    Ne znam sta si htela reci tom izjavom da se tu dobija novac , mislim da ne postoje pare koje bi mogle tu plemenitost platile , svaka cast tim ljudima i da je vise takvih kako se ta decica ne bi patila i mucila ovde u ustanovama i zivela jadno , a njegovim "VISOKOBRAZOVANIM" roditeljima svaka cast ,da su obrazovani nikada ga ne bi ostavili !!!!Zemljo Srbijo jadna li si sa ovakvim ljudima ! Djordje

  • Majka Vreme: 20.10.2012 10:48h

    Pardon ,Ne znam sta si hteo reci .

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP