Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

MILENA ZARIĆ (76) POSLE POPLAVA U HOROR SMEŠTAJU

Bolje bi mi bilo na groblju!

Autor: Gane Đorđević | 04.03.2015 - 07:00:00h | Komentara: 3

Milena Zarić, stara 76 godina, udovica, majka jednog ženskog deteta s kojim ne razgovara. Visoka oko 165 centimetara, mršave telesne građe, duguljastog, izboranog lica, uglavnom zbog plača. Izbrazdanog čela. Oči tužne i plave.

Soba prokišnjava, a  kupatilo nije pravo.  Zato se ne kupam, a za nuždu idem napolje, u žbunje...

Soba prokišnjava, a kupatilo nije pravo. Zato se ne kupam, a za nuždu idem napolje, u žbunje...

U gornjoj vilici nedostaje 12, u donjoj 11 zuba. Kosa kratka i seda. Bez osobnih znakova. Beskućnik. Nacionalnost - srpska. Državljanstvo - srpsko. Status - zaboravljena. Zavedena u knjigama Crvenog krsta pod rednim brojem 103.


- Ne znam ni sama gde sam pogrešila, kada sam prestala da se smejem, zbog čega nemam svoju kuću… zašto ne razgovaram sa jedinom ćerkom… od kada nisam videla svoje dve unuke? Jednostavno, desi se - priča baka Milena, koju je najveća muka pogodila posle poplava. Ostala je bez doma, i sad je Crveni krst smestio u jednu sobicu s pacovima, u kojoj nema vode.

- Na dijalizu idem svaki drugi dan, po četiri sata. Primam invalidsku penziju već 20 godina, 16.000 dinara mesečno… Nemam prijatelje… Ćerka ne želi da me vidi, ljuta je... I unuke su ljute. Čujem od drugih da su zdrave i da su srećne... hvala bogu! Ne mogu da se setim šta sam im skrivila, sigurno jesam, ali sam zaboravila razlog...

Baku Milenu su, kad se izlila reka, pokupili čamcem.
- Spasili su me… Od čega? Od smrti? Bolje bi bilo da sam se udavila! Mene je trebalo spasiti od života i pustiti da me odnese voda… Da sam tada umrla, već bih se sita odmorila. U toj iznajmljenoj sobici ostao je ceo moj život, nekoliko fotografija. Odvezli su me u halu. Šest meseci sam spavala ispod koša, a pre tri meseca dovedena sam ovde - priseća se Milena i onda rukom pokazuje na sobu u kojoj je.

Hranu delim  s miševima, na  ravne časti...  Da bar neko ima koristi od mene

Hranu delim s miševima, na ravne časti... Da bar neko ima koristi od mene

 
- Soba prokišnjava, a kupatilo nije pravo. Izgleda kao da je odistinsko… Tu je ogledalo, kada, klozetska šolja, vodokotlić, ima i pločice, pravi tuš, čak i vodovodne cevi, ali ne radi. Zato se ne kupam, a za nuždu idem napolje, u žbunje… - kroz jecaje priča baka Milena, za koju, kako kaže, niko više nema vremena.

- Najbolje mi je u bolnici, na dijalizi. Tamo su me držali dva meseca i tamo mogu da se okupam i jedem redovno. Bolje bi mi bilo jedino na groblju. Ovde hranu delim s miševima, na ravne časti... Bar neko da od mene ima koristi! - priča nesrećna baka.

Privremen smeštaj u Vreocima


Milena Zarić je do 16. maja prošle godine stanovala u iznajmljenoj sobi u Velikim Crljenima, kada se izlila reka Kolubara i potpuno uništila kuću u kojoj je ova nesrećna žena živela. Posredstvom Crvenog krsta Milena je prvo prebačena u lazarevačku sportsku halu da bi, posle šest meseci, u decembru 2014. bila preseljena u Vreoce, gde trenutno stanuje u kući s još dvojicom svojih sapatnika - 70-godišnjim Savom Marinkovićem, koji je poptuno slep, i njegovim vršnjakom Borivojem Stepanovićem.

Poslednji komentari
  • Irena Vreme: 04.03.2015 10:47h

    Moze li neko da mi objasni da li po zakonu deca imaju obaveze prema roditeljima (posebno nesposobnima)?

  • sumadinka Vreme: 04.03.2015 13:35h

    Mislim draga Irena da su duzni i ljudski i po zakonu da brinu o roditeljima, ali!? Bilo sta da napisem ili kazem ovde svi će se dići protiv mene, imate roditelje koji ne mare za svoju decu, a ima i obrnuto. Moja snaja je dete razvedenih roditelja, odgajana je kod majke i majčinih roditelja. Otac je imao pravo da je vidja, ali to su bili, po rečima moje snaje horor dani. Kad je uzme i odvede on joj preti da je vise neće vratiti kod majke, kad je kod majke uglavnom su je čuvali baba i deda, majka je, kako kazu Sremci "terala ke..". I sad su prosle mnoge godine moja snaja u dusi nosi sve posledice i očeve i majčine "ljubavi", ali je ona dobro dete, a da li bi trebala!? Da, zato sto je to hrišćanski, ljudski, svi bi rekli, a gde je bilo majci to ljudsko, majčinsko da odgaja svoje dete, bude uz nju, nego joj je sve drugo bilo preče. I zato, niko od nas ne zna kako je u nekoj kući, nekoj porodici kad se za njima zatvore vrata...

  • Goran Vreme: 07.03.2015 17:27h

    Gospođa Zaric ima vise pomoći od predstavnika Romskih udruženja iz Lazarevca i nijednom nespomene kako se vodi briga o njoj. A obećana koja se daju se ispune a to što joj pojednini predstavnici opštine pa čak i Vlade R.Srbije obećaju pa zaborave treba da kažu i molim redakciju Alo novina da posete organizaciju Rom Lazarevac pa da pišu šta ta organizacija radi za taj narod brz predrasuda na nacionalnost i veroispovest.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP