Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ALO! SA DEVOJKAMA KOJE SU POLOŽILE ZAKLETVU U SOMBORU

Bolje gađamo od muškaraca!

Autor: J. Jokanović | 22.06.2014 - 08:10:00h | Komentara: 7

“Zaklinjem se svojom čašću, da ću čuvati i braniti nezavisnost, suverenost i teritorijalnu celovitost Republike Srbije!”, odjeknulo je u petak, tačno u 10 sati nad Somborom, gde je zakletvu položio 141 vojnik na dobrovoljnom služenju vojnog roka. A onda su usledila čestitanja i suze radosnice. Jednom vojniku se razmazala šminka. “To je naređenje za zakletvu. Inače se uopšte ne šminkam”, kaže Jelena Drakulić (20), jedna od 17 devojaka koje su se našle u stroju. Devet ih se javilo za dobrovoljno služenje vojnog roka, a osam za profesionalne vojnike.

Lepša strana vojske

Lepša strana vojske | Foto: V. Lalić

Jelena je student civilne zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama u Novom Sadu i služenje vojske joj je, iako je devojka, s toga sasvim normalno.


- Mi možemo da radimo sve kao i momci, a u nekim stvarima smo često i bolje. Recimo u gađanju smo mnogo preciznije i oni ne mogu da se takmiče sa nama - kaže Jelena, kojoj je motiv za prijavljivanje u vojsku pre svega usavršavanje.

Žene u vojsci

Žene u vojsci | Foto: V. Lalić

- Želim da radim na sebi, u svakom smislu. Zbog toga sam i došla. Volim red, rad i displinu, a to je ovde najvažnije - kaže ona.


- Vojnik Aleksandra Ćurguz! - strogo nam salutira devojka iz Žitišta kod Zrenjanina kojoj je san da postane profesionalni vojnik.

| Foto: V. Lalić

- Još od osnovne škole imam želju da obučem uniformu i sada mi se ta želja i ostvarila. Želim da služim otadžbini. Ne plašim se napora koji me očekuju jer sam spremna sve da izdržim i ostvarim što bolje rezultate kako bih se aktivirala u vojnu službu - kaže Aleksandra.


| Foto: V. Lalić

Njena koleginica po oružju Milica Vesić (21) iz Beograda takođe obožava uniformu, a dobrovoljno se prijavila jer joj je želja da jednog dana radi pri vojsci.


| Foto: V. Lalić

- Obuka je trajala tri meseca i ovde sam proverila koliko mogu i koliko sam spremna. Ništa mi nije padalo teško, fizički sam spremna i volim autoritet koji predstavlja uniforma. Majka je u početku bila protiv, ali danas je ponosna i eno je ponosno plače - priča Milica dok uz napor pridržava pušku mada ona tvrdi da joj nije nimalo teška.

Kad komanduje lepotica

Pošto su svi potpisali zakletvu stiže naređenje za vraćanje u stroj.
- Pod ešalon mirno. Na desno ravnaj se. Mirno! Komanda na mestu voljno - viče strogo komandir voda kojoj lepota uporno briše tu strogost sa lica, dok momci iz stroja kažu kako im prija da im naređuje tako lep komandant. U pitanju je potporučnica Dušica Radovanović (24), koja je takođe i savetnica za rodnu ravnopravnost i kaže da devojke nisu povlašćene u odnosu na momke i da su celu obuku stoički podnele.
- One se ni na šta nisu žalile i sve su izdržale. Apelujem da se devojke više prijavljuju, jer one mogu biti jednako dobri i posvećeni vojnici, a u prilog tome govori podatak da u poslednje dve generacije nijedna devojka nije odustala - zaključuje Dušica, koja je završila vojnu akademiju i namera joj je da služi u mirovnim misijama.

Poslednji komentari
  • ljube Vreme: 22.06.2014 09:31h

    regrutujte ove naduvane starlete i depilirane manekene na obavezno sluzenje vojnog roka,nama treba sposobno ljudsto a ne licko sa ogledalcetom

  • Zivomir R Podovac Vreme: 22.06.2014 13:42h

    Postovana Redakcijo, Neizmerno Vam hvala na reportazi o vojnickoj zakletvi devojaka u Somboru. Moja cerka Marija je na obuci za profesionalnog vojnika i polozila je Vojnicku zakletvu. Tako su mi svo troje dece u Vojsci Srbije. Najstariji sin Nebojsa je stariji vodnik prve klase padobranac. Mladji sin Nenad je na sluzbi na Aerodromu Nis, cerka je sada na obuci za profesionalnu vojnu sluzbu. Supruga Jovanka ima uniformu civilne zastite u vatrogasnoj sluzbi kao komandir ekipe. Ja sam generalstabni pukovnik u penziji u uniformi od svoje 14-te godine. Hvala Vam jos jednom na ovako velikom prostoru u listu koji ste odvojili za Vojsku Srbije. Pored svih teskih vesti da Srbija citajuci Vas list ima veliki razlog za osmeh.S postovanjem, generalstabni pukovnik Zivomir R Podovac Nis

  • Panta Vreme: 22.06.2014 23:12h

    Dokle vise sa feministickom propagandom?

  • MIMI Vreme: 24.06.2014 13:28h

    Umesto sto komentarisete, kritikujete i neradite nista drugo mogli bi da zasucete rukave i radite nesto pametno. Neka su lepe i neka su manekenke, ali one nose na ledjima tone i trce koliko vi i ne mozete da pomislite a one ce i da stanu u odbranu a vi .... vi i dalje samo .... Ja sam ponosna na njih i to mnogo vise od svih muskaraca koji sluze vojsku!!!! Svaka im cast!

  • uros Vreme: 26.06.2014 11:20h

    Zene u vojsci imaju posebnu obuku za zene. U sspavaonicama imaju klima uredjaje ,tv I imaju sve moguce povlastice jer su zensko. U vojsci zene vojnici se sklanjaju od fizickog rada a za to vreme muskarci rade sve poslove normalno i sve za istu platu kao i zene. Lepo je biti zena vojnik u miru i imati sve moguce povlatice, a kada te zene odu u rat zene misle da ce i u ratu biti postedjene jer su one zene...e tek tada. Ce doci do izrazaja ta njihova zenska obuka za zene.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP