Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ŽENE HVALE REZULTATE I PLANOVE UPRAVE ZA RODNU RAVNOPRAVNOST

Borba se nastavlja!

Autor: A. E. | 15.12.2012 - 07:02:00h | Komentara: 0

Borba za rodnu ravnopravnost i bolji položaj žena u Srbiji dala je u ovoj godini odlične rezultate!

U saradnji  sa Ambasadom  Švedske podržano  je 19 projekata  čiji je rezultat  povećanje  ekonomske  samostalnosti  žena

U saradnji sa Ambasadom Švedske podržano je 19 projekata čiji je rezultat povećanje ekonomske samostalnosti žena | Foto: RAS

Za nepunih 12 meseci, u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Švedske, podržano je 19 projekata čiji je rezultat povećanje ekonomske samostalnosti žena, obučeno je više od 500 žena i muškaraca, više od 500 predstavnika lokalnih samouprava je bilo uključeno u projekte Uprave, angažovano je više od 30 domaćih i stranih stručnjaka, organizovano oko 60 okruglih stolova, obuka i seminara. Rezultat - pohvale onih kojima su ti projekti bili i namenjeni, to jest žena!


Dokaz za to su uspešni projekti za preduzetnice u seoskom turizmu, otvoreni e-klubovi u 5 opština u Srbiji i obučene žene za korišćenje kompjutera, saradnja sa 10 nevladinih organizacija kojima je Uprava pomogla da realizuju svoje projekte i na taj način uposle samohrane majke, nezaposlene žene... O uspešnosti projekta najbolje govore iskustva žena koje su u njima učestvovale.

Obuka žena u korišćenju kompjutera u e-klubu iz Beške

Obuka žena u korišćenju kompjutera u e-klubu iz Beške


Sve više žena prijavljuje nasilje

Drugi važan zadatak Uprave za rodnu ravnopravnost je borba protiv nasilja u porodici, pošto podaci govore da je svaka druga žena u Srbiji pretpela neki vid nasilja. Podaci su i dalje poražavajući, ali ohrabruje činjenica da je i u ovoj oblasti vidan napredak. Na to ukazuje podatak da je poverenje u institucije poraslo - preko 75 odsto žena koje su bile žrtve nasilja smatra da se u slučaju nasilja treba obratiti nekoj od institucija.

- Žene mogu sve kada uzmu stvari u svoje ruke! Dokaz za to je naš projekat koji je dobio sredstva pomoću kojih smo pokrenule proizvodnju povrća i zaposlile 10 žena. Verujemo da je ovo samo početak i da ćemo povećavati broj plastenika i samim tim broj žena koji će u to biti uključen - rekla je Zibija Dh-Šarenkapić, predstavnica Kulturnog centra “DamaD” iz Novog Pazara, kome je Uprava za rodnu ravnopravnost obezbedila sredstva za 10 plastenika namenjenih samohranim, nezaposlenim majkama, kako bi imale mogućnost da prehrane svoje porodice, a reči hvale imala je i Bojana Vasić, korisnica e-kluba iz Inđije.

- Najbitnije je što su žene izašle iz svojih sredina, probudile se i pokrenule, i što na njih neko misli. Među nama se oseća pozitivna energija, koju ćemo, kao i stečeno znanje, preneti ostalim ženama iz naših mesta koje su željne znanja - rekla je Bojana Vasić, a da će i naredna godina biti posvećena borbi za rodnu ravnopravnost, potvrdila je i Natalija Mićunović, direktorka Uprave za rodnu ravnopravnost.

- Pitanje rodne ravnopravnosti je važno za razvoj društva, a poštovanje prava žena za to je preduslov. Da bismo ovaj cilj postigli, jako je važno ohrabiti žene da kontinuirano unapređuju svoja znanja i veštine, razvijaju svoje talente i odvaže se na neku vrstu preduzetništva - istakla je Mićunovićeva.

Mnogo urađeno, još više se radi


Na inicijativu Uprave za rodnu ravnopravnost Srbija je dobila dugo očekivana sistemska dokumenta od značaja za zakonodavno i institucionalno regulisanje ravnopravnosti polova, i to:
1. Zakon o ravnopravnosti polova iz 2009. godine,
2. Nacionalnu strategiju za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti 2011. godine,
3. Akcioni plan za implementaciju Nacionalne strategije (2010-2015) uspešno se sprovodi već drugu godinu u okviru Uprave za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike,
4. Nacionalnu strategiju za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama u porodici i partnerskim odnosima, usvojenu prošle godine,
5. Konvenciju Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici Srbija je potpisala u aprilu, a predstoji ratifikacija u Narodnoj skupštini.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP