Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ALO! SA BUDUĆIM OCEM

Bože, samo ovo da preživim!

Autor: Biljana Nenković | 03.03.2013 - 09:02:00h | Komentara: 0

„Šta sad treba da radim... Koliko će ovo još da traje. Sve me boli, gde je doktor... Ne, ne smem da paničim“, reči su koje ne izgovara žena na porođajnom stolu, već budući otac koji čeka ispred porodilišta da na svet stigne njegova beba.

Ponosni otac u pocepanoj košulji: Nebojša Radišić

Ponosni otac u pocepanoj košulji: Nebojša Radišić

Reporter „Alo!“ imao je priliku da sa Nebojšom Radišićem iz Kragujevca čeka rođenje njegove prve ćerke ispred sale i pokaže svetu kako iz muškog ugla izgledaju porođajne muke.


Neizvesnost ubija: „Alo, babice, kad će više kraj...“

Neizvesnost ubija: „Alo, babice, kad će više kraj...“

Budući otac između trudova uglavnom je nervozno šetao i svaki čas pritiskao zvono za babice ispred porodilišta ne bi li saznao u kojoj fazi je porođaj. Ubija ga neizvesnost i ne razume da babice i doktori u tom trenutku imaju mnogo važnija posla. Na pitanje zašto nije unutra sa svojom suprugom, priznaje da mu je i ovako već dovoljno teško i da bi u porođajnoj sali doktori imali više posla oko njega. Pošteno!


Zet dolazi u pomoć

Zet dolazi u pomoć

Njegova agonija počela je oko 2.30 ujutru, kada su mu iz bolnice javili da su počeli prvi bolovi. Naizgled smireno u gluvo doba noći zove telefonom pouzdanu osobu, kumu i pita: „Šta sad treba da radim!“. Nervozu uspeva da savlada do 7.30 kada ga dežurni doktor obaveštava da će u naredna dva sata „njegovim mukama“ doći kraj.


Padaju prve čestitke

Padaju prve čestitke

Nervoza dostiže vrhunac oko 9 sati, kada iz sale dopiru zvuci po kojima je jasno da se unutra događa nešto veoma bolno. Naš sagovornik kao pojačanje zove zeta. On ima iskustva u čekanju porođaja. Nikola Lugomirski znalački na satu meri koliko vremena prolazi između bolova. Zaključak je da su trudovi na pet, a zatim na dva minuta. U međuvremenu, budućeg oca nekoliko puta izvodimo do prozora da uhvati vazduh. Držimo ga, jer je porodilište na drugom spratu. Bled, da nemamo srca ni da ga fotografišemo, pita kada će kraj.


Slavlje

Slavlje

- Ne mogu više da izdržim... duša i srce me bole. Evo... čujem ženu, to je ona, poznajem joj glas... O, bože, ima li ovome kraja. Samo ovo da preživim... - zapomaže budući otac ispred porodilišta, dok zet stoji ispred njega, sumnjičav da bi Nebojša mogao da uđe u porodilište.


Dobrodošla: Prvi susret

Dobrodošla: Prvi susret

Samo nekoliko minuta kasnije, u 10.05, iz sale se čuje prvi plač njegove bebe.
- To je moja beba - sa olakšanjem i suzama u očima prekriva lice taze otac i ponavlja pitanje s početka: „Šta sad da radim?“


Otrežnjenje posle pet dana: Novopečeni tata sa ćerkom

Otrežnjenje posle pet dana: Novopečeni tata sa ćerkom

Jedino za šta je smogao snage je da fotografiše svoju bebu, koju babica Sonja iznosi samo nekoliko minuta nakon rođenja i da zaključi da „dete liči na njega“. Uspešno pamti najosnovnije informacije o bebi, koje će celog dana ponavljati svima koji ga zovu da mu čestitaju - 3.250 grama, 54 centimetra, ocena na rođenju 10! Čestitamo!
 

Žurka!
Najlepši deo porođaja iz muškog ugla je slavlje koje počinje odmah! Po starom srpskom običaju, nakon cepanja košulje, kreće čašćavanje rodbine, komšija, prijatelja i kolega. Uz mnogo pića, muzike i hrane slavi se oko 12 sati u prvom cugu. Toliko otprilike novopečeni otac može da izdrži posle neprospavane noći i porođajnih muka.

Diplomirao trudnoću!

Junak naše priče, inače je redovno pratio nastavu u školi za trudnice. Saveti koje je naučio o porođaju, priznaje, nisu mu mnogo pomogli u odlučujućem trenutku, ali se nada da će sve ono što je naučio o nezi beba biti od pomoći. Za savesno pohađanje časova dobio je i diplomu za uspomenu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP