Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

DECA IZ DONJE REČICE ISPRAVLJAJU GREŠKE NADLEŽNIH

Brali šipak da obnove školu!

Autor: Ljubiša Mitić | 25.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

U isturenom odeljenju Osnovne škole „Nikodije Stojanović Tatko“, u Donjoj Rečici kod Prokuplja, šezdesetak učenika sa svojim roditeljima i nastavnicima berući šipurak i sakupljanjem starog gvožđa obezbedili su sredstva za renoviranje učionica i školskog inventara. Svi koji su na bilo koji način vezani za školu odazvali su se akciji, udružili snage i novim idejama i svojim radom za ovu školsku godinu promenili i ulepšali prostor u kojem deca borave i uče.

Šezdesetak osnovaca iz Donje Rečice sakupilo 40 kilograma starog gvožđa i 120 kilograma šipurka. Od zarađenih para renovirali uč

Šezdesetak osnovaca iz Donje Rečice sakupilo 40 kilograma starog gvožđa i 120 kilograma šipurka. Od zarađenih para renovirali učionice

– Sami smo osmislili i sproveli akciju. Bilo je malo nedoumica u vezi s odabirom boje i nekih sitnica, ali smo se na kraju za sve dogovarali. Devojčice su tražile neke nežnije boje, a mi smo želeli zatvorenije. Čak je bilo predloga da se klupe ofarbaju u crno-belo i crveno-belo, pa da se podelimo na zvezdaše i partizanovce. Ipak smo se na kraju dogovorili i ofarbali klupe u plavo i žuto – kaže Aleksandar Jovanović, učenik četvrtog razreda.


Svetlana Ljumović, nastavnica srpskog, koja je uz svoje đake prva podržala akciju, rekla je da niko nije izostao i da je odziv bio neočekivano veliki. Ideja da se branjem šipurka i prikupljanjem starog gvožđa obezbedi novac za školski inventar pokazala se kao realna i izvodljiva.


- Dogovorili smo se da prodajom šipurka i prikupljanjem starog gvožđa obezbedimo novac za renoviranje školskog inventara. Naši učenici, njih 60, bili su vredni i u okolini sela Donja Rečica, Pašinac, Gornja Trnava, Reljinac, Bulatovac nabrali su 120 kilograma šipurka i sakupili 40 kilograma starog gvožđa. Tako smo zaradili novac koji smo utrošili za materijal - kaže nastavnica srpskog jezika. Ona ističe da su roditelji dece, ali i svi nastavnici, obezbedili deo novca, u zavisnosti od toga koliko je ko bio u mogućnosti.

Za pohvalu

Za pohvalu


– Sve je bilo na dobrovoljnoj bazi. Iako je ovaj kraj prilično nerazvijen i ljudi teško žive, uglavnom od poljoprivrede, niko nije žalio da izdvoji deo novca - ističe ona. Objašnjava da su od prikupljenih para nabavili farbu, četke i sav materijal za farbanje metalnih delova klupa i stolica, polica u biblioteci, kao i zidova, kako bi sve izgledalo mnogo lepše i prijatnije za boravak i učenje. Deca su, u dogovoru sa nastavnicama, izabrala boje za svoje učionice, koje sada odražavaju duh detinjstva i vedrine školskog doba.

Nastavnici ponosni

- Ponosimo se ovom decom, koja su kroz ovu akciju dala sve od sebe da ulepšaju svoju školu i koja su pokazala izuzetnu humanost i požrtvovanje. Sada će uslovi njihovog obrazovanja biti mnogo prijatniji. Nažalost, nije dobro što im neko ko je nadležan to nije omogućio, ali su naši đaci pokazali da jedinstvo i sloga ruše sve barijere i predrasude. Nije im bilo teško da povedu roditelje i jedan dan odvoje za opšte dobro – kažu ponosni nastavnici Osnovne škole „Tatko“ u Donjoj Rečici.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP