Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

RATNICI S VIOLINOM

Branko i Teodora
uklopili muziku i borbe

Autor: Nina Gavrilović | 16.09.2012 - 13:00:00h | Komentara: 0

Dvanaestogodišnji Branko Kovačević bio je prvak Vojvodine i Srbije u savateu, a njegova koleginica Teodora Manić (18) aktuelni je prvak zemlje u aso savateu i kik-boksu lajt kontakta, kao i u lou-kiku A klase. Ako vam to nije dovoljno, ona je u Lionu, u Francuskoj, 2011. osvojila titulu vicešampionke sveta. A da, oboje već godinama sviraju violinu!

Branko Kovačević i Teodora Manić

Borci sa violinama | Foto: Goran Srdanov

- Sestre su me navukle na muziku, a tata na sport - kao iz topa kaže Branko.
- Video sam jedan trening i molio sam ga da me pusti. Od tada mi nije palo na pamet da prestanem, a nadam se da nikad i neće - odlučan je šampion, koga smo posetili na treningu Savate kluba Goran Ostojić, gde svakodnevno vežba sa Teodorom i još dvadesetak mladih sportista.

Branko Kovačević i Teodora Manić

Teodora Manić nije strah kada uđe u ring| Foto: Goran Srdanov

- Ja sam videla meč na televiziji i zarazila se. Mama je lično zvala klub, mada se, kada sam počela da se takmičim, strašno brinula. Govorila mi je: „Polomiće ti neko nos ili vilicu, moraš da paziš, pet ćeš da pobediš, šesti će da te sredi.“ Ali nisu, nikad. Čak me i nije strah, čim se provučem ispod konopaca, ne brinem, potpuno je bezbedno - kaže Teodora, a Branko se slaže:
- Onaj ko uđe u ring bez treme je lud, ali ne plašim se, to je kao da se bore dva čoveka na livadi, sve drugo nestane. Doduše, sve osim muzike.

Violina mi je razvila razmišljanje koje koristim u ringu, borba je većinom pamet, a ne srljanje - objašnjava Branko.

Branko Kovačević i Teodora Manić

Mladi šampion: Branko Kovačević | Foto: Goran Srdanov

- Nastavnici su mi razvili um, a treneri veštinu i ljubav prema zdravom životu. Čak se i najveći mangupi smire kad počnu da treniraju - dodaje mladi šampion.

- Nije lako stalno ići između dve krajnosti - misli Teodora.

- Boks je dosta grub, a violina je nežna. Ona mi je nekako za pozitivnu, a boks za negativnu energiju, ali oboje volim podjednako. Dešavalo mi se da povredim zglob na treningu pa ne mogu da sviram. Onda ležim na stomaku i ujutru me sve boli, ali neka, vredi na kraju - kaže ona.

Iako oboje treniraju sa starijim borcima, u tome vide prednost.
- Lepo mi je, družim se s njima, a i posle vežbanja sa starijim, one mlađe lakše pobedim - iskren je Branko, dok Teodora priznaje da su joj u početku falile drugarice.

- U startu sam bila jedina devojka u klubu, bio mi je potreban neko da se poverim, da podelim ženske probleme, ali sad nas, srećom, ima više. Doduše, volim da treniram sa muškima, ne štede me i brzo napredujem - objašnjava ona, a tako je uspela i da pobedi svetsku prvakinju.

Branko Kovačević i Teodora Manić

Teodora Manić poslala svetsku šampionku u penziju | Foto: Goran Srdanov

- Ona je deset godina starija od mene. Razmišljala sam, kad već mora da ide u penziju, daj da je ja pošaljem. Bilo je naporno, ženski mečevi su krvoločniji od muških - kaže Teodora.

Ipak, osećanje posle pobede je za oboje nezamenjivo.
- Kad pobedim, kao da izleće neko cveće iz mene. Sudija mi podigne ruku, a iako sam presrećna, trudim se da ne likujem previše, da ne ispadne da potcenjujem protivnika - otkriva ona i navodi da je jedno vreme, uz treniranje, išla paralelno i u gimnaziju i u muzičku školu, ali je na kraju odabrala muziku i ispisala se iz gimnazije.

- Nisam mogla sve da postignem, jedno vreme sam svirala u Filharmoniji mladih, ali ponestalo mi je vremena, ipak plan mi je da se upišem na Muzičku akademiju i nastavim sa školovanjem - kaže Teodora, dok je Brankov san da jednog dana postane trener i, kako kaže, živi i radi ono što voli.

Branko Kovačević i Teodora Manić

Brankov san je da jednog dana postane trener | Foto: Goran Srdanov

Posle treninga, dok su njihovi saborci ležali na strunjačama, Branko i Teodora održali su im mali koncert klasične muzike, aplauz je odjeknuo poput jakog, bokserskog nokauta.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP