Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

KIMBERLI BRAUN, NAJBOLJA AMERIČKA KUVARICA, GOSTOVALA U KRAGUJEVCU

Bušu sam pravila stek, a Tomi bih palentu!

Autor: B. Nenković | 10.11.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Kimberli Bruk Braun (51), najbolja američka kuvarica, ocenjivala je jela mladih kuvara iz Srbije i regiona na prvom juniorskom takmičenju koje je održano u Kragujevcu. Kuvarica koja nosi visoku titulu master šefa i iza koje je 25 godina iskustva kuvala je u svojoj karijeri za Džordža Buša, Bila Klintona, japanskog premijera, košarkaše Niksa i aktivno učestvuje u fondaciji Mišel Obame za spremanje zdravih obroka za decu.

Dopala joj se jagnjetina na srpski način: Kimberli

Dopala joj se jagnjetina na srpski način: Kimberli

- Bušu sam spremala jednostavan obrok jer on nije izbirljiv - stek, krompiriće i salatu. Nemam tremu kada spremam za poznate ličnosti, pa bio to i predsednik Amerike. Jedini problem sam imala sa košarkašima jer su njihove porcije morale da budu troduple. Oni zaista jedu mnogo - kaže Kimberli Braun.


Na naše pitanje šta bi od jela preporučila srpskom predsedniku, s obzirom na to da je kuvala i za američke, odmah daje predlog.

Ocenjivala jela mladih kuvara u Kragujevcu: Kimberli

Ocenjivala jela mladih kuvara u Kragujevcu: Kimberli

- Bila bi to, recimo, palenta u mleku. Sa dodatkom raznih sosova i morskim plodovima. To je tradicionalno jelo iz Severne Karoline, odakle potičem. Ovaj obrok preporučujem na osnovu sveukupnog utiska koji sam stekla, jer vašeg predsednika ne poznajem - kaže najbolja američka kuvarica i priznaje da o Srbiji pre dolaska u Šumadiju nije znala ništa i da je morala prvo da nas potraži na Guglu.


Kimberli

Kimberli

Kimberli je jedina Afroamerikanka koja je postala član Američke akademije šefova u 30-godišnjoj istoriji ove institucije. Kuvarica na čijoj radnoj bluzi je izvezena visoka titula master šefa kaže da o Srbima zaista malo zna. Za nedelju dana boravka o nama je saznala da volimo dobro da jedemo, da spajamo stolove u kafanama i da se uz obrok obavezno “služi” i dobra muzika.


- Na vašoj tradicionalnoj večeri u restoranu bio je tanjir pun mesa, i to odlično spremljenog. Ja obožavam svinjetinu, ali ovde sam probala i odličnu jagnjetinu - objašanjava utiske o srpskoj gastronomiji prva kuvarica Amerike.

Puding od hleba za Kragujevac


Kimberli je u Kragujevac došla na poziv časopisa “Gastromag”, koji je bio organizator prvog juniorskog takmičenja kuvara. Pošto su njena specijalnost slatkiši, u znak zahvalnosti jedan od svojih recepata poklonila je gradu Kragujevcu. U pitanju je puding od hleba, ali ovog puta modifikovala ga je, pa je od kroasana, slatke pavlake i bele čokolade napravila slatkiš koji ostaje u Šumadiji.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP