Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

KOMPLIKOVANA PROCEDURA ZA IZBOR NOVOG POGLAVARA RIMOKATOLIČKE CRKVE

Čekajući beli dim

Autor: Milan S. Prelić | 17.02.2013 - 08:02:00h | Komentara: 0

Benedikt XVI će prestati da bude papa 28. februara tačno u 20 sati. Prethodno će istog dana Jozef Alojzijus Racinger (86), kako je građansko ime Benedikta XVI, oko 17 sati napustiti Vatikan helikopterom, koji će ga odvesti u papsku letnju rezidenciju Kastel Gandolfo. Dan kasnije, u Vatikanu će se okupiti kardinali koji će birati novog papu.

Ako je papa izabran, glasački listići se spaljuju i na krovu se pojavljuje beli dim, a ako papa nije izabran, dodaje se hemikali

Ako je papa izabran, glasački listići se spaljuju i na krovu se pojavljuje beli dim, a ako papa nije izabran, dodaje se hemikalija koja daje crni dim

U međuvremenu će trajati period ”sede vacante”, odnosno “upražnjene stolice”. Rezultat konklave, iliti veća kardinala koji biraju novog papu, koja bi trebalo da bude održana od 15. do najkasnije 20. marta, s nestrpljenjem će iščekivati oko 1,2 milijarde katolika širom sveta. Kada se na dimnjaku Sikstinske kapele u Vatikanu bude pojavio beli dim, biće to znak da je izabran novi papa.


Pravo glasa u konklavi imaju kardinali koji na dan smrti ili ostavke pape imaju manje od 80 godina. U konklavi može da bude najviše 120 kardinala, a trenutno uslove ispunjava njih 118, od kojih je 67 imenovao Benedikt XVI.
Za vreme izbora, koji se odvija daleko od očiju javnosti, kardinali birači moraju se suzdržati od korespondencije, telefoniranja, gledanja televizije, slušanja radija i sastanaka s drugim osobama.
Iako za papu može da bude izabran svaki katolik, na to mesto su od 1378. birani samo kardinali.

Istorijat Sikstinske kapele


Sikstinska kapela dobila je ime po papi Sikstu IV, koji je kapelu sagradio. Papa Julije II naručio je 1508. od Mikelanđela Buonarotija da oslika tavanicu. Umetnik je s poslom počeo iste godine i za četiri godine na tavanici naslikao prizore stvaranja sveta, koji se, uz „Strašni sud“ na zidu iza oltara kapele, smatraju jednim od najvećih remek-dela svetske umetnosti.

Kastel Galdolfo, gde  će se Benedikt XVI  povući

Kastel Galdolfo, gde će se Benedikt XVI povući

Papska rezidencija

Kastel Gandolfo, mesto u kojem se nalazi papina letnja rezidencija, smešten je u regiji Lacio, kraj jezera Albano, oko 25 kilometara jugoistočno od Rima, na brežuljcima Alban.
Papska rezidencija smeštena je na 55 hektara, odnosno 11 više nego što ima sam Vatikan.

Papski simboli i obeležja

Tijara ili Triregnum - stilizovana biskupska kapa, okrunjena sa tri krune. Poslednja trojica papa su odbila da budu krunisana, pa su na svečanoj inauguraciji nosili običnu biskupsku kapu. Krunu je, po savetu saborskih otaca, prodao papa Pavle IV i od tog novca za beskućnike izgradio naselje na periferiji Rima. Za razliku od kardinala, papa nema kardinalski štap, već koristi palicu koja potiče iz 13. veka i koja se završava raspećem.


Ključevi Carstva Nebeskog - dva ukrštena ključa, zlatni i srebrni, spojeni crvenim konopcem, koji oslikavaju dve nadležnosti Crkve, nad Zemljom i Nebom. Srebrni ključ označava i moć vezivanja i razvezivanja na Zemlji, a zlatni na Nebu.

Papin prsten će biti  uništen

Papin prsten će biti uništen

Papski prsten (anulus piscatoris) - zlatni prsten sa slikom Svetog Petra u čamcu koji baca mrežu i imenom pape koji ga nosi. Prsten na ruku novoizabranog pape stavlja, a po smrti i i odlasku s trona skida, dekan Kardinalskog zbora. Prsten se potom uništava čekićem.


Palij - bela traka koja se stavlja novoizabranom papi prilikom ustoličenja. Na njoj se nalaze dva krsta izvezena crvenim koncem, a pokazuje težinu službe koju novoizabrani papa preuzima.


Papski grb - oslikava gorepomenute ključeve nad kojima se nalazi srebrna tijara sa tri zlatne krune i crvenim trakama (infulama) koje vise sa zadnje strane tijare i padaju preko ramena dok se nosi.


Sedia gestatoria - papska stolica koju nosi 12 muškaraca u crvenim uniformama. Upotrebljavana je u procesiji nakon izbora novog pape. Novoizabrani papa je nošen u toj stolici od Sikstinske kapele do crkve Svetog Petra, gde se održavalo krunisanje. Ovu tradiciju ukinuo je papa Jovan Pavle II.

Odlazeći papa:  Benedikt XVI

Odlazeći papa: Benedikt XVI

Ostavka pape


Do prestanka funkcije prvog čoveka Katoličke crkve, osim u slučaju smrti, može doći i usled ostavke. Pre Benedikta XVI poslednji papa koji je abdicirao bio je Grigorije XII. To je bilo 1415. godine.

Sve papine titule

- Biskup Rima
- Vikar Isusa Hrista
- Naslednik prvaka apostola
- Summus Pontifex, vrhovni poglavar cele Crkve
- Zapadni patrijarh
- Primas Italije
- Nadbiskup i mitropolit rimske crkvene pokrajine
- Suveren države Vatikan
- Servus Servorum Dei (Sluga sluga Božjih)

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP