Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

VLADIMIR CICO (80) NAKON „OLUJE” GODINAMA U SRBIJI ŽIVEO NA „ČASNU REČ”

Čekao 17 godina da dobije identitet, pa umro

Autor: Nenad Božović | 30.01.2014 - 07:02:00h | Komentara: 3

Vladimir Cico (80), koji je posle 17 godina uspeo da dobije identitet - izbegličku legitimaciju i zdravstvenu knjižicu - preminuo je samo tri meseca nakon toga. Na večni počinak, na neobeleženo grobno mesto, ispratilo ga je desetak meštana sela Mrsać, gde je poslednjih nekoliko godina živeo u najvećoj bedi, bez struje i vode, ali srećan, kako je ispričao novinarima kada su ga poslednji put posetili.

Vladimir Cico

Vladimir Cico | Foto: N. Božović

Iz Banatskog mosta u Hrvatskoj, Vladimiru krštenica u selo Mrsać pored Kraljeva stigla poštom posle čak 17 godina. Preminuo je
tri meseca nakon toga

Ovaj nesrećni čovek je u selo Mrsać pored Kraljeva, posle bekstva zbog “Oluje” stigao iz Banatskog mosta u Hrvatskoj, a krštenica mu je stigla poštom posle čak 17 godina. Oronulu kućicu bez struje i vode u selu Mrsać ustupila mu je jedna Kraljevčanka. Kada je kuća stradala u zemljotresu, vlasnica je dobila kontejner za stanovanje, koji je opet nesebično ustupila Vladimiru. Kada je konačno, posle 17 godina, svoje ime i prezime imao i na papiru, Vladimir Cico je preminuo. Nije imao suprugu, ni decu, ni braću, ni sestre. Nije imao nikoga koga bi mogao da nazove svojim.


Nema sećanja na rat u Hrvatskoj
Vladimir Cico nije voleo da se priseća rata u svom rodnom Banatskom mostu u Hrvatskoj, pa nam je tada jasno poručio da ga o tome ništa ne pitamo jer ne želi priča. Cico se svim silama borio da ostane u selu Mrsać, u svojoj oronuloj kućici bez struje i vode, iako je u međuvremenu, formalno, ulaskom Hrvatske u EU zaradio i status građanina Evropske unije.

U kraljevačko selo Mrsać, Cico je iz Hrvatske došao samo sa sećanjem na izbegličku kolonu. Kada smo ga poslednji put posetili pre dva meseca, Cico nam je pričao o tome kako je dugi niz godina nadničio kod seljana koji su mu davali poneki dinar, što je, kako je govorio, bilo dovoljno za njega i mačka.


- Nikada se nisam oslanjao na neke privilegije.

Nisam ni čekao da li će neko da se smiluje ili ne kako bi mi pomogao. Pomažem ljudima u selu, a za uzvrat dobijam namirnice, koje moram da skuvam po danu, na vatri, jer nemam struju, a ni vodu. Ne posustajem. Radim kod komšija kada se utovaruju bale sena ili šaš. Ali, i sve ostale zemljoradničke poslove – rekao nam je pre nekoliko meseci Vladimir, priznajući da se posle dobijanja dokumenata ipak osećao drugačije.

Vladimir Cico je pet godina u selu Mrsać živeo „na časnu reč“ jer nije imao izbegličke papire, a samim tim ni pravo na pomoć. Iz Hrvatske mu je prošle jeseni stigla krštenica, na osnovu koje mu je centar za socijalni rad obezbedio izbegličku legitimaciju, zdravstvenu knjižicu, ali i državljanstvo Hrvatske.
Goran Simović, jedan od njegovih komšija, ispričao nam je da takvog čoveka nije upoznao u svom životu jer je bio skroman i srećan koliko god da ima.

- Volelo ga je celo selo, iako nije bio iz ovih krajeva. Sa svima je bio ljubazan i uvek bi pomogao kada bi vidio da bi pomoć bila dobrodošla. Vladimir je imao savršen duhovni i psihički mir i on je zato bio bogat čovek. Nije bogat onaj koji mnogo ima, već onaj kome malo treba, a njemu je stvarno trebalo veoma malo - ispričao nam je njegov komšija.
Poslednji komentari
  • igor Vreme: 30.01.2014 08:47h

    Srbijo srami se,17 godina coveku nisi dala nikakav dokumenat,sramota.Barem ste ga mogli sahraniti dostojanstveno u obelezenom grobu SRAMOTA

  • sara Vreme: 30.01.2014 12:27h

    Sramota Srbijo. Neka mu je večna slava

  • dejan Vreme: 30.01.2014 20:19h

    zato moji krajisnici vi i dalje budite u Srbiji umjesto da ste na svojim ognjistima koja vecina ne obilazi i dozvolila je da zarastu a tu se cudite dali su moguce takve stvari

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP