Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ŽIVADIN RADOVANOVIĆ (63) UZALUD VEROVAO DRŽAVI

Čekao pomoć celu deceniju!

Autor: Gane Đorđević | 27.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 2

Kada je pre pet godina, zbog klizišta, opštinska građevinska inspekcija iselila porodicu Živadina Radovanovića (63) iz sela Kozelj pored Ljiga, on je naivno poverovao da će državni organi ispuniti svoju obavezu i njegovo domaćinstvo, shodno preporuci stručnjaka, izmestiti na drugu lokaciju.

Zemlja  je lomila  sve pred  sobom

Zemlja je lomila sve pred sobom

Međutim, njemu je u martu iz Nemanjine stigla kratka poruka - poštovani gospodine Radovanoviću, vaš slučaj je zatvoren - nemamo para!?
Nedaće za porodicu iz Kozelja počele su još 2004. godine kada se posle jakih kiša pokrenulo brdo iznad njihove kuće.

Radovanovića nema na spisku!
 

Predsednik opštine Ljig Miodrag Starčević kaže da je upoznat sa slučajem porodice Radovanović, ali da opština nema novca da im pomogne. On je rekao da su već urađeni programi za sanaciju štete naste od klizišta nakon majskih poplava i da na tim spiskovima nema Radovanovića. Kako je objasnio prvi čovek Ljiga, propisi su nalagali da se na spiskove za pomoć mogu uvrstiti samo oni koji su sa dva svedoka mogli da dokažu da su na oštećenim imanjima živeli neposredno pre 14. maja, a Radovanovićima je imanje uništeno pre pet godina.

Šteta je bila velika, ali su stručnjaci utvrdili da stambeni objekti nisu ugroženi, pa su marljivi Radovanovići u naredne dve godine, bez ičije pomoći, sanirali posledice nepogode. Međutim, u junu 2009. godine čitav njihov trud završio je pod zemljom kada se brdo ponovo pokrenulo. Zbog rupe koja se pojavila ispod kuće u kojoj su živeli, opština je porodici iz Kozelja naredila da se iseli.

- Izgubio sam svu svoju imovinu preko noći. Morali smo hitno da se iselimo, prvo u jednu vikendicu, ali smo ubrzo potom od prijatelja i rođaka pozajmili 35.000 evra i pazarili jedno malo imanje u Ljigu. Mislio sam da će mi država pomoći, ali niko me od tada nije zarezivao ni za suvu šljivu, sve dok mi u martu iz Ministarstva nije stiglo pisamce - ogorčen je Živadin.

Inženjeri CIP-a utvrdili su da je dužina klizišta koje je oštetilo Živadinovu kuću oko 200, a njegova dubina preko pet metara. Stručnjaci su zaključili da bi izrada projekta i sanacija terena koštale mnogo više od vrednosti izgrađenih objekata, pa su zbog toga predložili da se kompletno domaćinstvo porodice Radovanović iseli na drugu lokaciju.

- Bar kada bi mi isplatili imanje da vratim dugove. Očajan sam jer sumnjam da će promeniti odluku, posebno nakon majskih poplava. Stigli su novi problemi, na mene će sad sigurno da zaborave - utučeno pretpostavlja najstariji Radovanović.

Molio sve redom


Živadin kaže da je da je u nekoliko navrata odlazio u opštinu da moli za pomoć, ali da su mu tamo svaki put objasnili da nemaju novca i da će šteta biti plaćena iz državne kase. Dok je čekao da mu stigne obećana pomoć, bio je prinuđen da iseče 2,5 hektara njegove šume, međutim, od prodaje drveta nije uspeo da vrati ni polovinu novca koji je pozajmio za kupovinu novog imanja. Samo jednom, i to pred pretprošle izbore, iz opštine su mu uplatili 100.000 dinara. Živadin kaže da te godine iz inata nije glasao.

Poslednji komentari
  • md Vreme: 27.09.2014 09:04h

    e zivadine da si bolji sa pedsednicom dragicom i ti bi isao u ameriku i za to vreme bi ti sredili kucu i imanje

  • Tatjana Vreme: 27.09.2014 15:05h

    Eto kako rade sluzbenici po opstinama i zato ih treba otpustiti! To se u jednoj uredjenoj zemlji ne moze dogoditi! Bas me interesuje sta na ovaj slucaj kaze premijer,predsednik i naravno da nikako ne zaboravim ministarku Mihajlovic?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP