Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

MEDVED SA PADINA MURTENICE PROBUDIO SE IZ ZIMSKOG SNA

Celo selo Živi u strahu od zveri

Autor: Ž. D. | 26.01.2014 - 07:30:00h | Komentara: 0

Meštani Bele Reke kod Nove Varoši u strahu su od medveda koji je od prošle jeseni u ataru sela zaklao 15 najboljih ovaca i jagnjadi. Ne prezajući od ljudi, zver na malobrojna stada udara u po bela dana, pa u zaeocima na padinama Murtenice strahuju za mališane koji kroz planinske vrleti pešače do škole i nazad.

Medved napada u po bela dana: Vitorović

Medved napada u po bela dana: Vitorović

Najviše štete od medveda do sada su pretrpeli u zaseocima Dukovići, Žunići i Vitorovići, a strah se uvukao i u kuće u drugim delovima sela. U planinu poslom odlazi samo ko mora, a kako bi zver odbili od kuća, meštani po celu noć na objektima drže upaljena svetla. Kada padne mrak, iz kuća izlaze samo najodvažniji ili kad treba da se obiđu krave i ovce u štali.


- Mečki bismo rado oprostili svu štetu i još je častili najboljim bravom samo kada bi mogla da obeća da neće nasrnuti na decu. Četvoro mališana nedavno samo pukim slučajem nije naišlo na mesto gde je medved iznad moje kuće rastrgao ovcu u dva sata po podne. Medved na sreću do sada nije udarao na ljude i nejač, ali zver je to i nije joj puno verovati - kaže meštanin Milan S. Vitorović.

U planinu poslom odlazi samo ko mora, a kako bi zver odbili  od kuća, meštani po celu noć na objektima drže upaljena svetla

U planinu poslom odlazi samo ko mora, a kako bi zver odbili od kuća, meštani po celu noć na objektima drže upaljena svetla

Pojedini meštani zimus su u šumi imali bliski susret sa medvedom. Zverku je, kažu, toplo vreme probudilo iz zimskog sna i izmamilo iz jazbine, pa sada gladna pravi zulum po selu.


- Sreli smo se na planinskoj stazi u zabranu iznad asfaltnog puta i štale. Pošao sam da motornom testerom nasečem drva, kada je medved izleteo na stazu, na pet-šest metara od mene. Kao da se iznenadio što me vidi. Zastao je, pogledao me, pa zamakao niz dolinu. Nisam se najpre uplašio, ali kada dođoh štali, uhvati me trema - prepričava susret Mališa Vitorović.

Poslužitelju u seoskoj školi Dragomiru Vitoroviću zver je nedavno zaklala dvoje jagnjadi, a na mestu gozbe ostavila samo kožu i glave stradalih brava.

Pod zaštitom države


Kako je medved pod zaštitom zakona, svi dosadašnji pokušaji meštana da izmole pomoć od lovca, inspekcije i opštine bili su uzaludni.
- Medved je, doduše, retko, i ranijih godina viđan u ovim krajevima, ali nikada nije pravio štetu kao zimus. Zebemo od nesreće i tražimo da se nešto hitno preduzme, bar da se medved uspava i preseli u drugo stanište - kaže meštanin Rade Žunić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP