Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

LAZAREVAČKI PRIVATNICI OGORČENI ZBOG NOVIH PROPISA

Cene doprinosa su skandalozne

Autor: Gane Đorđević | 28.02.2015 - 07:00:00h | Komentara: 2

Novi propis o plaćanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta na teritoriji grada Beograda je skandalozan i u potpunosti će zaustaviti izgradnju stanova u prigradskim opštinama, tvrde za „Alo!“ u udruženju lazarevačkih privatnika.

Nameti isti, a  cene različite

Nameti isti, a cene različite | Foto: Masanori Jošida

Naime, prema novom propisu, koji je nedavno usvojila Skupština Beograda, visina doprinosa za građevinsko zemljište utvrđuje se na osnovu prosečne cene kvadratnog metra stanova u novogradnji na teritoriji Beograda, ukupne neto površine objekta, koeficijenta zone u kojoj se on nalazi i koeficijenta njegove namene. Množenjem svih ovih parametara dobija se konačan iznos zaduženja na koji će najveći uticaj imati upravo prosečna cena kvadratnog metra koja u Beogradu u ovom trenutku, prema zvaničnim statističkim podacima, iznosi 176.000 dinara.


Dedinje privilegovano


Novom odlukom je snižena cena dosadašnjih obaveza, ali su centralne i ekstra zone u gradu privilegovane. U Lazarevcu je 9.041 dinar po kvadratnom metru, što je za 26 odsto niže nego pre, dok je na Dedinju 21.126 dinara, čak 50 odsto niže.

U takvoj situaciji drastično su oštećeni investitori, ali i građani koji planiraju da stanove grade u prigradskim opštinama, gde prodajna cena kvadratnog metra u novogradnji iznosi od 60.000 do 82.000 dinara. Istovremeno, u centru ili ekstra zonama Beograda (Senjak, Dedinje…) ove cene se kreću između 250.000 i 350.000 dinara! Jedan od najvećih građevinskih investitora u opštini Lazarevac tvrdi da je u ovakvim uslovima neisplativo ulagati u izgradnju novih stanova.

- Kvadrat stana u Lazarevcu košta 82.000 dinara, pa bi tako na svakih 1.000 kvadrata doprinos bio manji čak za pet miliona dinara da je osnov za njegovo plaćanje stvarna, a ne prosečna cena. Ako bi se isti princip primenio i prilikom naplate doprinosa u centru, gradska kasa bi, u zavisnosti od lokacije, na svakih 1.000 kvadrata bila bogatija za 10 do 20 miliona dinara, nego što je to sada slučaj - s čuđenjem objašnjava naš sagovornik.

Grad: Sve je po zakonu!


U gradu objašnjavaju da su bili prinuđeni da donesu odluku po kojoj je osnov za plaćanja doprinosa prosečna cena kvadratnog metra stanova na teritoriji Beograda, jer je to bila zakonska obaveza. U Direkciji grada navodno razmatraju mogućnost dodatnog umanjenja doprinosa za građevinsko zemljište u prigradskim opštinama.

Poslednji komentari
  • Vuk Vreme: 28.02.2015 12:56h

    Kvadrat u novogradnji u Lazarevcu kosta od 800 do 900e,ovaj je malo slagao..

  • sb Vreme: 28.02.2015 12:57h

    glasali ste gledajte...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP