Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

MIROLJUB MIROVIĆ NA DASKAMA KOJE ŽIVOT ZNAČE PROVEO 45 GODINA

Ceo život amater

Autor: Lj. Mitić | 21.09.2013 - 08:02:00h | Komentara: 0

Miroljub Mirović Facir jedan je od najstarijih glumaca amatera u Prokuplju, ali i celoj Srbiji. Ovaj 64-godišnjak rekorder je po godinama amaterizma, jer glumi već 45 godina, a nedavno je izašla i knjiga o njemu pod nazivom “Jedan je Facir”. Igrao je u preko 50 epizodnih i glavnih uloga. Glumom je počeo da se bavi slučajno, kada je neplanirano svratio na probu predstave “Đido” sa nepunih 19 godina.

Jedan je Facir: Mirović najavljuje skoro povlačenje

Jedan je Facir: Mirović najavljuje skoro povlačenje

- Od malena sam voleo pozorište i glumu, ali je sudbina udesila da se zadesim na probi predstave “Đido” kada je jedan glumac otkazao. Prijatelji su me zamolili da samo statiram. Međutim, čim sam zakoračio na podijum, shvatio sam da je to moja velika ljubav. Tako sam pristao da odigram epizodnu ulogu u toj predstavi, a već sledeće sezone dobio sam glavnu ulogu u „Rado ide Srbin u vojnike“. Zatim su se ređale uloge u klasičnim komadima od „Zone Zamfirove“ do „Sumnjivog lica“ - kaže prokupački glumac amater koga svi prepoznaju po nadimku Facir. Ostvario je do sada Mirović pedesetak glavnih i epizodnih uloga i okitio se brojnim priznanjima: od Miladina u „Đekni“, preko bega Pinterovića u „Hasanaginici“, pa kuma Svete u „Mrešćenju šarana“, Pulja u „Hamletu iz Mrduše Donje“, Đorđa džandara u „Sveti Đorđe ubiva aždahu“, Šopalovića u „Putujućem pozorištu“, Luke Labana u „Profesionalcu“ ... Nema smotre amaterskih pozorišta Srbije a da Facir ne osvoji neku od nagrada. Naglašava da su mu podjednako drage uloge bilo da su glavne ili epizodne.


Na svakoj smotri padne poneka nagrada

Na svakoj smotri padne poneka nagrada

– Svaka uloga nosi svoju draž i odgovornost, a aplauz publike na kraju predstave je jedino merilo našeg rada. Epizodna uloga je za mene teža, jer sam se uvek trudio da budem primećen i ostavim svoj trag u predstavama, koje su se igrale i pred desetak gledalaca, ali i pred prepunim salama. Igrale su se predstave na improvizanim binama, gradskim trgovima, u bokserskom ringu - kaže Mirović i najavljuje skoro povlačenje sa dasaka koje život znače.


– Uvek treba dati šansu mlađima. Ima u Prokuplju dosta talentovanih glumaca koji su spremni da preuzmu odgovornost i nastave tradiciju amaterskog pozorišta dugu 90 godina. Voleo bih još da zaigram u novoj pozorišnoj sali, koja se već duže vreme adaptira, i nadam se da ću dočekati da se završi. Bila bi to kruna mog rada i opraštanje od glume - najavljuje Facir.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP