Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

UČITELJICA ŠTRAJKUJE ZBOG PARTIJSKOG I RODBINSKOG ZAPOŠLJAVANJA

Ceo život zamena, nikad zaposlena!

Autor: Ekipa Alo! | 17.12.2013 - 07:38:00h | Komentara: 9

Aleksandra Igrutinović (42), učiteljica iz Gornjeg Milanovca, protestovala je juče ispred gornjomilanovačke opštine, jer 21 godinu ne može da dobije stalno zaposlenje. Radeći na određeno vreme, kao zamena za učitelje u selima širom rudničko-takovskog kraja i u gradu, sakupila je 11 godina radnog staža, ali nikada nije mogla da obezbedi stalan posao.

Aleksandra Igrutinović

Aleksandra Igrutinović je  kao zamena za učitelje sakupila više od deceniju staža

- Sve su to bile zamene koje su trajale najduže dve godine. Poslednji put sam radila od 1. septembra do 15. novembra u OŠ „Desanka Maksimović” u selu Gornja Crnuća, koje je 21 kilometar udaljeno od Gornjeg Milanovca. Nekad sam pešačila i po sedam kilometara - kaže za „Alo!” Aleksandra dodajući da je i njena majka bila učiteljica i da je skoro odrasla u učionici. Sada je, ističe, po ko zna koji put dospela na biro za nezaposlene, a zbog česte promene posla u svojoj radnoj knjižici već ima popunjena čitava tri lista.

Protest ispred opštine je, kaže, njen način bori protiv nepotizma, stranačkih veza i političke podobnosti kao kriterijuma za zapošljavanje, kojima se obezvređuje stručnost i ljudi dovode do ruba egzistencije jer nemaju posao.

Podršku na protestu su joj dali njeni bivši đaci, nezaposleni, penzionisani prosvetni radnici i roditelji dece koju je učila. Ona je iznela i niz primera kako su se njome poigravali direktori osnovnih škola koji su zapošljavali pripravnike, članove vladajućih partija ili rodbinu uticajnih pojedinaca, a njoj davali otkaze jer je „isteklo vreme na koje je primljena”. Aleksandra je završila Učiteljski fakultet i ima dva sina, od kojih je jedan student, a drugi srednjoškolac. Školuje ih uz odricanje i zahvaljujući plati svog supruga, od koje svi žive.

Ova učiteljica je pre protesta lokalnoj vlasti ukazala na „apsolutnu moć direktora u odlučivanju” i na „nepostojanje pravednih kriterijuma za dobijanje posla”, zahtevajući da se „utvrdi pravilnik na osnovu kojeg će se zapošljavati u prosveti”.

„Ja i tako gladujem!”
Iako je protest održan na samom ulazu u zgradu opštine, niko od lokalnih čelnika, kojima se ona i pismeno obratila, nije izašao da razgovara sa učiteljicom, što je izazvalo nezadovoljstvo okupljenih građana. Aleksandra Igrutinović je rekla da će, ako joj opština ne pomogne do 15. januara da dobije parče hleba, početi na istom mestu štrajk glađu jer, kako je rekla, „ja i tako gladujem i to skrivam, a tada će to biti zvanično”.

Poslednji komentari
  • Darko Vreme: 17.12.2013 08:06h

    Svi vidimosta u zadnje vremem rade direktori skola. Ja mislim da bi direkotri skola trebalo d abudu rotirajuca funkcija medju zaposlenim profesorima skole koji su izglasani od strane kolektiva.

  • seka Vreme: 17.12.2013 08:07h

    "I ti ces kume samo sutra" Kakav nepotizam ovo je pogan (ne)ljudska,sto ne bi ni jedna zivotinjska vrsta uradila.U kom pravcu se razvija covekova(ne)svest. Gospodjo, jos mnogo nas se nada ali dok su SRBI na vlasti JOK bolje?

  • dida dedic Vreme: 17.12.2013 08:18h

    Isto je to iskusilo i moje dete.Vec 7god.radi na zamene u BG.Obijala je pragove skola sa diplomom Profesora razredne nastave,sa prosekom9.5,sa priznanjem Studenta generacije,sa Masterom,sa licencom za rad, sa...sa...al ne vredi.Svaki susret sa direktorom, svodio se na sleganje ramenima,DA IM JE MNOGO ZAO.Siguro je da je moja cerka ,silnim zamenama cuvala mesto buducim,jos ne svrsenim uciteljima.Pitam se ,sta ciniti posle svega ovog...NADAM SE DA CE NEKO IZ OVE VLASTI,PREKINUTI TRADICIJU PRETHODNIH,I PRI PRIJEMU,U RADNI ODNOS,PRIMATI NAJBOLJE.OVA ZEMLJA IMA POTENCIJALA...DRAGA UCITELJICE,UZ TEBE SMO...

  • ljubo Vreme: 17.12.2013 11:33h

    Koliko je tesko ovoj zeni? Koliko je ovakvih i jos tezih slucajeva? Da li neko mari, je li se neko od tih opstinara zapitao sta muci uciteljicu? Jeste sigurno, ali u kancelariji, tiho da necuje niko! Jadna ona, komentarisu! Nema posla za uciteljicu, majku dva sina! Nema posla za skolovane i postene! Brvo za uciteljicu, u sredini kao sto je Gornji Milanovac, ova hrabra zena je pokazla svoju hrabrost i svoje dostojanstvo! Vi iz opstine pridjite zeni koja vaspitava vasu decu, posluzite je cajem i lepom reci! Bahati direktori, bahata vlast, ne rumeni dok njih ne zaboli!

  • Luka S. Vreme: 17.12.2013 12:33h

    Tu bar može da se pretrese situacija i napravi kompletan izveštaj ko je i kako primljen pa neka direktori odgovaraju a ne da varaju! Dozvolili smo pojedincima da primaju mito za zapošljavanje, a svake godine učiteljski fakulteti proizvode nove kadrove da bi tamošnji profesori imali posao. Zašto se ne stane?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP