Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

PREDRAG CAKIĆ NAPRAVIO NAJLJUĆI UMAK U SRBIJI

„Cepoguzac“ ljući od čili sosa!

Autor: R. Ćoralić | 21.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 4

Čili sos na leskovački način zove se „cepoguzac“, otkrio je Predrag Cakić (52) iz Leskovca. Ovo je najljući sos na našim prostorima, napravljen od najljućih ljutih papričica na svetu, a proizvođač ga u šali preporučuje samo hrabrima, i to uz upotrebu aparata za gašenje požara!

Upozorenje:  Prilikom  konzumiranja  imajte pri ruci aparat za gašenje požara

Upozorenje: Prilikom konzumiranja imajte pri ruci aparat za gašenje požara

„Prvi put sam to čuo od moje babe. Pošto sam znao da pojedem 70, 80 feferona, ona mi je govorila: ,Sinko, ima da ti se iscepi guzica‘“, kaže Cakić

Proizvod nema dejstvo kao što mu sam naziv kaže, iako to ljutina zna da uradi, ali zato već posle 10, 20 sekundi od konzumiranja kreće „požar“ u ustima, koji bi, savetuje Cakić, trebalo gasiti jogurtom ili mlekom, mada može i pivom ili vinom, a ukoliko to ne pomogne, treba posegnuti za pravim aparatom.


- Kada probate „cepoguzac“, prvo osetite pun, predivan ukus sastojaka i začina koji se nalaze u njemu, a onda izbijaju crvenilo, graške znoja i na kraju suze. Ima i onih koji vrište, kašlju, a neki trpaju i hranu u usta. To je toliko ljuto da će vas držati narednih dvadesetak minuta - objašnjava tvorac efekte svog proizvoda dodajući da se ovaj jedinsteni srpski sos konzumira na sopstvenu odgovornost, kao i da bi ga trebalo koristiti u malim količinama uz hranu, samo na vrh kašičice.

A u sosu, kaže Predrag, spojio je recepturu za spravljanje domaće ljutenice sa onim što je naučio na putovanjima po zemljama Dalekog istoka.
Predrag je ekonomista, a proizvodnjom ljutog umaka počeo je da se bavi iz hobija jer i on, kao i svi njegovi ukućani, mnogo voli ljuto.

Predrag sa unukom Nikolom

Predrag sa unukom Nikolom

Unuk isprobao!
Iako preporučuje oprez prilikom upotrebe ljutog sosa, da se ne dodiruje golim rukama, da se pazi da ne dođe u dodir sa očima i da se drži što dalje od dece, ljuti sos je već isprobao njegov četvorogodišnji unuk Nikola, doduše, razblažen kečapom. „Ljuto je zdravo. Evo, u mojoj porodici niko se poslednjih pet godina nije ni nakašljao, a kamoli da je imao grip“, završio je Cakić.

- Zato su mi svi prijatelji i rodbina iz inostranstva na poklon, umesto parfema i vina, uvek donosili ljute sosove. Jedan takav, koji me je pocepao od ljutine, dobio sam pre dve godine iz Švedske, pa sam odlučio da i sam napravim jedan takav. Istraživao sam malo po internetu i uspeo da nabavim seme najljućih paprika na svetu. Prošle godine sam uzgojio 250-300 strukova biljaka i od toga napravio 200 tegli sosa - objašnjava on i dodaje da će ova godina biti mnogo izdašnija jer je zasadio 1.300 strukova.

Na pitanje ko je kumovao proizvodu, Predrag kaže da je „cepoguzac“ lokalni sleng i znači „će ti se iscepi guzica“.
- Prvi put sam to čuo od moje babe. Pošto sam znao da pojedem 70, 80 feferona, ona mi je govorila: „Sinko, ima da ti se iscepi guzica“. Najpre smo na tegle za ličnu upotrebu stavljali natpis „cepogusci“, pa sam odlučio da ih pod tim imenom i pustim u promet - govori Predrag napominjući da se sada raspituje šta je sve potrebno da bi svoj proizvod zaštitio u Zavodu za intelektualnu svojinu.
Da ljubitelji ljutine ne prezaju ni od ovako “upozoravajućeg” naziva, najbolje svedoči podatak da je Predrag od nedelje, kada je postavio oglas, do sada prodao 12 tegli. Mušterija, kaže, ima mnogo više, a već su ga tražili i neki restorani iz Vojvodine. Ime, izgleda, nikome ne smeta, a Predrag dodaje da ga čak mnogi smatraju duhovitim.

Kašičica dovoljna da se zaljuti tegla ajvara

Govoreći o efektima ljutine „cepogusca“, Predrag ističe da jedna kafena kašica može da zaljuti celu teglu ajvara, ceo lonac sa gulašem, pasuljom, ribljom čorbom... „Ako se ovaj sos u maloj količini stavi u litar kečapa, dobija se ozbiljno ljuti kečap“, kaže Predrag, dodajući da njegov specijalitet dobro ide uz sve vrste mesa, sireve, paste.... Da bi slikovitije objasnio koliko je zaista ljut njegov sos, Predrag je naveo da najljuća paprika u Srbiji ima do 50.000 skovila (jedinica za merenje ljutine), a da se paprike koje on koristi kreću od 800.000 do 1,4 miliona skovila.

Poslednji komentari
  • ja Vreme: 21.03.2014 07:45h

    ime je extra...cepoguzac !! hahaha

  • saša Vreme: 22.03.2014 07:56h

    dali je dostupno u prodaji i kolika je cena jedne tegle

  • lele Vreme: 22.03.2014 20:17h

    u prodaji je, da ne reklamiramo ovde - kucajte ime sosa u gugl i na jednom domacem oglasniku naci cete ga po promotivnoj ceni. kupio sam, probao i ljuuuto je.

  • ivcha Vreme: 27.03.2014 08:23h

    Obzirom na cenu, komotno mo\e da se zove i "Cepinovčanik".

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP