Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ROBOKOŠARKAŠ ABB TRIOS GLAVNA ATRAKCIJA SAJMA TEHNIKE

Čik izađi robotu na crtu!

Autor: J. Jokanović | 13.05.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Kevin Durant, košarkaš sa najvećim brojem postignutih slobodnih bacanja, mogao bi da dobije konkurenciju. Zvezda ovogodišnjeg Sajma tehnologije u Beogradu, robokošarkaš ABB Trios, ima uspešnost šuta od skoro 95 procenata, a jedina mana mu je što ne može da se kreće po terenu, mada proizvođači najavljuju i takvu mogućnost.

Košarkaška mašina zasad još ne može da se kreće po terenu, ali proizvođači najavljuju i takvu mogućnost. Uspešnost šuta mu je 95

Košarkaška mašina zasad još ne može da se kreće po terenu, ali proizvođači najavljuju i takvu mogućnost. Uspešnost šuta mu je 95% | Foto: Dimitrije Goll

Robot je napravljen u Ljubljani, a svoj košarkaški debi imao je na Evrobasketu 2013. godine, upravo u Sloveniji. Zanimljivo je da je ovaj robot malo izmenjena verzija industrijskog robota za zavarivanje, kome su dodate hvataljke, a lopta koju koristi je manja u odnosu na originalnu košarkašku loptu.


Zvaće se Džordan?

Radno ime robokošarkaša je ABB Trios, međutim, u toku je glasanje za izbor imena na društvenoj mreži Fejsbuk i za sada ubedljivo je najviše ljudi glasalo za ime Džordan. Proizvođači ističu da rade na tome da ovaj robot uskoro zaigra i na terenu, kao i da planiraju da naprave robota za stoni hokej i pikado.

- Pošto je naša zemlja prošle godine bila domaćin Evropskog prvenstva u košarci, odlučili smo da napravimo robota koji bi mogao da se takmiči sa čovekom u ubacivanju u koš. U početku smo bili zabrinuti da možda neće biti dobar za upravljanje umanjene verzije košarkaške lopte, ali na kraju se pokazalo da je na visini zadatka - kaže Darko Švetak, jedan od vođe projekta.
A, koliko je ova mašina uspešna i da li može da izađe na kraj sa srpskim košarkašima znaćemo već danas za kada je zakazan okršaj sa prvotimcima Partizana NIS Draganom Milosavljevićem i Dejvisom Bertansom. Takođe, i svi posetioci sajma mogu da odmere snagu sa ovom mašinom. Mogu da biraju između tri igre - ko će pre pogoditi sva tri koša, ko će u određenom vremenu skupiti veći broj poena i ko će postići više pogodaka u bilo koji koš.
I mada je preciznost šuta robokošarkaša 95 procenata, na štandu kažu da je, procentualno, odnos pobeda i poraza 50:50. „Lopta nije idealno okrugla i kada se pre izbačaja lopta na njegovoj ruci pomeri, on može da pogreši - kaže Švetak, dodajući da kako bi se dala šansa i čoveku da pobedi, takmičari učestvuju sa dve lopte, a robot sa jednom.

I mi robota za trku imamo!

I mi robota za trku imamo! | Foto: Dimitrije Goll

Naš robot Marko leči bolesnu decu


Iako na sajmu dominira tehnologija iz oblasti elektronike, rasvete, automotozacije, uspeli smo da pronađemo i jednog robota domaće proizvodnje. Studenti fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu napravili su humanoidnog robota Marka kao pomoć u terapiji motorike dece obolele od cerebralne paralize. Marko za sada ima samo glavu i ruke. U toku je izrada trupa, a kada bude završen, biće postavljen u Dečjoj bolnici u Novom Sadu. Takođe, plan je da Marko nešto kasnije dobije i ženku Saru.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP