Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

IZLOŽBA „ŽIVEO ŽIVOT“ JEDINSTVENI PODSETNIK NA JUGOSLAVIJU IZMEĐU 1950. I 1990. GODINE

Crveni kiosk opet radi!

Autor: Jelena Jokanović | 21.02.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Čuveni crveni PKB-ov kiosk sa viršlama opet radi! Ali, ovoga puta samo za posetioce izložbe “Živeo život”, koja prikazuje kako je izgledao život u Jugoslaviji od 1950. do 1990. godine.

Čuveni PKB-ov kiosk na ulazu u izložbeni prostor

Čuveni PKB-ov kiosk na ulazu u izložbeni prostor | Foto: A. Stanković

Viršle barene u loncu od rostfraja, poslužene u zemički sa razređenim senfom, najbolja su dobrodošlica na izložbu osmišljenu tako da pokaže sve ono što je običnom čoveku u staroj Jugoslaviji ispunjavalo svakodnevicu. On je ustajao u šest, čekao dugačak red za “viršlu uličarku” ispred crvenog kioska, kupovao štampu i duvan na plavoj trafici „Štampe“...

I naravno  „tomos“

I naravno „tomos“ | Foto: A. Stanković

A pošto pojedete hotdog na samom ulazu u izložbeni prostor u nekadašnjoj zgradi „Elektrotehne“, spremni ste da se upustite u istinski vremeplov. Izložba će vas vratiti u vreme kada su se u kućama slušale kasete, a u kafićima svirao džuboks, kada su se čitali „Start“ i „Ćao“, popunjavali leksikoni...

Od Vardara  do Triglava golema je glavobolja

Od Vardara do Triglava golema je glavobolja | Foto: Nebojša Marković

Kada se u prodavnici mogao naći samo jogurt u trouglastom pakovanju, „borosane“ bile obavezna obuća mnogih zaposlenih Jugoslovenki, a svaki muškarac mirisao na „brion“. Više od 1.000 autentičnih ekponata svedoči o tome šta se čitalo, koja se muzika slušala i koji su filmovi bili popularni, kako su izgledali kompjuteri, prvi supermarket, kakva je bila moda u periodu dugom četiri decenije.

- Pred očima mi je proleteo ceo moj život. Kevina kacelarija, koja je bila identična kao i ova, obavezno sa Titovom slikom iznad radnog stola, bakin hekleraj, poster „Bijelog dugmeta“ koji sam imao kao mali, maznuo sam ga sestri i sećam da je bila prava drama - ispričao nam je Aleksandar, jedan od brojnih oduševljenih posetilaca koje je izložba vratila u detinjstvo.

- Turizam, sport, moda, muzika, bioskop, samo su neke od tematskih celina i svaka je po sebi zanimljiva - kaže vodič Mićko Tošić, a kako biste obišli sve, za ovo svojevrsno putovanje kroz vreme moraćete da odvojite dobrih dva sata.

Ko ima petoparac, neka parkira „tristaća“

Ko ima petoparac, neka parkira „tristaća“ | Foto: Nebojša Marković


- Posetioci se najviše zadržavaju u bioskopu, međutim, moguće je da su to samo ljubitelji filma. Takođe im je veoma zanimljiva postavka samoposluge jer posle toliko godina vide ambalažu namirnica koje su nekada bile neizostavni sastojak svake kuhinje. Tamo mogu videti prvo pakovanje „plazme“ i jogurt u trouglastom pakovanju. Oduševljavaju se i dnevnom sobom jer prepoznaju nameštaj koji su nekada i sami posedovali - objašnjava Tošić.

Izložbu podjednako posećuju i stari i mladi. Prvi kako bi se setili detinjstva ili mladosti, ali svakako jednog lepšeg vremena, dok mladi imaju priliku da vide to o čemu im starije generacije uporno pričaju.

- Često čujem od roditelja i bake: „Eh, kako se tada lepo živelo“. To je trebalo doživeti, mi samo možemo da zamišljamo kako je tada bilo, ali sviđa mi se što ovo izložba prikazuje predmete koji su bili deo tog vremena - kaže Danica Simić (23).

Fali samo četka  za odelo

Fali samo četka za odelo | Foto: A. Stanković

Pronašla prvu ljubav


Posetioci imaju samo pozitivne komentare na izložbu jer ih vraća u neka bolja vremena, a neki su se čak i rasplakali, priča vodič Mićko Tošić.
- Jedna gospođa je u muzičkoj sobi pronašla poster svoje prve ljubavi, nije htela da nam kaže ko je u pitanju, ali bila je baš potresena. Na slici razrednog odeljenja sa časa fizičkog, jedan posetilac je prepoznao sebe i pozvao nas da nam pokaže - objašnjava Tošić, dodajući da je izložba gostovala i u Sloveniji, te da je deo postavke trenutno u Crnoj Gori, a plan je da do kraja godine obiđe sve zemlje regiona.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP