Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

NA RASKRSNICI ISTOKA I ZAPADA

Čuvaju noć od budnih!

Autor: Nikola N. Travica | 09.12.2012 - 08:02:00h | Komentara: 1

Da je Srbija zemlja na raskrsnici puteva od istoka prema zapadu, najbolje znaju policajci Regionalnog centra granične policije Novi Sad, koji danonoćno nadziru državnu granicu prema Hrvatskoj.

„Alo!“ na  licu mesta: Termovizijskim  kamerama prate  svaki pokret u  graničnom  pojasu

„Alo!“ na licu mesta: Termovizijskim kamerama prate svaki pokret u graničnom pojasu

Graničarima ogroman problem predstavljaju migranti i azilanti koji preko naše zemlje, po cenu života, pokušavaju da se domognu neke svetlije budućnosti. Državljani Sirije, Avganistana, Kine, Albanije, Konga, Irana, Konga, Pakistana svakodnevno ilegalno pokušavaju da iz Srbije pređu u susednu Hrvatsku, odakle bi dalje nastavili put ka bogatim zemljama Evropske unije.


U vrhunsku obučenost i dobru tehničku opremu koju koriste graničari prema Hrvatskoj imao je priliku da se uveri reporter „Alo!“ novina koji je noć proveo na graničnoj liniji. Bez obzira na maglu, kišu i temperaturu oko nule, koja je ledila krv u žilama, graničari nisu imali odmora.

Spremni za akciju:  Mobilna policijska patrola

Spremni za akciju: Mobilna policijska patrola

Čuvari granice kažu da su migrante kroz našu zemlju najpre prevozili i vodili naši državljni, dok je danas sasvim druga slika. Najčešće do Sremske Mitrovice ili Šida dođu taksijem, autobusom ili vozom, odakle kroz njive pokušavaju da napuste Srbiju. Policajci na termovizijskim kamerama neprikidno prate graničnu liniju.
Tokom našeg boravka s njima, policajci su pratili grupu koja je, pokazalo se bezuspešno, bauljala kroz blatnjave njive.
- Da bi bili u prekršaju, azilanti moraju da uđu u najuži deo graničnog pojasa. Do tog dela, oni mogu slobodno da se kreću, što im niko ne može zabraniti. Najčešće idu peške, pomoću mapa koje skinu sa interneta. Prate dalekovode, čije žice iz Srbije idu prema Hrvatskoj - počinje za „Alo!“ priču policijski narednik prve klase Marko Blagojević, ne skidajući oči s termovizijskog uređaja.

Ilegalci najčešće  pokušaju da se  sakriju pod kamion  dok se vozači  odmaraju

Ilegalci najčešće pokušaju da se sakriju pod kamion dok se vozači odmaraju

 
Operator kaže da je za pet godina, koliko radi na ovom uređaju, naučio svaki žbun na graničnoj liniji. Tokom svog rada sreo se s najrazličitijim ljudskim sudbinama, zbog čega za njega iznenađenja više nema. Dok priča s nama, on posmatra grupu koja je od granice udaljena više od 10 kilometara. Iako nama na monitoru izgledaju kao jedna mrlja koja se pomera nasred njive, naš domaćin kaže da on u toj „mrlji“ vidi da, pored odraslih, ima i dece.

U potrazi za boljim životom: Migranti

U potrazi za boljim životom: Migranti

Srbija usputna stanica


Kroz našu zemlju, prema nepotvrđenim informacijama, godišnje pokuša da prođe čak oko 100.000 migranata, od kojih svega nekoliko hiljada zatraži azil kod nas, jer je njihov cilj Evropa, a ne Srbija. U potrazi za boljim životom azilanti, preko Irana, Turske, Grčke i Makedonije, do Srbije putuju čak i po nekoliko godina. Sve ih je ista muka, koju su stvorili ratovi, beda, glad, mafija, neuređen sistem... naterala na takvu odluku. Sve to košta i po nekoliko desetina hiljada evra, koje moraju da plate krijumčarima ljudi. Neki od otkrivenih kažu da se ni najmanje nisu nadali da će od svih zemalja najteže biti napustiti Srbiju, zbog jake granične kontrole.

- Ne možemo da reagujemo jer su daleko od granice. Još nisu ušli ni u Šid. Vrlo često čitave porodice pokušavaju da napuste Srbiju. Među njima ima i dece. Na monitoru ću ih ponovo videti nakon što izađu iz naselja - objašnjava naš sagovornik dodajući da se seća da je jednom prilikom otkrivena čitava porodica ilegalaca, čije dete je čak imalo srpsko ime, kao i državljanstvo, koje je steklo mestom rođenja u Banji Koviljači, gde se nalazi centar za azilante.
Iako jednim okom bodri na granicu, Blagojević uspeva da nam otkrije detalje rada čuvara granice. Pored članova posade termovizijskog vozila u hvatanju migranata učestvuje još jedna mobilna policijska patrola, koju oni, nakon što uoče kretanje sumnjivih osoba, navode do cilja.

- Svakog dana imamo i do tridesetak osoba koje zateknemo u pokušaju ilegalnog prelaska državne granice. Među njima ima i onih koji su naučili naš jezik i zakone, pa se prilikom otkrivanja predstavljaju kao maloletnici. S obzirom na to da nemaju kod sebe nikakva dokumenta, njihov identitet je često i nemoguće utvrditi - kaže naš sagovornik.

Policajci na graničnim prelazima takođe navode da se sreću s raznim situacijama. Najčešće se azilanti kriju u teretnim vozilima, kako u tovarnom delu ispod cerade, tako i ispod, do asfalta, gde se nalaze rezervne gume.
- Dok se vozači kamiona odmaraju na obližnjim pumpama, azilanti iseku sajlu kojom je pričvršćena cerada, podvuku se ispod i onda je neko drugi spolja namesti tako da bude primetno prilikom granične kontrole.
U međunarodnim vozovima znaju da se podvuku i pod sedišta ili u krovnim šupljinama vagona - objašnjavaju čuvari granice, koji su samo tokom našeg boravka na granici, od svega nekoliko sati imali oko 15 otkrivenih ilegalnih migranata.
Poslednji komentari
  • zox Vreme: 09.12.2012 21:30h

    Vide Bajića... :)

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP