Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

TOP DESET IZLETIŠTA ZA PRVOMAJSKI URANAK

Da nam živi‚ živi ,lad!

Autor: J. Jokanović | 30.04.2014 - 20:30:00h | Komentara: 2

Praznik rada i ove godine glavom će platiti prasići i jagnjići. Narod, i zaposlen i nezaposlen, uglavnom će iskoristiti ovaj dan da pobegne iz grada i gužve i provede ga sa prijateljima i porodicom u prirodi, i u većini slučajeva uz roštilj.

Uranak

Uranak | Foto: Robert Getel

Najveći ljubitelji prvomajskog uranka u prirodu idu noć ranije, gde uz pesmu i paljenje vatre dočekuju jutro. Ako još niste odlučili gde ćete za 1. maj, „Alo!“ je napravio listu deset izletišta koja vam od srca preporučujemo. Na vama je samo da izaberete neko.

Fruška gora
Nacionalni park Fruška Gora sa svojim mnogobrojnim izletištima Stražilovo, Iriški venac, Zmajevac, Glavica, Popovica, Barnkova i Čortanovci je tradicionalno mesto okupljanja Novosađana za prvomajske praznike.
Košutnjak
Jedno od najpopularnijih izletišta Beograđana posle Ade Ciganlije. Međutim, ono što je prednost Košutnjaka je bogatstvo šuma u kojima se možete skloniti od sunca. Prostire se na površini od 330 hektara, ali i pored toga, da biste našli slobodno mesto morate i te kako da poranite. Najčešće je okupljanje oko Hajdučke česme, gde su se po predanju, na Đurđevdan okupljali hajduci.
Grza
Vikend naselje i omiljeno izletište Paraćinaca. Ime je dobilo po istoimenoj reci. Okolina reke je bogata listopadnim šumama, a u samoj reci živi autohtona vrsta pastrmke. Oko izvorišta postoji veliki broj klupa i stolova sa uređenim ložištima za roštiljanje ili kuvanje kotlića.
Jokino vrelo
Za sve ljubitelje zlatiborskog svežeg planinskog vazduha, prirode, mira i tišine preporučujemo Jokino vrelo. Na samo dva kilometra od centra Zlatibora. Ima sopstvene bazene u prirodi i sunčalište. Oko bazena koje puni mala planinska reka, nalaze se staze i klupice i napravljena mesta za pecaroše. Pravi izbor za prvomajske praznike u ovom kraju.
 

Bagdala
U srcu grada, a ipak daleko od gužve. Jedan od sinonima Kruševca, brdo Bagdala predstavlja zeleni ambijent sa uređenim prostorom za šetnju i rekreativne sportove. Bagdala potiče od turske reči koja označava mesto sa koga se pruža lep pogled. Pored Jastrebca, Bagdala je omiljeno izletište Kruševljana i tokom godine.

Park prirode - Lepterija
Izletište je smešteno na levoj obali Moravice, na pola puta do srednjovekovne tvrđave Sokograda i jedna je od najatraktivnijih destinacija u sokobanjskom kraju za odmor. Prostor Lepterija-Sokograd (180 ha) proglašen je parkom prirode. Mnogo je zelenilom opkoljenih staza koje vode do Lepterije, a duž šumskih puteljaka postavljene su klupe za odmor, uređena mesta za roštiljanje, postoje dva izvora tople i hladne vode, ali i veoma uređena plaža.

Roštiljanje

Roštiljanje | Foto: Petar Marković

Stari Slankamen
Van Beograda, a opet blizu. Stari Slankamen je najstarije nasilje u opštini Inđija. Ovo je pravo izletište za zaljubljenike u reku. Malo seosko naselje na ostacima keltskog, rimskog i srednjovekovnog utvrđenja, smešteno je u idiličnim sremskim predelima, gde Dunav preseca Frušku Goru. Pošto je izletište pored reke, umesto roštilja ili praseta na ražnju, ovde je najčešće druženje uz riblju čorbu i ribu pripremljenu na tradicionalni alaski način.

Vinci
Najveće vikend naselje u Srbiji, a i dalje nepoznato. Nalazi se na mestu gde počinje Đerdapska klisura. Ako dođete kolima, možete obići i Golubačku tvrđavu, Srebrno jezero, kao i Lepenski Vir, koji su u neposrednoj blizini. Samo naselje je smešteno u prelepoj borovoj šumi, pa se boravak preporučuje osobama sa respiratornim problemima. Ima i svoju plažu, kao i brojne terene za sport i rekreaciju.

Park prirode Lisine
Oko 100 kilometara od Sokobanje, u podnožju planine Beljanice, kod Despotovca nalaze se izvor, reka i najveći vodopad u Srbiji - Veliko vrelo. Vodopad je visok 20 metara i lepotom ostavlja bez reči.

Predejane
Na samo 25 kilometara od Leskovca nalazi se lepo planinsko izletište Predejane, opkoljeno šumom, brdima, zaklonjeno od vetra i magle - idealno za odmor. Omiljeno je izletište Leskovčana.

Putovanje u Budimpeštu za najbolju fotku uranka!

Dragi čitaoci, „Alo!“ je još jednom rešio da vas obraduje! Prvomajski uranak oduvek karakteriše dobra zabava i druženje, a način na koji se 1. maj proslavlja u Srbiji posebno je slikovit. Zbog toga smo rešili da nagradimo čitaoce koje nam pošalju najbolje fotografije sa uranka. Žiri iz redakcije „Alo!“ odabraće dve najbolje fotke koje ćemo i objaviti u novinama, a autori fotografija dobiće na poklon putovanje za dve osobe u Budimpeštu! Aranžman traje od 24. do 26. maja, a uključuje prevoz i smeštaj. Uz fotografiju koju šaljete na imejl uranak@alo.rs obavezno je navesti puno ime i prezime, adresu iz lične karte i broj telefona. Nepotpune prijave nećemo uzimati u obzir. Srećno i lep provod za prvomajske praznike!

Ponesite kišobrane!


Nažalost svih onih koji sa nestrpeljenjem čekaju prvomajaske praznike, meteorolozi najavljuju promenljive vremenske prilike. Očekuju se lokalni pljuskovi i grmljavina uz tek poneki sunčani interval.

Poslednji komentari
  • nedjo Vreme: 01.05.2014 19:30h

    mala krsna?

  • ogorceni Vreme: 01.05.2014 21:03h

    Da nam zivi zivi glaaaad!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP