Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

PROTEST UČENIKA ZBOG ODLASKA PROFESORA U PENZIJU

Đaci se bore za omiljenog profu

Autor: Damira Ramadani | 01.10.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Učenici Prve beogradske gimnazije protestovali su juče u dvorištu škole kako bi pružili podršku razrednom starešini Mihajlu Ćulumu, koji je odlukom rukovodstva škole penzionisan. Posle okončanja protesta učenici su peticiju, sa više od 600 potpisa za Ćulumov ostanak u školi, odneli u Ministarstvo prosvete.

Mihajlo Ćulum godinama unazad važi za  jednog od najboljih profesora u Beogradu

Mihajlo Ćulum godinama unazad važi za jednog od najboljih profesora u Beogradu | Foto: Dimitrije Goll

- Mi smo svesni da mora da se poštuje zakon, ali samo želimo da mu daju priliku da isprati svoju generaciju do karaja, a ne da ga oteraju na kraju septembra - kaže Maja Grubetić, jedna od učenica koja ne želi da ostane bez svog profesora.


Preuzeo odeljenje od Tadića

Legendarni Mihajlo Ćulum, profesor istorije predaje u Pvoj beogradskoj gimnaziji još od 1995. godine, a prvo razredno odeljenje preuzeo je od bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića. Ovaj cenjeni istoričar, odlikovan Svetosavskim ordenom, često je spominjan u medijima kao jedan od najuspešnijih prosvetnih radnika u Srbiji.
 

Mihajlo Ćulum je profesor istorije koji predaje skoro 20 godina u Prvoj beogradskoj gimnaziji, jedan je od najkvalifikovanijih i najuspešnijih prosvetnih radnika u našoj državi. Njegov odlazak izazvao je protest učenika ne samo njegovog II/1 već kompletne škole, a pridružili su im se i pojedini đaci iz prethodnih generacija.

- On je sve u jednom, i otac i prijatelj i razredni starešina. Kad god primeti naša tužna ili smrknuta lica, pozove i nas i naše roditelje da vidi u čemu je problem, može li on nekako pomoći - započinje priču o svom razrednom Nina Cajić, učenica Prve beogradske gimnazije.

Mihajlo Ćulum sa portretom koji je dobio  od đaka

Mihajlo Ćulum sa portretom koji je dobio od đaka | Foto: Mitar Mitrović


- Mi smo na kraju godine imali prosek 4,75, a bez njegove podrške to ne bismo uspeli. A nije sve ni u proseku, naš razredni je često umeo da kaže da nas može pustiti da ne znamo sve detalje neke lekcije iz istorije, ali mu je bitno da od nas načini dobre ljude - dodaje ona sa suzama u očima.
Profesor Ćulum je juče pozvao učenike da se vrate na časove.

- Učenici su se sami organizovali. Ja želim da deca idu na časove, deci je mesto u učionici. Tokom svih ovih godina nisam došao u konflikt ni sa jednim učenikom. Ako mora nešto da se desi, neka se desi, ali bez ožiljaka za njih - kaže profesor Ćulum, i dodaje da nije bitan on, već da mu je žao dece, koja su izuzetna.

- Nije mi zbog mene, ne želim da se dokazujem. Država Srbija mora da usaglasi svoje zakonodavstvo sa Ustavom. Inspekcija koja je naložila da odem u penziju nema isti aršin za mene, koji sam napunio godine života, i za mog kolegu koji je napunio godine radnog staža - objašnjava Mihajlo svoju trenutnu situaciju.

Penzionisanje po zakonu


Obratili smo se i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u želji da dobijemo njihov zvaničan stav povodom penzionisanja profesora Ćuluma.
- Prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, nastavniku prestaje radni odnos na kraju školske godine u kojoj navrši 40 godina staža osiguranja ili 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Profesor Mihajlo Ćulum je tako stekao uslov za penziju, a kako se školska godina završila 31. avgusta, direktor Prve beogradske gimnazije bio je po zakonu u obavezi da izda takvo rešenje profesoru Ćulumu - navodi se u imejlu koji smo dobili iz Ministarstva.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP