Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

MINISTARSTVO UKIDA PEDIJATRE U HITNOJ

Deca u Nišu bez urgentne pomoći!

Autor: Blic | 03.03.2014 - 17:52:00h | Komentara: 4

Ukoliko Zavod za hitnu pomoć ostane bez pedijatara, što zahteva Ministarstvo zdravlja, najmlađe Nišlije neće imati urgentnu pomoć lekara.

Pedijatri u Hitnoj pomoći svake noći pregledaju od 100 do 120 mališana.

Rade bez prestanka: Pedijatri na dečjem odeljenju Hitne pomoći

Rade bez prestanka: Pedijatri na dečjem odeljenju Hitne pomoći | Foto: Kostadin Kamenov

 
- Zahtev Ministarstva je da ukinemo službu pedijatrije u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć jer bi decu posle 20 sati trebalo da pregledaju lekari opšte prakse ili urgentne medicine. Međutim, nije to isto, jer je za mališane bolje da ih leče pedijatri. Preporuka je da u Domu zdravlja organizujemo dežurstvo u toku noći. Zašto bismo onda selili službu pedijatrije iz Hitne pomoći? Zalagaćemo se da pedijatri nastave da primaju svu decu sa hitnim stanjima, tako da i u toku dana mališani sa visokom temperaturom ne dolaze u Dom zdravlja, kako ne bi dolazili u kontakt sa drugom decom - kaže pomoćnik gradonačelnika Niša za zdravstvo dr Saša Živić.

On napominje da u Nišu ne postoji opšta bolnica u kojoj bi moralo da postoji odeljenje za pedijatriju.

- To je najveći problem niškog zdravstva. Imamo Klinički centar koji je tercijarna medicinska ustanova. Ne možemo na dečje klinike da šaljemo decu koja se prehlade. Ali ne može ni dom zdravlja da radi non-stop. Zato smo organizovali da pedijatri rade bez prestanka u Hitnoj pomoći - veli on.

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Saša Milutinović kaže da godišnje leče oko 35.000 mališana.

- Svake noći naši pedijatri imaju pune ruke posla, ali se skoro svoj bolesnoj deci potrebna pomoć pruži kod nas. Imamo i inhalaciju i hirurga, sve to možemo da rešimo ovde - objašnjava dr Milutinović.

Nišlijka Biljana Mitrović priča da je njenom petogodišnjem sinu često potrebna inhalacija zbog astme.

- Kao po pravilu, sin dobije napade gušenja u toku noći. Ne znam šta bismo radili da ne postoje pedijatri u Hitnoj pomoći. Uvek nas odmah prime, a dešavalo se da pedijatar sa ekipom dođe kod nas kući kad je dete imalo baš jak napad. Ne možemo za svaki napad da idemo na Dečju internu kliniku jer su tamo lekari prezauzeti - kaže Mitrovićeva. 
Poslednji komentari
  • milijana Vreme: 03.03.2014 20:18h

    Sramota,zaista velika sramota kako ljudi iz ministarstva razmisljaju.Ne intersuje ih cinjenicno stanje,kao da ni malo mozga nemaju.Ogorcena sam.

  • gacikus Vreme: 03.03.2014 21:33h

    samo tako ,zatvarajte odelenja pohitnoj pomoci u Nisu ,zubarsku ,pa pedijatrijsku, pa ma zatvorite sve kog ce vam klinca narod, mozda samo da glasa u Nisu a otvarajte fondove i trosite nenamenski pare ,pa kog briga za Nis. Urgentni centar u Nisu se sagradio i nikad proradio skoro 40 god ,za to vreme ministri zdravlja krkaju umesto da lece sramota, a Vi narode Nisa presrecite ljude i delite im propagandni materijal svake stranke to vam treba

  • gago Vreme: 03.03.2014 22:17h

    Pokusacu da opisem patnje majki prevremeno rodjene dece prilikom pregleda ociju u bolnici u Kragujevcu.Pregled se radi samo ponedeljkom bez zakazivanja od devet pa dalje.Dolazak majki sa bebicama je obavezan do devet da bi se stavile kapi u oci pa se ceka do jedanaest kad specijalista pocinje pregled.Problem nastaje u cekaonici na trecem spratu koja je toliko mala da dobar deo majki svoje bebice hrane ili pripremaju za pregled na stepenistu.Verujem da je kabinet gospodje ministarke zdravlja koja je iz ovog grada mnogo puta veci od ove nazovi cekaonice.Bilo bi dobro i da neko od novinara-reportera poseti gore pomenutu ustanovu ponedelkom od devet i uveri se u tacnos ovog mog pisanija.

  • nedjo Vreme: 04.03.2014 00:33h

    sramota gde zivimo

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP