Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

MALI, A VELIKI ČOVEK

Devetogodišnjak pronašao novac i odneo učiteljici

Autor: blic.rs | 07.03.2015 - 10:00:00h | Komentara: 1

Poštenje se uči od malih nogu. Najbolji primer za to je Strahinja Tabić (9), učenik IV razreda OŠ „Milovan Glišić“. Na putu od škole do kuće pronašao je 6.000 dinara i odmah ih doneo učiteljici.

Novac koji je pronašao dečak koji dolazi iz porodice u kojoj su oba roditelja nezaposlena predat je policiji kako bi pokušali da pronađu vlasnika.

Uradio sam ono što nas uče u školi

Uradio sam ono što nas uče u školi | Foto: Predrag Vujanac 

- U četvrtak sam se vraćao iz škole sa drugaricom kada sam u Ulici Milića Kedića, blizu moje kuće u Zvorničkoj ulici, video razbacan novac na asfaltu i trotoaru. Sagnuo sam se i brzo ga pokupio. Bilo je ukupno 6.000 dinara. Pomislio sam da je pare izgubio neki čovek, verovatno neko kome je taj novac potreban, možda da deci kupi nešto. Iako do škole ima da se ide kilometar peške, odmah sam se vratio, našao učiteljicu i dao joj novac - priča Strahinja, visinom među najnižim, ali svojim delom definitivno najviši među školskim drugovima.
Strahinja, koji je dobar đak, kaže da mu je ovo prvi put da je pronašao novac. Kako kaže, mama i tata su mu rekli: „Svaka ti čast“, a učiteljica i celo njegovo IV/3 su ga pohvalili.

Strahinja sa drugovima i učiteljicom

Strahinja sa drugovima i učiteljicom

 - U školi učimo da budemo pošteni, da čuvamo tuđe stvari, da vratimo ono što nije naše. Samo sam uradio ono što nas uče - skroman je dečak. 

Njegova porodica se proletos našla u teškoj situaciji, jer im je domaćinstvo poplavljeno. Roditelji Strahinje i njegove starije sestre Milice (17) su nezaposleni, otac povremeno radi kao keramičar, a dečakovi školski drugovi i drugarice su prikupljali pomoć za njega.

Inspektorka za maloletničku delinkvenciju valjevske policije Jelena Petrović, koja je preuzela novac koji je Strahinja našao, kaže da je ovo prvi put da dete pronađe novac i o tome odmah obavesti starije.

- Uglavnom pronalaze dokumenta ili ključeve, ali ovo nas je baš prijatno iznenadilo. Obavili smo razgovor sa dečakom, obavestili tužilaštvo, novac deponovali kod nas, tako da ćemo, ukoliko se pojavi vlasnik, sa zadovoljstvom vratiti pare koje je Strahinja pronašao - kaže inspektorka.


Ponosna i učiteljica

U prvom momentu sam bila zatečena njegovim potezom i naravno da sam oduševljena, pogotovo uzimajući u obzir materijalnu situaciju njegove porodice. Pričala sam i sa drugom decom šta bi oni uradili u ovom slučaju, mnogi od njih rekli su da bi postupili kao Strahinja, tako da sam veoma ponosna, kaže učiteljica Jasmina Marković. 
Poslednji komentari
  • zarko Vreme: 10.03.2015 09:51h

    da li je nekad neko od drzavnih sluzbenika u ovoj zemlji ikad nesto nasao i ovako postupio kao ovaj decak

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP